About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

NIIN ONNISTUNUT JOULUBROILERI


Juu, tiedän, että pitäisi osata olla nöyrä ja vaatimaton. Mutta kun kaikki loksahtaa kohdalleen, niin onhan se hankalaa. Tulee sanottua niin onnistunut tai maailman paras tai yksinkertaisesti vain ihanaa. Sillä ihanaa tästä joulubroilerista tuli, sopivasti osana Atrian kanssa yhteistyössä toteuttamaani kampanjaa, jossa keksittiin hyviä reseptejä Atrian Perhetilan Joulubroilerille ja Bravuuri Paistovalmis Porkkanalaatikolle.


Joulubroileri on tavallista mehevämpi  ja isokokoisempi, n. 1,7 kg broileri, joka on valmiksi maustettu jouluisaksi mm. hunajalla, valkosipulilla, inkiväärillä, chilillä, kanelilla ja persiljalla. Varmistaakseni mehevyyden, pistin broilerin sisälle hiukan appelsiini- ja sitruunalohkoja ja päälle vielä pekonipeiton. Broilerista tuli uskomattoman mehukas ja ennenkaikkea maukas, rintalihoissakin oli jokaisessa suupalassa selkeästi makua, se kun jää helposti melko mauttomaksi.


Lisukkeeksi viimeisen puolen tunnin ajaksi lisäsin vuokaan halkaistuja mandariineja, joista sitten syötäessä sai puristaa kastikkeeksi broilerin pinnalle. Muita kastikkeita tämä ruoka ei kaivannut. Samalla heitin uunivuokaan persimonilohkot. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kuumensin elikkä paistoin persimonia taikka söin sitä suolaisen ruuan kanssa. Ja se on siinä osassa aivan loistava! Kokeilkaa vaikka!



Bravuuri Paistovalmis Porkkanalaatikko olisi varmasti maistunut ihan sellaisenaan, laatikoksi paistettuna, mutta eihän sitäkään malttanut olla tuunaamatta. Tein siitä porkkanaohraton, karamellisoin pintaan vielä porkkanakuutioita ja murustelin sekaan broilerin pekonipeiton. Soitin PikkuveliNuutin perheineen maisteille ja kaikki liputimme kokonaisuuden puolesta. Niin onnistunut!


PORKKANAOHRATTO
4:lle ja lapsille
laktoositon
gluteenittoman version voit valmistaa tattarisuurimoista
Valmistusaika: 30 min

1 sipuli
3 rkl laktoositonta voita
4 dl rikottuja ohrasuurimoita
12 dl kasvislientä
1 Bravuuri Paistovalmis Porkkanalaatikko
2 dl raastettua parmesaania (sopii myös laktoosi-intolerantikoille)
2 porkkanaa
1 dl tuoretta korianteria, lehtipersiljaa tai molempia
150 g kypsää rapeaa pekonia murustettuna

Sulata laakeassa kasarissa 1 rkl voita ja kuullota hienonnettua sipulia miedolla lämmöllä n. 5 min. Lisää ohra ja anna hiukkan kuullottua. Lisää mukaan kuumennettu kasvisliemi ja anna kiehua hiljalleen välillä sekoittaen n. 20 min.

Pilko sillä välin porkkanat näteiksi1cm x 1cm kuutioiksi. Sulata rkl voita paistinpannulla ja paista porkkanapaloja keskilämmöllä kunnes kauniisti karamellisoituneita. 

Leikkaa Porkkanalaatikko-pussi auki ja purista sisältö ohraton joukkoon. Anna kypsyä vielä 5-10 min. Kääntele lopuksi mukaan pekonimurut parmesaani ja viimeinen ruokalusikallinen voita. Tarkista vielä suola, itse en lisännyt sitä. Kaada laakeaan, lämmitettyyn tarjoiluastiaan ja ripottele päälle karamellisoituneet porkkanakuutiot ja yrtit.


Kinkunkaihtajille tämä on kyllä hieno vaikka joulupöytään, saatikka pikkujoulupöytään. Ja muuten huomattavasti kalkkunaa helpompi valmistaa  meheväksi.





HEDELMISTÄ INNOSTUNUT JOULUBROILERI
laktoositon ja gluteeniton 
4.lle
Valmistusaika: 1h 35 min.

170 g pekonia
1 appelsiini
1 sitruuna
5 mandariinia 
3 persimonia

Laita uuni kuumenamaan 200 asteeseen (kiertoilma).Leikkaa sitruuna ja appelsiini lohkoihin ja laita niin monta kuin mahdollista (n. puolet) kanan vatsaonteloon.  Loput voit laittaa uunivuokaan. Kierrä puuvillanauha siipien kohdalta ympäri, niin siivet eivät pääse palamaan.Aseta broileri uunivuokaan ja peittele se pekoniviipaleilla. Nosta lintu uuniin ja laske lämpötila 180 asteeseen. Paista tunti.

Halkaise mandariinit. Poista persimoneista kannat ja lohko ne.

Ota broileri tunnin kulutta uunista. Pekonipeiton pitäisi olla nyt rapsakka ja voit ottaa sen pois, että broilerin nahkakin saa rapeutta. Pekonin voit käyttää porkkanaohrattoon, tai tarjota broilerin rinnalla. Laita uunivuokaan mandariinit ja persimonit ja paista vielä 1/2 h.

Nosta broileri uunista vetäytymään hetkeksi folion alle. 

Nosta kokonaisena tarjolle. Tarjoile porkkanaohraton ja hedelmien kera.



Extra-bonuksena muuten keittiössä leijailivat ihanat  paahtuneiden sitrusten tuoksut. 

Sellainen oli hedelmistä innostunut, onnistunut Joulubroileri. Ja jos tässä tulikin teille vähän kehuttua, niin ruokapöydässä mun ei tarvinnut sitä tämän kokonaisuuden kohdalla tehdä. Muut syöjät hoitivat sen osion.



Reseptit jouluun myös Atrian Joulu-sivuilta
Yhteistyössä Atria

35 kommenttia:

  1. Ihanaa, lisää käyttökohteita persimonille!

    VastaaPoista
  2. Olipa niin herkulliset kuvat että voisin nyt ottaa annoksen tuota ruokaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä kuule me otettiinkin! Ja vielä vähän lisää...

      Poista
  3. Ihanan näköistä ruokaa! Saisiko tuon tilattua suoraan valmiina kotiin :) Voisin heti maistaa palasen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et sä tätä halua tilata, kun tämä on niin helppo tehdä ittekkin!

      Poista
  4. Nousin juuri ruokapöydästä, mutta jotenkin pieni pala maistuisi vielä kun katselin näitä sun kokkauksia. Olen muuten todennut, että turvallisin aika lukea ruokablogeja on maha täynnä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta ei se kyllä estä kuolan valumista, ainakaan mulla.

      Poista
  5. Uskon kyllä, että tämä ansaitsee kaikki mahdolliset kehut. Sitrushedelmät sopivat niin hyvin broilerille, ja vielä uunipersimonit: nomnom.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noista uunipersimoneista täytyy varmaan alkaa kehitellä enemmänkin juttuja. Liekittää ja syödä jätskin kanssa...

      Poista
  6. Onpa ihanan värikkäät kuvat! Uunipersimonit olisivat kyllä ehdottomasti kokeilemisen arvoinen juttu, mandariinit/appelsiinit onkin jo siipikarjan kostukkeena tullut testattua (NAM!). Just tällainen suolaisen ja makean yhdisteleminen mitä sulla näissä ohjeissa on, on mun mielestä ihanaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täs meni kyllä useampi asia kohralleen. Kyllä tässä on välillä kasvatettu harmaita hapsiakin, että nyt yritän vaan kätellä ittiäni onnistumisesta!

      Poista
  7. No kyllä on onnistunut kokonaisuus! Sun broisku ohjeilla on onnistuttu ennenkin, joten tätä tulen kokeilemaan. Ihania värejä, mitä tämä aika kipeästi kaipaakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että on ollu blogin broiskureseptejä kokkauksessa. Värityksestä tykkäsin ittekkin.

      Poista
  8. Huhhuh, onpa melkoinen herkkuvuoka. Miltähän maistuis pekoniin kääritty persimon?

    VastaaPoista
  9. Ihanan iso broileri. Minulla tuppaavat pienet tiput jäämään tiskille (jolleivat ole ihan kukonpoikia) kun niistä jää meidän perheestä osa nälkäiseksi...

    VastaaPoista
  10. Upea kokonaisuus ja kauniit kuvat <3 Juri eilen söin uunissa laitettua persimonia, voin kuvitella kombon olevan täydellinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Persimoni on vielä niin ihana,kun ei sitä tartte kuoria tai poistaa siemeniä. Nopia hedelmä!

      Poista
  11. Kanan kanssa sitrushedelmät ja muutkin hedelmät ovat kyllä tosi ihania! Hehkutuksesi ovat varmasti täysin oikeutettuja siis ;)

    VastaaPoista
  12. Ihanat värit ja upeet kuvat! Sun tuunaama porkkanalaatikko kuulostaa ja näyttää ihan älyttömän hyvälle - ja sitä se taisi ollakkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei siitä tullu porkkanalaatikko mieleen kun sitä söi. Oli todella hyvää. Miksiköhän porkkana pääsee harvoin risottoihin mukaan, siinä on kuitenkin ihana maku ja väri.

      Poista
  13. Nam... ihanan näköistä ja ihanan iso broileri!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joo, kyllä jouluna pitää olla vähän kokoa ja näköä. Silti tätä on huomattavasti helpompi olla kuivattamatta kuin esim. kalkkunaa,

      Poista
  14. Eipä taida enempiä kehuja kaivata tuo postaus. Hyvältä näyttää kuitenkin!

    VastaaPoista
  15. Oo uunissa paahdettu persimonia pitääkin ehdottomasti kokeilla!

    VastaaPoista
  16. Wou, mieletön määrä pekonia! :D Tällä reseptillä ei joulubroilerista puutu makua, nam

    VastaaPoista
  17. Nyt on kyllä herkullisen näköinen resepti! <3

    VastaaPoista
  18. On kyllä ihan mahdottoman hyvän näköistä, nam.

    VastaaPoista
  19. Toi porkkalaatikon tuunaus on kyllä vuoden luovimpia juttuja, sanon! Jouluiset mausteet sopivat broileriin kun nenä päähän ja sitrukset vielä paremmin :-)

    VastaaPoista
  20. Toi porkkanaohratto vaikuttaa kyllä kiinnostavalta.. ja näyttää niin hyvältä!

    VastaaPoista
  21. Herkullisia kuvia, voin kuvitella tuon ihanan tuoksun mikä siellä on leijaillut!

    VastaaPoista
  22. Et varmaan yhtään liioittele, todella herkun näköinen broisku! Olen myös tehnyt jonkun sortin uunikanaa persimoneilla, nappimakupari :)

    VastaaPoista