About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 7. marraskuuta 2016

SIKIL P'AK


Nimen tekisi mieli johdatella mieleni ehkä jonnekin Pakistaniin tai Bengalin lahdelle. Mutta eipä ei. Tämä kurpitsansiemenistä valmistettava tahna on nimittäin alkuperältään (ja ainoastaan?) Meksikosta, Jukatanin niemimaalta. Se on meksikolaisista salsoista ehkä kaikkein tuntemattomampia vaikka myös vanhimpia, elää nyt jonkinlaista nousuvaihetta, keittiömestarit mm. USAssa ovat löytäneet sen listoilleen.

Jos tykkäät hummuksesta, tykkäät tästä. Salsa on koostumukseltaan vähän hummustyyppinen. Siinä on sellainen paahteinen ja maanläheinen maku ja jostain syystä siinä on tosi vahvasti mukana ne maut, jotka itse yhdistän meksikolaiseen keittiöön.  

Hienontamalla kurpitsansiemenet saadaan aikaan upea kermamainen koostumus. Raa'at siemenet paahdetaan ensin kuivalla pannulla ja hienonnetaan sitten tahnaksi. Jos sinulla on hyvä kutteri onnistut ehkä sillä parhaiten. Itse käytin sauvasekoittimien kuningatarta, Bamixia, ja silläkin aika kauan sai surautella. Vaihdoin tahnan kapeampaan ja korkeampaan astiaan, niin homma toimi paremmin. Jos olet varsinainen DIY-tyyppi ja satut omistamaan molcajeten, tuon meksikolaisen kivimorttelin, on se varmaan salsan valmistusta aidoimmillaan. Mutta valmistaudu n. 1/2 h kärsivälliseen survomiseen. Reseptit vaihtelevat, kuten aina, jotkut käyttävät kuorittuja kurpitsansiemeniä, toiset raakoja kuorimattomia. Tarkoitus on saada siemenet kuitenkin hyvin hienoksi. Lisukkeiden määrä hiukan vaihtelee, vaihdellen käytetään mm. sipulia, tomaattia ja valkosipulia, minä tietenkin kaikkia edellä mainittuja. Ensimmäisen kerran elämässäni käytin myös habaneroa, joka useimmissa reseptissä mainitaan juuri sikil p'akiin kuuluvaksi chiliksi. 

Tästä on pakko loikata sivuraiteille ja kertoa hauska habanero-sattumus. Olen välillä tuolla raviradalla suunnittelemassa ja valmistamassa ruokia parin hommaa pyörittävän ihanan sisaren kanssa. Tässä hetki sitten tehtiin naisten ravi-iltaan tex mexiä ja opastin sitten puhelimessa kaupassakäyntiä. - Rutkasti korianteria ja chiliä ja jos kaupassa on niin tuo myös tuoreita jalapeñoja. 
Sitten kokkauspäivänä oltiin vähän eri puolilla keittiötä ja kaverini pilkkoi hanskat kädessä sipuleita, tomaatteja ja chilejä. Hän alkoi valittaa, että sormenkynnen aluset on ihan tulessa, johon minä vaan, että joo joskus mullekin käyny niin. Onneksi on hanskat. Chilit jo pilkottuaan hän sanoi, että käsivarretkin on ihan tulessa, ja me niitä huuhdeltiin kylmällä vedellä ja ihmeteltiin, että oliko kyse määrästä vai mistä, että noin reagoi. Menin sitten jossain vaiheessa keittiön toiseen päähän ja näin kulhollisen pilkottuja habaneroja. Kysyin, että mihin sä noita tarvit, ne kun on niin pirskatin tulisia. 
-Sähän käskit ostaa!

Olin jo änkyttämässä takaisin, että en todellakaan, kun tajusin. Olin puhelimessa puhunut jalapeñoista ja oon oppinu lausumaan ne HA-LA-PEN-JO, kuten  muutkin meksikolaiset. No siinä puhelimessa nopeesti ja kiireesti ja sitten kaupan chilihyllyllä... no onhan se HA-BAnero nyt lähempänä kuin jalapeno...

Vähä meitä nauratti...Paitsi että kaverini käsiä myös kirveli...ja habanerot jätimme suosista käyttämättä.

Mutta hei, varovasti sen habaneron kanssa, tehkää kuitenkin tätä. Miettikää, mikä kiva alkupalatrio: Sikil P'ak, guacamole ja Salsa Bandera (pico de gallo) ja kylkeen itse paistetut (tai pussin avaamisella valmistetut) totopokset, eli maissilastut dippailuun. Kylmää olutta...


SIKIL P'AK

3 dl raakoja kurpisansiemeniä
1 habanero
2 tomaattia
2 valkosipulinkynttä
1/2 hopeasipuli
1 dl hienonnettua korianteria
0-1 dl lämmintä vettä
1/2 limen mehu
suolaa

Paahda kuivalla pannulla kurpitsansiemeniä n. 3-5 min, niin että niihin tulee kiva väri. Käytin hokkaidon ja myskikurpitsan sisuksista kaivamiani siemeniä, jotka olin huuhdellut puhtaiksi rihmoista. Laita sivuun.

Poista tomaateista kannat ja paahda niitä sekä kokonaista habaneroa, kuorittua ja viipaloitua hopeasipulia ja valkosipulinkynsiä kuorineen pannulla kunnes ne pehmenevät ja saavat reilusti tummaa tuntumaa (varsinkin tomaatti ja habanero), 5-7 minuuttia. 

Puserra valkosipulit pois kuoristaan, nyppää habanerosta kanta ja pistä kaikki aineet survontaastiaan. Survo tai hurauta tahnaksi, tahnaan saa jäädä mustia pilkkuja. Lisää sitten siemenet ja aja sileäksi. Jos koostumus on liian tönkköä, lissä lämmintä vettä ruokalusikka kerrallaan. Lopuksi lisää korianteri, lime ja suola maun mukaan, kuitenkin ainakin 1tl. Tarjoile huoneenlämpöisenä, ripottele ruohosipuli pinnalle. Säilytys jääkaapissa. Jos salsan ohentaa juoksevaksi, voi sitä valuttaa myös tacojen päälle. 



20 kommenttia:

  1. Monenlaisia tahnoja ja levitteitä olen tehnyt ja maistellut mutta sikil p'ak:sta (menikö oikein? :) ) en ole kuullutkaan. Kokeiluun menee! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vein tätä eilen meidän meksikolaiselle tekopojalle Ulille ja siskolleni Turkuun. Tuo nimi on siis kuulemma mayaa (kuinka se sanotaan? maya kieltä) ja sille ominaista ontuollainen glottaali stoppi, jota tuo heittomerkki kuvaa. Aikoinaan Uli ja Nata asuivat Mexico Cityssä ja heidän alakerrassaan oli Jukatanilainen ravintola, muistelivat sitten ruoka ja niiden nimiä. Jukatanilainen keittiö on aika omaperäinen ja tuo habanero on sille juuri tyypillinen, habanero kai on peräisin juuri Jukatanin niemimaalta.
      Sikil P'ak siis tarkoittaa kirjaimellisesti siemeniä ja tomaattia.

      Aijai, että mä olen taas viisaampi.. näin viisaita puhuttiin siis eilen illalla illallisella Smörissä.

      Molemmat uhrini olivat sitä mieltä, että siemenet kannattaisi olla kuorittuja, hiukan jäi suutuntumaa kuorista. Ketä se sitten haittaa ja ketä ei!

      Onnea kokeiluun!

      Poista
  2. Hauska tarina, niin mäkin lausun jalapenon ja varmasti voisi sattua samanlainen työtapaturma. Tämä tahna niin maistuisi mulle : )

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. ja ihanaa käyttöä kurpitsansiemenille! ja aika hieno maku. Vaikea arvata jollei tiedä mistä tehty.

      Poista
  4. Aijjaijai mikä herkku. Täytyypi testata ja huh mikä tarina. Hyvä ettei käynyt hullummin!

    VastaaPoista
  5. No kylläpä kuulostaa herkulta! Sitten vaan kärsivällisyyttä survomiseen ja ei kun kokeilemaan!

    VastaaPoista
  6. Tämä on mulle aivan uusi tahna, en ollut ikinä kuullutkaan tästä herkusta. Tosin mulle muutenkin meksikon keittiö on melko vieras.

    VastaaPoista
  7. Rakastan kaikenlaisia tahnoja, mutta tästä en ollut aikaisemmin kuullutkaan. Just tulin kaupasta kurpitsan kera, taidankin poimia siemenet talteen ja ryhtyä tahnan tekoon.

    VastaaPoista
  8. Tykkään hummuksesta, tykkään meksikolaisesta joten varmasti tykkäisin myös tästä!

    VastaaPoista
  9. Enpä ole kuullutkaan mutta vaikuttaa herkulliselta! Pistetään korvan taa :)

    VastaaPoista
  10. Hitto, just heitin hokkaidon siemenet meneen kun en millään jaksanut alkaa niitä peseen ja paahtaan ja joudun syömään ne aina yksin. Ens kerralla tätä!! Vaikuttaa todella hyvältä.

    VastaaPoista
  11. Näyttää muuten eri herkulta ja kuulostaa myös!

    VastaaPoista
  12. Ihan on tuntematon tahna minulle, mielenkiintoinen kuitenkin.

    VastaaPoista
  13. Ihan loistava idea kierrättää kurpitsansiemeniä (häpeäkseni heitän ne välillä menemään jos en jaksa hyödyntää)!

    VastaaPoista
  14. Mä rakastan hummusta, joten täytyy ehdottomasti kokeilla tätä, en ole koskaan kuullutkaan :)

    VastaaPoista
  15. Eipä olisi kuvasta arvannut, että tahna on tehty kurpitsansiemenistä. Ja kiitos alussa olevasta faktasta, tykkään blogeissa erityisen paljon ruoan historiasta tai muista hauskoista faktoista :)

    VastaaPoista
  16. Kiva kun kurpitsan siemenille uusi resepti: Herkun tuntuinen!

    VastaaPoista