About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 5. lokakuuta 2016

MOLLETES



Meksikossa syödää tortilloja. On tacoja, enchiladoja, burritoja, on chilaquiles, flautas, totopos, fajitas, gorditas, taquitos, quesadillas... kaikissa on perustana tortilla, yleensä maissinen, mutta välillä myös vehnäinen. No hitto, nehän syö aamiaiskananmunansakin tortillojen kanssa! 

Mutta kyllä ne syö leipääkin. Ja sen leivän nimi on mollete! Se tehdään  vehnäisistä ja muhkeista bolillos sämpylöistä, jotka ovat sellaisia pitkän soikeita sämpylöitä, omani ovat malliltaan nyt vähän nelikanttisia. Patonki toimii näissä leivissä myös mainiosti.

(Älä sekoita meksikolaisia molletejakuitenkaan andalusialaiseen molleteen, joka on sellainen pyöreä vehnäleipä, vähän kans niin kuin sämpylä, mutta ehkä vähä niin kuin pitakin, sain niitä maistaa viime keväänä kun José niitä leipoi. Taikinaan tulee laardia eli ihraa ja José lähti sitä cittarista ostamaan... tuli takaisin sellaisen muurikka-valuraudan-rasvapolttoihratuubin kanssa. Emme kuitenkaan löytäneet mainintaa, etteikö sitä voisi käyttää ravinnoksi... Ei ne kyllä ihan onnistuneet, mutta syyksi epäilimme ennemminkin jauhoja, jotka Suomessa ei ole yhtä hyvää sitkoa aikaan saavaa.)



Kun minä haluan tehdä jotain itselleni ennentekemätöntä meksikolaista, käännyn tietysti minulle meksikolaisen keittiön kaikkia äitejä edustavan Mirnan puoleen. Mirnahan se on opettanut mulle kädestä pitäen maissitortillan teon ja tamaletkin. Onneksi naamakirjan kautta saa äkkiä yhteyden valtamerten taa ja Mirna mielellään laittaa reseptit jakoon myös Suomen makumaailmaa piristämään. Mirna on kyllä painonsa arvoinen kultaa, ellei olisi pieni ja lyhyt nainen, ja siitä syystä on kyllä enemmän kuin painonsa arvoinen kultaa näissä reseptiasioissa.

Mutta ei nyt turhaan pitkitetä tätä ihanaa reseptiä, vaikka se onkin niin lyhyt ja simppeli. Tässä on muuten taas kerran ne ihanan lempeän kotoisat meksikon maut, poltetta voit lisätä kuumemmalla salsalla. Disclaimerina vielä, että perusjuttu on pavut ja juusto, joku laittaa päälle kinkkua, mutta Mirnan juttu on chorizo. Mikä tietysti vakuuttaa meidät kaikki siitä, että Mirnan resepti on paras!


MOLLETES
4:lle

4 vehnäsämpylää tai 1 pitkä patonkia
frijoles refritos (n 4 dl) eli niitä muhennettuja papuja, saa kaupastakin, mutta tuolla blogissa aiemmin julkaistulla reseptillä on helppo tehdä
4 raakaa chorizoa
n. 4 dl juustoraastetta (gouda, mozzarella)

Tarjoiluun lempisalsa, esimerkiksi Salsa Bandera, jota juuri tein molleteja varten.

Leikkaa leivät pituussuunnassa halki.  Purista chorizo kuorestaan kuumalle pannulle ja paista kypsäksi samalla kahdella haarukalla rakennetta murustaen. Jaa frijoles refritos leiville, papujen päälle chorizo ja kaiken ylle juustoraaste.

Paista 220 asteessa uunissa kunnes juusto sulaa kauniisti.

Tarjoile lempisalsasi kera.



Ja paras juttu viimeiseksi. Vaikka Molletes on mulle passeli lounaaksi tai ihanaksi iltapalaksi viikonloppuna niin meksikolaiset, ne syö tätä AAMIAISEKSI! Ai että mä rakastan meksikolaisia! Mun sisällä asuu pieni aamiaismeksikolainen.




38 kommenttia:

  1. Meksikolainen keittiö on niin rikas;täällä lempitorillanikin vähän aikaa sitten avattiin meksikolainen katuruokapaikka,jota hallitsee Meksikosta tullut kokki. Ja Meksikon ruuasta puheenollen,oletko nähnyt tämän
    https://www.youtube.com/watch?v=9Zd-NRDXoKA

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Wau miten hienosti kuvattu dokkari ja mielenkiintoinen! Tiedätkö, eka kerta kun katoin jotain netflixistä, en vaan kerkee... Ja nyt mullon uus unelma: Chicatanas!

      Kiitos!

      Poista
  2. Tykkään todella paljon Mexikon makumaailmasta. Naapurini on meksikolainen ja hän tuo usein itsetehtyjä herkkuja maisteltaviksi minulle siis niin luxusta. Niin luxusta on kyllä nämä sinun Molletessitkin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sullon hyvin! Oot varmaan huomannu, että meksikolainen on jotain aivan muuta kuin texmex!

      Poista
  3. Mahtavaa kun täältä aina oppii uutta tästä Meksikon makumaailmasta. Ensimmäiset reseptit joita täältä blogista etsin oli juuri Meksikolaiset. Nostalgiaa Nannalassa ;)

    VastaaPoista
  4. Viva la Mexica! Tai miten se meni. Kuulostaa ihanalta ruualta ja plussaa sämpylät, kaupan tortillat on niin nähty.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sinne päin! :D

      Joo, kaupan tortillat... ei ainakaan silloin kuin tehdään meksikolaista, tex mex vielä menee...

      Poista
  5. Minulle kokonaan uusi meksikolainen ruoka. Kiitos esittelystä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tämähän on meidän lauantai-illan lämppäreitä vastaava.

      Poista
  6. Onpas herkullisen näköistä! Meksikolainen makumaailma on herkullinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No säsen sanoit. Ja oon samaa mieltä. Yksinkertaiset, aidot maut.

      Poista
  7. Mahtavaa! Mä rakastan meksikolaisia makuja, mutta jotenkin aina ajaudun samoihin tuttuihin ratkaisuihin. täytyy kokeilla tätä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Let me know! Yks meksikolaisen keittiön tuoma oivallus on, että ne on aika simppeleitä, samaan tortillaan ei todellakaan kääritä lihaa, kurkkua, tomaattia, paprikaa, salaattia, juustoa, avokadoa, ananasta, jalapenoja, korianteria, papuja... se on niin, että kana ja vihree salsa ja sipuli vaikka. Ei muuta. No twist of lime tietty. Mutta täs tyypilline, pavut, chorizo, juusto, nautitaan salsan kera.

      Poista
  8. Enpä ollut tämmöisistä ennen kuullutkaan, täytyy kokeilla :) meksikolainen ruoka on ihanaa, vielä kun pääsisi paikanpäälle herkuttelemaan joskus!

    VastaaPoista
  9. Mä luulen, että minussakin asuu pieni aamiaismeksikolainen ainakin viikonloppuisin. Tämän on pakko olla hyvää :)

    VastaaPoista
  10. Ihan uusi tuttavuus minulle tämä molletes, mutta kylläpä olisi ihana aloittaa aamut näillä eväillä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, se on hassua, kuinka tuntemattomia nämä on, vaikka ovat ihan perusleipää Meksikossa...

      Poista
  11. Eilen juuri viimeksi meksikolaista, kun pidin työväenopistolla meksikolaisen ruoan kurssin :-) Vähän samoja makuja tässä sun ohjeessa, kun mustapaputostadoissani. Pavut, chorizo ja juusto - ei kai ihminen muuta kaipaa?!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. Ja just tän mä haluaisin tuoda ihmisille; vähemmän on enmmän!

      Poista
  12. Kyllä tuommoinen leipä mulle maistuis, aamuin, illoin, vaikka välipalana. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, mä en kyllä halua rajoittautua pelkkään aamupalaan... :)

      Poista
  13. Kyllä kelpais aamupalalla(kin). Meillä on viime aikoina tykästytty kaikenlaiseen nopeasti tehtävään ja sormipaloina syötävään. Tämä olisi juurikin sopivaa...

    VastaaPoista
  14. Niin paljon kaikkia ihania uusia herkkureseptejä. Millä ajalla mä kerkeän kokeilemaan kaikkia! Kysyn vaan! ;D

    -Heidi
    http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  15. Meillä on kans luotto meksikolainen ystävä, jolta pitää kysyä nää jutut. Nirso on oppinut tekemään vaikka mitä herkkuruokia, mikä ei tietysti mua haittaa yhtään. Molletes leivistä ei ole ollut vielä puhetta, pitää kysyä kilpaileva versio! ;) Nämä näyttävät kyllä super hyviltä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No blogiasi lukevana, kyllähän mä oon huamioinu teidän meksikolaisen ystävän!! Odotan innolla minkämoinen on hänen molletes-resepti!

      Poista
  16. Meksikolaisiä lämppäreitä aamupalaksi. Onneksi huomenna on sunnuntai :)

    VastaaPoista
  17. Kuulostaa aivan ihanalta aamiaisherkulta. Sellaisille sunnuntaiaamuille, kun heräät niin myöhään ettet enään tiedä pitäisikö sitä ruokailua kutsua aamiaiseksi vai mennäänkö jo lounaalla..
    Joskus muuten mietittiin jonkun kaverin kanssa meksikolaisia jälkiruokia, mitä ne syö jälkiruuaksi? Silloin ei muistaakseni löydetty äkkiseltään mitään vaihtoehtoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se muuten on niin, että eivät ole mitään varsinaista jälkkärinsyöjäkansaa. Joskus joku hedelmä tai sitten flan (munkin blogissa resepti) ja on kai niillä muutama semmonen kuivakakkutyyppinen kakkukin (3 leche). Amerikkalaisilta ovat matkineet myös Jellon, vaikkei se kai nyt niin meksikolaista oo.

      Poista
  18. Meksikolainen maistuu täälläkin, tämä on kyllä vaan ihan uusi juttu minulle. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän se on ihaninta. Nurkan takana on aina usi resepti!

      Poista