About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

MUN IHANA BABY PORCHETTA

Saattoipa hyvinkin olla, että grillasin tämän kesän upeimman grilliherkkuni jo toukokuun helteillä. Dietan ja HK:n Meat&Fire- kurssilta tulin kotiin semmoisen pikkupossun kera, että se ansaitsee kyllä aivan oman juttunsa ja reseptin julkiseen jakoon.  Rullalle kääritty ja sidottu (!) possunkylki ei nimittäin ole monimutkainen tai vaikea valmistaa (tai kallis), muutama työvaihe ja sitten vaan lähinnä kärsivällistä odottelua, mieluummin yön yli.


PORCHETTA

n, 2,5 kg rypsipossun  lihaa: iso palan luutonta ja nahatonta kylkeä ja sellainen 1/4 osa soiro kaslerista (tai pala possun sisäfilettä), joka leikataan saman pituiseksi pätkäksi kuin siankylki.

hienoa merisuolaa
mustapippuria
1 sitruunan kuoret ja mehu
murskattua valkosipulia 
runsaasti lehtipersiljasilppuaAseta siankylki leikkuulaudalle rasvaisempi puoli kattoa kohti. Halkaise kylki veitsellä leikaten ja samalla palaa avaten kuin kirjaa. Älä kuitenkaan leikaa ihan loppuun asti vaan jätä palat kiinni toisiinsa toisesta reunasta.
Nuiji palaa hiukan tasaiseksi. Ripottele sitten gremolata-tyyppiset mausteet lihalle. Ihan reilulla kädellä. Lopuksi laita kaslerin pala oikeaan reunaan ja rullaa possu  tiukalle rullalle kääretortun tapaan. Eli rullaus alkaa samasta sivusta kuin mistä aloit leikata lihapalaa auki.

Sido rulla tiukasti puuvillanarulla. Voit tehdä  ihan ympäri, umpisolmu ja poikki ja uudestaan ympäri, ellet ole masteroinut virallista lihansidontateksniikkaa. Lopputulos sama!

Tässä vaiheessa me vakumoimme lihan, jääkaapissa se säilyy vakumoituna viikon verran.

Ja nerokas paisto: Pistä liha vakuumissa 80 asteeseen uuninpellille ilman mitään vesihauteita ja anna kypsyä yön yli. Varsinainen köyhän miehen sous vide!
Mikäli sulla ei ole vakumointipakkausta, lihan voi paistaa vaikka paistopussissa, tai ihan uunivuoassa. Kamera ja Kauha Antti oli paistanut omaansa lämpömittarin kanssa 6 h, itse paistoin ohjeistetut 10, matalan lämpötilan hienous on, ettei lihaa saa kovin helpolla pilalle.

Kääri valmis liha folioon vetäytymään 20 minuutiksi. Ota sitten pintaan väri grillivastuksen alla, kaasugrillissä, tai kaikkein mieluiten hiiligrillissä, että saat lihaan kaiken kruunaavan savun maun. Toki kaasugrilliinkin voi laittaa savustuspuruja foliopussiin käärittynä, ja pussiin reikiä jotta savu pääsee maustamaan ruoan.


Leikkaa porchetta reiluiksi viipaleiksi ja ihastu kesän kuumiimpaan grilliruokaan. Oi nam
5 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Ja kun tää on kumminkin ihan suit sait tuasta nuan vaan-ruoka vaivan suhteen!

   Poista
 2. Tää ei voi olla kuin mahtavaa! Täytyy testata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä juuri, sitä juuri! Mä oon käyny useampaan otteeseen lukemassa sun Eat Korea kans, aina jossain junassa, tuo kommentointi tahtoo jäädä kännykän kanssa kun en jaksa sitä naputtelua.

   Poista
 3. Nam , nam. Liityn lukijoihin. Käyhän vastavierailulla.
  http://vauhdillavastatuuleen.blogspot.com/

  VastaaPoista