About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 21. maaliskuuta 2016

Pikku herkkupiiras pääsiäiseen



Pääsiäinen, ihan parasta aikaa. Miettikää nyt, kuinka monta mahdollisuutta yhteisille aterioille! Omassa perheessäni pääsiäiseen kuuluu pitkät pyhät vapaata koulusta, töistä ja harrastuksista. Lähiperhe kokoontuu Seinäjoelle, ei tarvitse lähteä edes matkustamaan. Kunhan nauttii pääsiäisperinteistä, trullittelusta, valakioista  ja hyvästä ruoasta. Oi mämmi, oi nyhtölammas, oi ihanat yhteiset (meluisat) ateriat!


Sekin on ihanaa, että pitkiin pyhiin voi keksiä monenlaista menuta. Lankalauantain trullittelun lumoissa ei ehdi pekonipastaa tai keittoa kummempaa ja illalla pääsiäisvalakialla maistuu käriste. Pääsiäissunnuntait istutaan sitten herkutellen pitkän kaavan mukaan. Ja vielä pitkäperjantaillekin saa ruuat suunnitella.

Päädyin tekemään tälläisiä pikkupiiraita, jotka sopivat lehteviksi alkupaloiksi salaattipedillä, tai ihan vaan juhlavimmiksi sormisyötäviksi illalla. Brunssille myös oikein passelit. Blogiringin ja Atrian Kulinaarikamppiksessa saimme vapaat kädet suunnitella jotakin vähän juhlavampaa Atria Kulinaari - leikkeistä. Atrian Kylmäsavukinkku on mun lemppari nykyään leivänkin päällä (ihanan ohuella leikkeellä saa leivälle paljon makua), joten se valikoitui raaka-aineeksi tähänkin. Uutuus Liekitetty Porsaanfile sopii myös tähän hienosti savuisalla klangillaan.


Juhlavan ja hienon makuisen tarjottavan valmistus ei tarvitse olla vaikeaa ja monimutkaista, vaikka  parhaat suupalat joskus antavat niin ymmärtääkin. Käytin pohjana valmiita voitaikinalevyjä, jotka helpottavat hommaa suuresti. Saa keskittyä näpertelyyn. Paritin kylmäsavukinkun punahomejuustolla, joka on tällä hetkellä superlempparini, mutta tähän sopii kyllä juusto kuin juusto, kova tai pehmeä. Paina vaan juustokuutiot ihan pohjalle, ne mielellään sieltä sulaessaan lähtevät pulppuamaan. Se ei haittaa, murustele sitten vaan ylisulanut, jäähtynyt juusto takaisin piiraiden päälle.
Yrttiöljy tuo särmää ja raikastaa koko piirakan.


Kylmäsavukinkku - punahomejuustopiiraat
4-6:lle

100g Atria Kulinaari Ohuen Ohut Kylmäsavukinkku
150g punahomejuustoa
 6 kpl /500g voitaikinalevyjä
 2 rkl pinjansiemeniä
lisäksi esim. hunajamelonipaloja, kirsikkatomaatteja, parsannuppuja

Yrttiöljy
1 dl pippurilla maustettua oliiviöljyä
½ ruukkua basilikaa
½ ruukkua lehtipersiljaa
½ ruukkua rucolaa
1 valkosipulinkynsi
1 rkl punaviinietikkaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa

Ota voitaikinalevyistä muotilla 12 ympyrää ja aseta ne uunipellille leivinpaperin päälle. Pilko juusto 12 osaan ja paina palanen keskelle jokaista voitaikina-pyörylää. Painele osaan pyörylöitä parsannuppu, osaan halkaistu kirsikkatomaatti tai molemmat. Paista uunin keskitasossa 225 asteessa 15–17 minuuttia.

Valmista yrttiöljy sekoittamalla kaikki ainekset sauvasekoittimella sileäksi.

Kiepauta kunkin paistetun piiraan päälle siivu tai kaksi ohuen ohuita kylmäsavukinkkuviipaleita. Voit kietaista kinkun sisään myös meloniviipaleen. Viimeistele piiraat nokottamalle päälle yrttiöljy ja kuivalla pannulla paahdetut pinjansiemenet.  Rapistele piiraiden päälle myös uuninpellille valunut rapeaksi paistunut juusto. Tarjoile salaatin ja meloninlohkojen kanssa alkupalana tai juhlavana pikkuruokana.


Ja mitä jäljelle jää? No, oman koekeittiöni perusteella ei montakaan murua. Muut Kulinaarikamppis reseptit löytyvät täältä. Ja Atrian Kokkaamosta paljon paljon lisää inspiraatiota ruoanlaittoon.


Yhteistyössä Atria Kulinaari

10 kommenttia:

  1. Punahomejuustoa on pakko päästä kokeilemaan mahdollisimman nopeasti! Nämä vaikuttavat kyllä tosi maukkaulta ja ihanan värikkäätkin ovat. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mä oon tällä hetkellä ihan punahomejuuston pauloissa.

      Poista
  2. Siis ihan taivaallisen herkullisia! Punahometta tuli syötyä pari vuotta sitten enemmänkin, ehkäpä pitää tuoda juusto pääsiäisen tapaspöytään yhdessä tuon kylmäsavukinkun kanssa!

    VastaaPoista
  3. Ooh nam mitkä makuyhdistelmät! Tosi hyvän näköisiä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Minka! On nää vähän syntisiä tossa voitaikinavuoteellaan...

      Poista
  4. Minulle maistuisi nyt heti tuommoinen iltapalaksi! Tuo trullimisen aikataulu sopi hyvin tyttärelle muksuna, parhaillaan hän sai trullia suklaamunat ensin viikkoa ennen Tampereella ja sitten pääsiäisenä mummolan hoodeilta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siinä on kyllä likka saanut trullitella kerrakseesn! Tai siis kahteen kertaan :D

      Poista
  5. Oih, miten ihanan pienet söpötyspiirakat olet loihtinut! Pitäisikin, joskus tehdä pieniä, eikä aina sieltä suurimmasta päästä. Oikein hyvää ja rentoa pääsiäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta ainakin Texasissa ja Pohojammaalla kaikki on sitä mieltä, että suuri on kaunista. Mites Walesissa?

      Poista