About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 18. maaliskuuta 2016

Mämmiterapiaa


Pakko myöntää, että jos helppoudesta puhutaan, niin kyllä se mämmiropposen ostaminen kaupasta on vaivatonta. Ja hyväksyttävääkin, vähän kuin hernekeitto. Einesten suomalaiskansallinen top kolmonen taitaa olla: hernekeitto, maksalaatikko ja mämmi. Osta vaan kaupasta, niin muutkin ostavat. Kuka niitä nyt kotona tekee?

Joku tekee. Minäkin.  Ehkä 50 % kerroista ostan hernekeittoni purkissa ja 50 % valmistan itse (joulukinkun jälkimainingeissa). Kotona tehty vaan on upean hyvää ja vaiva palkitaan useimmiten erinomaisella maulla (maksalaatikossani on vielä vähän sanomista) ja sillä selittämättömällä ikiaikaisella tunteella; minä onnistuin, minä osasin, minä pystyin.

Mämmiä olen tehnyt kerran aikaisemmin sitten lapsuuden, jolloin mummolan mämmi tuli aina omasta uunista. Mämmistä tuli oikein hyvää, vaikka taisinkin tehdä liian paksun taikinan, eikä imeltäminen onnistunut ihan kaikkien sääntöjen mukaan.


Mämmin tekemiseen tulee varata aikaa. Jos aloitat nyt pääsiäistä edeltävänä viikonloppuna (muista myös rairuoho), on mämmi pääsiäisenä parhaimmillaan. Tarvitset nimittäin aikaa mämmin imellyttämiseen. Sen voi tehdä kahden päivän taktiikalla. Tai yön ja seuraavan päivän taktiikalla, mikäli olet todella mämmiterapian tarpeessa. Sitä mieli kummasti fokusoituu ja asiat loksahtavat oikeaan perspektiiviin, kun heräilee läpi yön tunnin kahden välein lisäämään ruisjauhoja ja mämmimaltaita aihioon. Kun hetken aikaa mieltäsi polttavin kiperin kysymys on se, pysyykö seoksen lämpötila oikeana imeltymisen kannalta, sitä unohtaa maalliset asiat kuten odottavan laskupinon, autossa ilmenneen jarruvian, flunssaisen lapsen ja mitäs ruokaa tekisin huomiseksi. Ihanan terapeuttista!

Käytin nyt sitten mämmin imellyttämiseen yön yli ihan digilämpömittaria ja sähköuunia. Ihanteellisin lämpötila imeltymiselle on 60–70 asteen välillä. Siinä se hiljalleen tummeni ja jos ei nyt aivan hirveän makoisalle maistunut, niin ainakin alkoi maistua mämmille. Onneksi on siirappi.


Mämmi
2,5-3 l 60–70 asteista vettä
500 g mämmimaltaita
750 g ruisjauhoja
0,5-1 dl siirappia
n 1/4 tl suolaa
n. 1rkl jauhettua pomeranssinkuorta

Lisää veteen 100 g maltaita ja 150 g ruisjauhoja. Sekoita tasaiseksi puuroksi ja ripottele seoksen päälle hieman jauhoja kuortumisen estämiseksi. Peitä kannella, asenna digilämpömittari ja pistä pariksi tunniksi uuniin imeltymään. Katso, että uunin lämpötila pysyy noin 60-70 asteessa.

Sekoita taas hyvin ja lisää 150 g jauhoja ja 100 g maltaita, pinnalle ruisjauhoja ja takaisin uuniin tunniksi pariksi. Jatka näin kunnes kaikki jauhot on käytetty.

Viimeisten imeltymistuntien jälkeen lisää suola, siirappi ja jauhettu pomeranssinkuori. Seoksen tulisi olla aika vellimäistä, tummaa ja mämmiä maultaan jo muistuttavaa. Keitä seosta 15 min. koko ajan sekoittaen.

Jäähdytä seos kylmäksi, esim. ulkona. Laita paistoastioihin (itse käytin pahvisia leipävuokia, paitsi tuohon yhteen keraamista) ja jätä astiat hieman vajaiksi, mämmi nimittäin kiehuu ja kuplii kypsyessään. Lisää pinnalle sokerivettä kuorettumisen ehkäisemiseksi.

Paista 4 tuntia 124 asteessa. Anna vetäytyä 3-4 päivään jääkaapin viileydessä ennen tarjoilua.

K-Ruoka sivuilla on taas hyvät ja selkeät ohjeet mämmin valmistukseen ja tosi paljon muita kivoja mämmiherkkuja, jollei tämä pääsiäispöydän must maistu sellaisenaan.


Ja vielä, rakkahin Joulupukki. Tiedän että on hiukan aikaista, eteenkin minun iässäni, lähestyä sinua jo ennen pääsiäistä. Mutta jos lupaan olla koko vuoden tosi kiltti, niin tuothan minulle ensi vuonna oikeita tuokkosia mämmintekoa varten, kun en koskaan muista niitä itse ajoissa hankkia. Niitä valmistaa ainakin Pro Puu Lahdessa. Ja oletan, että myös Joulupukin paja?

Kaupallisessa yhteistyössä K- ruoan kanssa. 

38 kommenttia:

  1. Vau, mahtavaa! Lähettäisitkö yhden vuoallisen tänne?

    VastaaPoista
  2. Jei...Just sain tekstarin, jossa pyydettiin samaa. Eli mämmibisnekselle selkeästi kysyntää! Ihmiset haluaa maistaa kotitekoista. Nyt vaan pitäis jaksaa tehdäkin ( siis niiden ihmisten)...Mun 3 astiallista menee kyllä ihan omaan käyttöön. :) Itsetehty mämmi on muuten tosi ihana pääsiäisen vierailulahjakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on pääsiäiskokkailut ja leivonnaiset aina ihan olemattomia kun ollaan lähes aina lumilomalla. Maanantaina pitäisi taas pakata kamat ja koira autoon ja lähteä katsomaan länsinaapurin påskfirandea.

      Poista
  3. Pikkaraisen Aliisa mooi! Kuule, jos käyttää päivän näön imellyttämiseen, niin voiko paistaa seuraavana päivänä? Meinaan nimittäin tehdä.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. No mutta tämä tieto helpotti hommaa huomattavasti! Eli tuo imellytys ja jauhotouhu hoidetaan yhtenä päivänä, sitten mämmi aihio jääkaappiin ja paisto seuraavana päivänä?

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Ja, anteeksi Aliisa nuo edelliset lyhyet vastaukset, mutta olin tien päällä ja ajattelin , että parasta edes jotain uukahtaa, ettei tarvitse olla epävarmuudessa.

      Poista
  6. Tällä setillä vois saada mutkin mämmin ystäväksi : )

    VastaaPoista
  7. Nyt ultamate rispekti, itse tehtyä mämmiä! Vesi on kielellä pelkästä ajatuksesta, ja nieleskellen naputan tätä!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hei, vielä mun lapsuudessa oli ihan tavallista, ainakin maaseudulla. että mämmi tehtiin itse. Ei oo rakettitiedettä. Vaikka joskus kyllä tuntuu, että tuo imellytys on. Miten ne ennen, kylymissä tuvissa, hoiti homman?

      Poista
    2. Olisikohan tässä taasen eroa läntisen ja itäisen perinteen kanssa? Meillä ei tehty mun lapsuuden Savossa 60-70-luvulla mämmiä, vaikka _ihan_ kaikki muu maalaistalossa tehtiin ite :).

      Poista
    3. Niin, en tiedä. Enkä oikeastaan tiedä tehtiinkö mämmiä muis taloos. Oletin vain kun meilläkin mumma teki!

      Poista
  8. Jutustasi tuli vesi kielelle, kun muistelin äitini eli mummasi tekemää mämmiä. Eikä kaupan mämmistä voi puhua samana päivänä kun itsetehdystä. Vesi tulee kielelle, kun muistelen niiden mämmiropposten paistuneita reunoja. Ne olivat minun suosikkini. Nyt kun ostaa kaupasta valmismämmiä, on se kuin velliä ropposessa. Eli missä on paiston tuomat reunat ja pehmeä maku? Terkuin Mimma-täti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin onneksi muistan ne mumman mämmit hyvin! <3

      Poista
    2. Ja ei niitä kaupan omia ehkä paistetakkaan. Kaadetaan vaan valmis mämmi pakkauksiin...

      Poista
  9. Jaa, olisikohan aika oppia syömään mämmiä.. :- ) Hyvältä näyttää ja iso peukku, kun teet itse. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän näitä perinteisten ruokien valmistustaitoa pitää pitää hengis!

      Poista
  10. Mämmi näyttää tuovan kaikille muistoja pintaan. Mulla nuo mämmimuistot liittyy 50-luvulla vielä tuohiropposiin, nekin itsetehtyjä. Ja niiden reunoihin paistunut mämmi vasta herkullista oli. Ei taida monella olla tuohiropposista muistoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä Pro Puusta saa oikein tuohisia. Ens vuonna semmoset leivinuuniin!

      Poista
  11. Kai nyt ehta pohojalaisemäntä itse myös tuohiset pyöräyttää siinä missä mämminkin ;) viiiitsi vitsi. Kerran oon mämmiä tehnyt. (Tai saattaa olla että kaksi kertaa, ekan ja vikan kerran nääs.) Ei ehkä kuitenkaan ole mun juttu, vaikka itse tehty olikin paljon parempaa kuin kaupan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän sitä tiedä jos vielä mummona innostut mämmintekoon. Minäkin säästän villasukkien kutomisen(opettelun) sinne...

      Poista
  12. Tässä juuri koemaistan tätä Nannan tekemää mämmiä ja mämmiheviuserina voin kuvailla tätä kepeäksi, hedelmäiseksi ja raikkaaksi! Ihan mahtavaa, kiitos makupalasta! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jo hetken luulin, että sulla oli lasissa chardonnaytä! :D

      Poista
  13. Hitsi, Maija juuri otti sanat suusta, en keksi enää sitä parempaa.

    VastaaPoista
  14. Koen olevani etuoikeutettu kun pääsin maistelemaan tätä Nannan mämmiä. En muista milloin olen viimeksi maistanut mämmiä, mutta tässähän ihan innostui. Kiitos Nannalle, ruokainnostajalle.

    VastaaPoista
  15. Suoraimeltämällä helposti. Koko mallas ja jauhomäärä sekoitetaan 70 asteiseen veteen ja laitetaan imeltymään 70-75 asteiseen sähköuuniin. Sähköuunissa lämpötila pysyy tasaisena ja riittävän korkeana koko imellyttämisen ajan. Vanhan perinteisen imellyttämistavan tarkoituksena oli kuuman veden lisäystä jaksottamalla pitää lämpötila oikeana. Samoin jauhojen jaksottainen lisäys takasi imeltymisen jatkumisen jos lämpö pääsi nousemaan liikaa ja imellyttämisentsyymit tuhoutui.

    Sähköuunissa imellyttäminen on käytännössä pomminvarmaa ja siksi suoraimeltäminen on varmaa ja toimivaa ja siksi jaksottaista raaka-aineiden lisäystä ei tarvita. Suoraimeltämisaika on noin 5-6 tuntia ja sekoitetaan noin ½-1 tunnin välein.

    Suoraimeltäminen helpottaa ratkaisevasti mämmin valmistamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sold!

      Kokeilen ens keväänä. Vaikka en kyllä luota välttämättä nykyiseen sähköuuniini.

      Poista
    2. Epäluotettavakin sähköuuni on monin verroin luotettavampi, kuin täysin epäluotettava jaksottaminen.

      Poista
    3. Epäluotettavakin uuni toimii luotettavasti kun aloittaa alemmasta lämpötilasta. Laita mämmi imeltymää 60 asteiseen uuniin ja nosta uunin lämpötilaa 1-2 tunnin kuluttua 70 asteeseen ja loppuvaiheessa 80 asteeseen.

      Poista
  16. Kirjoitin Nimetön 5. marraskuuta 2018 klo 10.41 tekstin. Siinä oletettiin että mitä pitempi imeltymisaika niin sitä enemmän ja tehokkaammin imeltyy. Kokemuksen karttuessa on tullut selvästi ilmi että pitkä imeltymisaika ei kuitenkaan lisää imeltymistä, vaan päin vastoin, pitkä imeltymisaika alkaa vähentämään makeutta, koska makeat yhdisteet pilkkoutuu imeltymisen jatkuessa vähemmän makeiksi yhdisteiksi - niin kuin sanotaan, "haihtuu taivaan tuuliin". Alemmissa lämpötiloissa tietenkin imeltymisajat ovat pitempiä, jopa moninkerteisia verrattuna optimiin 65-70 asteessa tapahtuvaan imeltymisaikaan.

    Tässä muutokset aikaisempaan tekstiin:
    Suoraimeltämällä helposti. Koko mallas ja jauhomäärä sekoitetaan 70-75 asteiseen veteen ja laitetaan imeltymään 65-75 asteiseen sähköuuniin. Sähköuunissa lämpötila pysyy tasaisena ja riittävän korkeana koko imellyttämisen ajan. Vanhan perinteisen imellyttämistavan tarkoituksena oli kuuman veden lisäystä jaksottamalla pitää lämpötila oikeana. Samoin jauhojen jaksottainen lisäys takasi imeltymisen jatkumisen jos lämpö pääsi nousemaan liikaa ja imellyttämisentsyymit tuhoutui.

    Sähköuunissa imellyttäminen on käytännössä pomminvarmaa ja siksi suoraimeltäminen on varmaa ja toimivaa ja siksi jaksottaista raaka-aineiden lisäystä ei tarvita. Suoraimeltämisaika on noin 2-4 tuntia ja sekoitetaan noin 1 tunnin välein. Maistamalla voi seurata imeltymisen edistymistä - riittäisikö 2-3 tunnin imeltymisaika.

    Suoraimeltäminen helpottaa ratkaisevasti mämmin valmistamista.

    VastaaPoista
  17. Kaksi vaihtoehtoa gluteenittoman mämmin valmistamiseen ja perunamämmit.

    TATTARIMALLASMÄMMI valmistetaan luontaisesti gluteenittomista tattarimaltaista jauhetusta tattarimämmimaltaista, tattarijauhoista ja imeltävää entsyymiä sisältävästä "puhdas kaura" kaurajauhoista.

    KAURAMALLASMÄMMI valmistetaan luontaisesti gluteenittomista kuoritusta kauramaltaista jauhetusta kauramämmimaltaista ja imeltävää entsyymiä sisältävästä "puhdas kaura" kaurajauhoista.

    Lisäksi voidaan valmistaa luontaisesti gluteenittomat TATTARMALLAS/PERUNAMÄMMI ja KAURAMALLAS/PERUNAMÄMMI.

    VastaaPoista