About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 11. tammikuuta 2016

Liha-luuliemi


Uusi Vuosi, uudet trendit. Maailmalta kannattaa käydä joskus lainaamassa ja jos ruokatrendeistä puhutaan, niin New York on paikka, josta ammentaa. Viime vuoden villitys siellä on tänä vuonna kuuminta hottia täällä. Ja sehän on liha-luuliemi.

Brodo eli broth, kunnon liha-luuliemi. Pitkään ja hartaasti keitetty; ydinluista, vähälihaisista luista, kasviksista ja mausteista haudutettu kirkas lihaliemi, joka antaa syvyyttä niin kastikkeisiin, risottoon kuin vaikka pho-keittoon. Liemen voi keittää tietenkin myös kalanperkeistä tai äyriäisten kuorista. Noista usein kompostiin heitettävistä aineista syntyy pienellä vaivalla mitä upein liemi, joka päihittää lihaliemikuution mennen tullen. Minä vielä vähän harjoittelen sitä, että pakasteesta löytyisi aina tarvittaessa (asiallisesti merkitty!) kulloiseenkin tarpeeseen sopiva herkullisen makuinen liemi.


Kyllähän liemiä on keitetty aina, nyt uutena jujuna on käyttötarkoitus. Lihaliemen voi nimittäin nauttia sellaisenaan. Proteiinipitoinen, paljon kollageeniä sisältävä liha-luuliemi lämmittää kylmässä pakkaspäivässä, piristää ja antaa energiaa. Aivan täydellinen termospullontäyte siis. Maistan jo hiihtoretkellä nautitun liemikipon huulillani! Isossa Omenassa liha-luuliemeä hörppivät kahvimukeista terveystietoiset, sen kun uskotaan olevaan hyväksi niin nivelillä, luille, sisuskaluille ja iholle, hiuksille sekä kynsille.

Minä uskon ainakin makuun ja lämmitykseen!


Liha-luuliemen keitossa tulee helposti reikäkauhaa ikävä, ellet sellaista omista. Kirkkaan liemen keittämiseksi on pinnalle kiehahtava sakka siivilöitävä pois. Muuten liemen teossa ei ole mitään vaikeaa, sipulitkin heitän kuorineen mukaan. Pieni ripaus happoa, viinietikkaa, viiniä tai tölkillinen tomaatteja auttaa irrottamaan ravinteet luista. Ranskalaisen tradition mukaan liemi koostuu yleensä yhden eläinlajin luista, nyt sekoitetaan vaikka kananluita ja nautaa. Kuinka vapauttavaa. Ja helpottavaa, sunnuntainakin löytyy kaupan hyllystä kanankoipia ja häränhäntiä. Mausteilla saat klassisesta liemestä helposti viriteltyä uuden version, vaikkapa aasialaisen. Liemeä voi keitellä vuorokaudenkin, kunnes luut lähes murenevat, mutta hyvän makuista saa 3-4 tunnissakin.


Liha-luuliemi (Brodo-ravintolan Marco Canolan reseptiä soveltaen)
800g maustamattomia kanankoipia
1 kg häränhäntiä
3 sipulia
2 porkkanaa
1 kokonainen valkosipuli
 3 varsisellerin vartta
1 tlk kuorittuja tomaatteja
 ½ lehtipersiljaruukku varsineen
2 tl kuivattua timjamia
1 tl mustapippureita
1 tl valkopippureita
2 laakerinlehteä
Suolaa

Huuhtele lihat kylmässä vedessä ja aseta ison kattilan tai padan pohjalle. Peitä kylmällä vedellä. Kuumenna kiehuvaksi ja anna sitten poreilla hiljalleen n. tunnin. Kuori pinnalle nouseva vaahto reikäkauhalla.

Lisää kaikki loput aineet ja vielä vettä niin, että kaikki peittyvät. Halkaise sipulit ja koko valkosipuli kuorineen, se ei haittaa koska liemi siivilöidään.  Anna kiehua kansi auki hiljalleen n. 3 tuntia.

Siivilöi liemi. Ota lihat talteen muuta käyttöä varten. Mausta liemi suolalla. Laimenna tarvittaessa vahvaa lientä vedellä.

Nauti höyryävän kuumana kahvimukista ja anna pakkasen paukkua.

Lisää liha-luuliemestä uudessa tammikuun K-ruoka -lehdessä, jonka saat ostosreissulla kätevästi mukaan marketeista ja kaupoista.

Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoka


5 kommenttia:

  1. Jee kerrankin suolainen juoma :) tuleva ruokatrendi? :)

    VastaaPoista
  2. No jos suuren maailman tuulet joskus tänne peräpohjolaan asti puhaltaa, niin JOO!

    VastaaPoista
  3. Ai että tässä mulla on osaamisaukko ja valtava sellainen...en ole koskaan keittänyt lientä itse, uskaltaneeko edes julkisesti tunnustaa...Kauppojen liemet ja fondit siis käytössä, mutta pitänee tehdä korjausliike kun ei nuo ohjeet niin monimutkaisilta vaikuttaneet!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä sujuu sulta kun leikki. Ainut nappi jota pitää kääntää on aivoissa se joka panee sut huomaamaan koska sulla on liemenkeiton raaka-aineet...

      Poista
  4. Namskis! Just keittelen (oikein lihaisia) peuranluita, oman maan sipuleita ja porkkanoita! mmmm ja nammm! Mut tuohon ei edes tuu mitään kökköä, sakkaa tai muutakaan pinnalle?! huomenna sit eka kerta et syön peuranlihakeittoa <3 Nyt sais pakkanen tulla juu!

    VastaaPoista