About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 12. joulukuuta 2015

Ruis-kaneliässät


Joo, piparit kuuluu jouluun. Ja meillä ne on ties kuinka monennetta vuotta ruispipareita. Kahdesta syystä: Maku ja leivottavuus. Mutta yhtälailla mun perinteiseen jouluun kuuluu kaneliässät. Vieläkin muistan ne purkit ja pahvilaatikot, joihin piparit ja kaneliässät voipaperin suojaamina pakattiin Oravan mummolas, säilytyspaikka oli vintille johtavilla kylmillä portahilla.



Tämä vuosi on ollut huikea ruokakirjavuosi. Moni hyvä taitaa jäädä runsaudenpulassa varjoon, yksi josta en ole paljon kuullut puhuttavan on ollut Maija Silvennoisen Ruiskirja. Selasin sen eilen taas läpi joulunkiilto silmissä ja sieltähän löytyi Ruisässät. Pakko kokeilla. Varsinkin kun mausteena oli myös muodikkaasti kardemummaa ja reseptissä käytetyn muscovadasokerin ajattelin ihanasti täydentävän tummaa ruista. Kaltaiselleni riuskalleruisihmiselle  kirjasta tuli taas merkattua monta muutakin reseptiä, esim. Ratamestarin kiisseli, Karitsa-hapankorppupaistos ja Lohta ruiskuoressa. Valikoima on siis perinteisestä moderniin, Maijan rautaisella ammattitaidolla. Se ikipainikaverini juureen leivottu ruislimppukin löytyy ohjeistettuna.



Ruisässiä kannattaa leipoa myös kahdesta syystä.: Maku ja Leivottavuus. Kaneliässäthän on aika pirullisia leivottavia. taikina tarttuu ja jos käytät jauhoja, kanelisokeri ei tartu pintaan. Keksinkin metodin jossa pyöritän taikinanauhaa taikinapallerosta suoraan sokerikanelikasassa.  Ehkei mikään aito marttametodi, mutta toimi ja säästi useamman kirosanan.




Ruis-kaneliässät
Resepti Maija Silvennoisen Ruiskirjasta

125 g voita
200 g (3dl) muscovadosokeria
3 munaa
2 tl kanelia
2tl kardemummaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl leivinjauhetta
6 dl hienoja ruisjauhoja (mulla oli vaan tavallisia, vaikuttaakohan se tuohon rakeisempaan ulkonäköön?)

pinnalle
1/2 dl sokeria
2tl kanelia

Vaahdota voi ja sokeri. Sekoita kuivat aineet. Lisää munat ja kuivat vuorotellen voi-sokerivaahtoon.

(tässä välissä kerron, että mulla oli kaapissa muscovadosokeripaketti, joka oli avattu varmaan jonkun tl takia ja se oli muuttunut tiiliskiveksi. Laitoin sen mikroon ja pari tl vettä päälle ja reilu minuutti niin sain sen pehmeäksi. Vähän nesteytyi, mutta hyvin se vaahdottui sokerin kanssa.)

Anna melko löysän taikinan asettua jääkaapissa 2 h, mulla oli koko yön. Leivo taikinasta sentin paksuista tankoa ja leikkaa 8 cm paloiksi jotka pyöräytät ässiksi.

Paisto 175 n. 14 minuuttia

Säilyvät hyvin huoneenlämmössä tiiviissä kannellisessa purkissa. Voi myös pakastaa.




Perinteiset kaneliässät
Joulun parhaat piparit eli ruispiparit

Maija Silvennoisen Ruiskirja saatu arvostelukappaleena kustantajalta

6 kommenttia:

  1. Hyvännälöinen ohje, pitääkin kokeilla. Ja voisi laittaa kirjan mieleen, olen tykännyt Maija Silvennoisen kirjoista, ainakin niiden sisällöstä. Riistakirja ja kalakirja ovat paljon käytettyjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan sen reseptit pro-tavaraa! Ainakin kirjastosta tuo kannattaa lainata.

      Poista
  2. Olet kyllä ihan ässä leipuri! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu...näistäkin kuvista välittyy erityisesti symmetrisyys ja pikkutarkkuus, jotka ovat toinen toisistaan kloonautuvien ässieni identtisyyden salaisuus...

      Mutta toi ässä leipuri kuulostaa kyllä ihanalta, mä lukitsen sen!

      Poista
  3. En välitä pipareista - MUTTA ruispipareita voin syödä jopa viisi yhden joulun aikaan. Arvelen siis, että näitä ässiä menisi saman verran. Pikkuleipäöverit siis!

    VastaaPoista