About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 5. marraskuuta 2015

Shakshuka-pizza


Ai että. Hyväähän siitä tuli!

Shakshuka on Lähi-idässä suosittu (aamiais)ruoka, jossa kananmunat kypsennetään pannulla tomaattiliemessä. Ohjeita mainioon ruokaan löytyy netistä pilvin pimein

Jostain ruokalehdestä muistojeni takaraivoon on piirtynyt ajatus shakshuka-pizzasta. Toimii. Kunhan vain muistat laittaa pizzapohjan alle leivinpaperin ennen munien särkemistä, että saat vedettyä pizzan pellille (mistähän tälläinenkin vinkki juolahti mieleen?).



Muutenkin spesiaali-pizza. Käytin siihen 2 kesäkanojen viimeistä munaa. Älkää kertoko Urho11v:lle. Siis, että söin ne. Yksin. Vähän kaduttaa. Mutta nyt on jo liian myöhäistä.

Pitsan salaisuus on tavallista syvempi annos  mausteista tomaattikastiketta, joten pizzaan kannattaa jättää hiukan korkeammat reunat. Tomaattikastikkeeseen sitten kuopat, jonne rikot munat, etteivät ne liu'u minnekään paikaltaan. Päälle ripotellaan vähän fetaa juustoksi ja uunista tullessa lehtipersiljaa ja korianteria. 

Ai että!





Shakshuka-pizza
2:lle
2 pizzapohjaa
shakshuka-kastike
4 munaa
fetaa 
suolaa, mustapippuria, lehtipersiljaa ja korianteria

pohja
4 pizzaa (ei jättejä)
3, 5 dl lämmintä vettä 
tl kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 7 dl durumvehnäjauhoja
0,5 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva ja sokeri lämpöiseen veteen. Taikinan voi ihan hyvin tehdä käsin, mutta minä kun en tahdo viittiä vaivata niin kauaa niin laitan aina yleiskoneen laulamaan. Takuulla vaivattu.

Lisää puolet jauhoista ja anna käydä keskinopeudella muutama minuutti, lisää sitten suola ja loput jauhoista, sekoita taas hetki, lisää öljy ja anna koneen käydä n. 10 minuuttia. Taikinan tulee olla pehmeä mutta venyvä pallo. Pyöräytä jauhotetulla leivinpöydällä ja leikkaa 4 osaan. Pyöritä palloiksi ja jätä liinan alle kohoamaan.

Shakshuka-kastike
2:een shakshukaan tai 4 tavalliseen pizzaan

2 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1/2 punainen paprika pikottuna
100g kirsikkatomaatteja puolitettuna
1 tlk tomaattimurskaa 
2 rkl tomaattipyrettä
1 tl savupaprika (hot)
1 tl juustokuminaa
1 tl sokeria
suolaa, mustapippuria

Kuullota sipulit ja paprika öljyssä. Lisää muut ainekset ja anna hautua 10 minuuttia, tarkista maku, lisää tulisuutta tarvittaessa. Jos liian paksuksi menee, voit lisätä välillä vettä.

Pizzan kokoaminen

Laita uuninpelli väärinpäin (siis ylösalaisin) kuumenemaan 225 asteiseen uuniin.

Painele pizzapalloista pyöreät pohjat leivinpaperin päälle. Jätä reunat paksummiksi. Lusikoi reilusti kastiketta pohjalle ja tee kastikkeeseen kaksi koloa, joihin rikot munat. Ripottele päälle fetajuusto.

Vedä pizza varovasti kuuman uuninpellin (taka)puolelle ja paista uunissa 6-7 minuuttia, jotta pohja kypsä ja valkuainen hyytyy. 

Ripottele valmiin pizzan päälle reilusti tuoreita yrttejä ja mustapippuria

Sanonko vielä kerran?
Sanon.
Ai että!







20 kommenttia:

  1. Ihan niksi-Pirkka -ainesta tuo vinkki laittaa uunipelti väärinpäin uuniin.

    VastaaPoista
  2. Shakshuka pizzassa. No mikä ettei, kaks hyvää yhdessä! Kokeiltavien listalle ehdottomasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja eikös se shakshukan syöntikin kaipaa kumppanikseen pitaleipää...tässä ne on tavallaan heti samassa paketissa. Munien kanssa saa olla varovainen, menevät helposti raa'asta valkuaisesta ylikypsään keltuaiseen.

      Poista
  3. Vautsi, mikä herkku! Jos lähdemme parin viikon päästä pentutreffeille teille päin, niin taidan tulla ruinaamaan tuollaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jo aattelinkin, ettette sitten pennunhakureissulla kuitenkaan uskaltaneet pysähtyä... shaksuka-pizzat tilattu, jos vaan sattuu aikataulut yksiin....

      Poista
    2. Armas haettiin Isojoelta kun kasvattaja on viikot siellä töissä. Palaillaan asiaan jos lähdemme reissuun...

      Poista
    3. Meille mahtuu aina kylään yks koiruus, jos vaan ollaan kotona...viikonloput on melkoisen meneviä työn / luistelun merkeissä.

      Poista
  4. Kyllä se kehuksi oli tarkoitettu. Ei olis mulle tullu mieleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :) ...nuo niksipirkat kyllä on vähän sellaisia...joko yksinkertaisen nerokkaita tai sitten ihan mielipuolia! Ja aina ei voi olla varma kummalle puolelle vaaka kääntyy!

      Poista
  5. Hih,juuri luin yhdestä täkäläisestä ruokapaikasta,joilla on shakshuka focaccia;D
    Mä olen joskus postannut shakshukasta joka on pinaattipedillä,ihanaa sekin
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2015/04/shakshuka-pinaattipedilla.html

    Ja sattumalta just tänään söin lounaalla shakshukaa yhdessä torin sivukadun paikassa;D
    https://instagram.com/p/9sqrDxxqRT/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mua nauratti kun tein tätä (siis eilen) ja otin niitä instakuvia ja sun kuva tuli vastaan, että täällä minä syön shakshukaa lounaaksi...

      Poista
  6. aivan vattani kurnahti kun tämän sivun aukaisin.....ihanan näköistä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mutta tänäänhän onkin pizzaperjantai....vink vink!

      Poista
  7. Pizza loverin suosikkipostaus! Ja kananmuna pizzassa on parasta, NAM!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ollu pahemman näköinen perjantaipizza sullakaan!

      Poista
  8. Herkulliselta vaikuttava resepti! Mä en ole koskaan laittanut kananmunaa pizaan, en edes tiedä miksi...

    VastaaPoista