About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 22. lokakuuta 2015

Kurpitsa-salsa


Ennen oli vaan pizza-perjantai. Ja hampurilaiset joskus viikonlopun yönä pikkujoulu-aikaan paikalliselta grilliltä. Lauantai-sauna ja kiuasmakkara. Ja ihan pienenä viikon odotetuin, saunalimpsa, vihreää päärynää, punaista vadelmaa tai jaffaa. Eikä tosiaankaan edes joka viikonloppu. (Eli pitäisikö sanoa viikkoja odotetuin?) No, juhannuksena sen limpsan sai ainakin takuuvarmasti.



Sellainen tuntuma mulla vähän on, että nykyään ehkä jopa suurin suosikki perheen yhteiseen illanviettoon on jonkinnäköinen taco-ilta, niitä rouskuvia kuoria tai pehmeä tortillalätty, johon kukin lempitäytteensä kääräisee. Ja silloin tarvitaan salsoja, elikkäs kastikkeita. Tulista ja miedompaa, sitten vielä kermaviiliä tai ranskankermaa annoksen kruunuksi ja tulisuuden taltuttajaksi. Purkista saa hyvää helposti, mutta onhan se nyt niin, että kotitekoisen salsan voittanutta ei ole.

Ja niinkin se on, että juuri NYT on kauppojen kurpitsavalikoima parhaillaan. Tekaiseppa seuraavaan taco-iltaan vähän erilainen salsa. Täyteläinen paahdettu kurpitsa pohjalla, aavistus tulisuutta (tulisuuden määrää on helppo säätää chilien määrällä), ripaus kanelia tuomaan mystistä mausteisuutta. Tämä salsa sopii loppusyksyyn ja talven odotukseen. On se kurpitsa monipuolinen!


Omani valmistin myskikurpitsasta, mutta tähän käy myös ihan tavallinen, oranssi, kurpitsan näköinenkin kurpitsa. Jos haluat voit ottaa kurpitsan siemenet talteen, paahtaa uunissa ja ripotella salsan päälle rapeutta antamaan. Jos salsaa ei syödä kerralla niin, siemenet kannattaa ripotella vasta aina ennen tarjoilua, samoin kuin korianterikin.




Kurpitsa-salsa
3 rkl öljyä
½ l pieneksi kuutioitua kurpitsaa
2 tomaattia kuutioituna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tlk tomaattimurskaa
1 vihreä paprika pilkottuna
1-2 chiliä ja/tai jalapenoa ilman siemeniä hienonnettuna
1 tl kanelia
 ½ tl sokeria
 ½ tl chilijauhetta
1 tl suolaa
1 limen kuori ja mehu
pinnalle tuoretta korianteria

Laita uuni 220 asteeseen ja levitä leivinpaperin päälle, uuninpellille, kuutioitu kurpitsa, johon sekoitat 2 rkl öljyä. Paahda kypsiksi n. 20 min.

Kuumenna paistinpannulla 1 rkl öljyä ja kuullota miedolla lämmöllä sipuli, valkosipuli, tomaatti, vihreä paprika ja chilit. Lisää tomaattimurska, kaneli, sokeri, suola ja chilijauhe ja keittele hiljalleen 10 min. Purista joukkoon limen mehu ja lisää raastettu kuori.

Soseuta paahdetut kurpitsat karkeasti sauvasekoittimella ja sekoita muihin aineksiin. Tarkista suola.
Salsa säilyy ilmatiiviissä lasitölkissä jääkaapissa viikon verran.




Lisää innotusta kurpitsan käyttöön löydät K-ruoka sivustolta.


Kaupallisessa yhteistyössä K-ruoan kanssa

17 kommenttia:

  1. Jos on puolikas myskikurpitsa jääkaapissa, eikä vielä tietoa viikonlopun ruuasta, niin alkaapa se tässä jo hahmottumaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa olla mukana sun viikonlopussas! :) Tätä voi syödä muutenkin kaikenlaisen lihan lisukkeena, ei vaan tacoissa. Jännä kuulla mitä keksit!

      Poista
    2. Tulipa hyvää! Laitoin vain osan lasipurkkiin ja loput pakastan pienissä rasioissa, kunhan se jäähtyy. On sitten helppo heittää salsat kehiin, kun himo iskee.

      Poista
    3. Ihana toimen nainen. Respect!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. No musta tämä on kiva, aina pyörittää niitä samoja reseptejä kun miettii, että mitäs tekis.

      Poista
  3. No nam, Nanna! Takuuvarma testattava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tähän tuli ihana maku, tuo kanelikin tuo tähän oman syvyytensä. Siltä se kuitenkin maistuu myös salsalta.

      Poista
  4. No tätä pitää kokeilla! Kurpitsaa on ihan omasta takaa. Rakasta kurpitsaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No jos on omia, niin reseptejä ei kyllä koskaan oo varmaan liikaa.

      Isäni esitteli mulle, eilen Nuori Lääkäri-lehteä ( se tulee siis myös vanhemmillekin lääkäreille....) ja juurileivän valmistusreseptiä, joka oli menossa kokeiluun. Että terveisiä vaan.

      Poista
    2. Ai, kiva! Mulle itse asiassa lakkasi tulemasta, jokin esto oli vielä osoitteistossa etteivät saaneet lähetettyä, kunnes nyt koko vuoden lehdet, kuulunhan toimittajakuntaan ;). Pidetään peukkuja että tulee hyvä leipä!

      Poista
  5. Nerokasta...ja niin herkullista! Taipuisikohan kurpitsa hummukseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilemättä, kun punajuurikin taipuu. Sinä testata, mine odotella tulos.

      Poista
  6. No nyt tiedän mitä teen ensi kerralla tortillojen täytteeksi! Vähän uutta twistiä annoksiin, veikkaan että tulee jumalaisen hyvää. ^_^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos luottamuksesta, mutta....no oikei, tulee siitä! Jumalaisen hyvää!

      Poista