About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 27. maaliskuuta 2015

Top 3 tonnikalaleivät: Se eniten syödyin



Tonnikalaleipäaddiktioni juuret ovat luultavasti aivan 80-luvun alussa, Saudeissa, jossa lähi-idän ruokakulttuurin keskellä ihastuin näihin amerikkalaistyyppisiin filippiinojen valmistamiin leipiin. Asuin lapsuudenperheeni kanssa pohjoisessa Tabukin kaupungissa suljetulla sotilasalueella, jonne oli rakennettu myös valtavat modernit sairaalat, joiden henkilöstö silloin koostui suurimmaksi osaksi Saudi-Arabian ulkopuolelta tulleista. Mukana oli myös paljon amerikkalaisia ja me lapset kävimmekin kaupungilla sijaitsevaa Tabukin kansainvälistä elikkä amerikkalaista koulua. Koulukyyditykset  hoituivat juurikin niillä keltaisilla amerikkalaisista elokuvista (tai Simpsoneista) tutuilla koulubusseilla.


Military Cantonmentin sisällä liikennöivät sitten minibussit, joilla pääsi kätevästi Recreation Centeriin eli länsimaisten vapaa-ajanviettokeskukseen, jossa oli kirjasto, pelihuone(pingistä, bilistä ja jalkapallopelejä), videohuone, jossa oli salakuljetettuja(?) amerikkalaisesta tv-ohjelmatarjonnasta nauhoitettuja sarjoja ja elokuvia, joita katsottiin yhä uudestaan ja uudestaan. Näin ollen olen mm. katsellut läpi kaikki Bruce Lee-elokuvat (kuten myös alta 10v pikkuveljeni...), tai ainakin varhaistuotannon. Ihan paras elokuva, joka on katsottu varmasti miljoonasata kertaa oli nuorisorakkauselokuva nimeltä Roller Boogie, mahtaakohan sitä olla kukaan muu nähnyt? Taas ollaan muuten menossa sivuraiteita ja lujaa, mutta Rec Centerissä näytettiin myös aika ajoin elokuvia isolta kankaalta ja sitten siellä oli tietenkin iso uima-allas.


Ja amerikkalaistyylinen cafeteria.  Tarjonnasta muistan vain yhden: Tuna Sandwich. Muistan vieläkin kun enskerran maistoin sitä eräältä ruotsalaiselta tytöltä, se oli rapea ja pehmoinen, enkä ollut koskaan maistanut mitään sen tyyppistä (kerrosleivät ei olleet SE juttu 70-luvun Kauhavalla). Cafeterian grillissä oli töissä filippiinomiehiä, en enää muista nimiä, mutta varsinkin yksi piti meistä lapsista hirveästi ja oli aina iloinen ja ystävällinen, joskus näytti kuvia omista pikku lettipäätytöistään filippiineillä, en tiedä pääsikö hän edes kerran vuodessa perhettään tapaamaan. Joskus näin kyyneliä hänen silmäkulmassaan kun hän puhui tytöistä.


Myöhemmin sitten selvisi, että tämmöiset tuna sandwhichit olivat ihan arkipäivää amerikkalaisten lunch boxeissa (koulussa käytiin omin eväin) ja reseptinkin saimme joltakin. Nyt näitä leipiä on syöty lähes 35 vuotta. Niinkuin isäni kommentoi edelliseen tonnikalapostaukseeni, tonnikalatahnaa laitettiin myös saudi flatbreadin väliin, mutta koska sitä leipää en ole pystynyt täysin jäljittelemään, pitäydyn tässä paahtisversioissa. Pieniä kolmioleipiä on meillä tarjottu myös esim. ylioppilasjuhlissa (Nikon?) ja muissa juhlissa. Ja minut valtaa pieni nostalgiafiilis joka kerta kun valmistan tonnikalatahnaa iltateelle. En tiedä onko tämä nyt niin erikoinen resepti, mutta minulle se on.


Tonnikala kerrosleipä

paahtoleipää
voita

purkki öljyyn säilöttyä tonnikalaa palana
2 rkl majoneesia (käytän Hellman's, koska se on juuri oikean makuista tähän)
2 rkl kurkkusalaattia
suolaa, pippuria

Valmista tahna valuttamalla tonnikala ja muussaamalla kaikki aineet haarukalla tasaiseksi tahnaksi. Majoneesin ja kurkkusalaatin määrää voit myös muunnella oman makusi mukaan. Mausta vähän suolalla ja pippurilla.

Kotona useimmiten paahdan leivät ja sivelen tahnaa väliin paksusti mutta de lux versiossa hyvä paahtoleipä voidellaan voilla molemminpuolin ja paahdetaan kaunis paistopinta pannulla. Sitten tahna väliin ja leikataan kolmioksi. 

Juhlissa voi leivät jättää paahtamatta ja leikata leivistä reunat pois, maistuu ihanalta näinkin.



+  resepti on yksinkertaisista yksinkertaisin
+ ainekset on helppo pitää aina varalla kaapissa
+ valmistus nopeimmillaan noin 2 minuuttia
+ onko se herkkumaku vai nostalgiatujaus, mutta en koskaan kyllästy syömään näitä. Ihan ikuna koskaan. Jos maailman tonnikalaleivistä pitäisi valita yksi se olisi tämä
- resepti on niin helppo ja yksinkertainen, että joskus mietin olisiko joku versio tuorejuustoilla, yrteillä yms. parempi, mutta aina palaan tähän: tonnikala, majoneesi, kurkkusalaatti

Saattaa olla, että maistettuasi ihmettelet hurmiotani, mulle tämä on kuitenkin The tonnikalaleipä.

Ja tosiaan tämä elokuvakin on  niitä unohtumattomia....


35 kommenttia:

  1. Toinen voileipäaddikti ilmoittautuu. Minä tosin pääsin kunnon leipäkulttuurin makuun vasta työskennellessäni viitisentoista (ääk!) vuotta sitten Dublinissa delissä, jossa kuormasta syönti oli enemmän tai vähemmän virallinen työpaikkaetu. Ei niihin leipiin vaan kyllästynyt vaikka useamman vuoden söi melkein joka päivä. Ja nyt tonnikalaleivistäsi luettuani alkaa tuntua siltä, että meillä syödään voikkareita myös tänään päivälliseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kans Lontoossa syöny huippu sandwhichejä jossakin Covent Gardenin sandwhichbaarissa. Voileipäaddiktin toivebaari. Tampereella oli myös 90-luvun taitteessa siinä asemaa vastapäätä siellä hotellin sisäpihalla (nyk. scandic) ihana kahvila, olisko nimi ollut Mummola? josta sai huippu sandwhichejä, Ne oli hurjan suuria ja se leipä itsessään oli tajuttoman hyvää. Täytteistä suosikissani oli ainakin suolakurkkua ja maksapasteijaa, muistan.

      Poista
    2. Järkyttävää. Yhtäkkiä huomasin että kuinka mä oikein oon tavannu sandwich. Voi pyhä sylvi että hävettää.

      Poista
  2. Täällä on ihanan edullinen Cofix-kahvilaketju,jossa kaikki tuotteet maksavat saman,eli vähän yli euron.Niilläkin on tuollainen tosi hyvä kolmiotonnikalaleipä. Ja jos nätisti pyytää niin laittavat sen siihen laitteeseen mistä tulee leivälle se ihanan rapea pinta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jeps,Cofix aloitti täällä puolitoista vuotta sitten hintavallankumouksen.Olen siitä vieläkin.että vau!Niiden tonnikalakolmio tulee täysjyväleivällä

      Poista
  3. Nams, kyllä varmasti maistuisi! Tällä tyylillä olen tehnyt joskus lounasleipiä itselleni :) Nyt en olekaan tehnyt aikoihin kolmioleipiä ja tonnikalakin houkuttelisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hauskaa, että tämä postaus näin "puhutteli" ihmisiä (tai käski leivän tekoon". Kävin päivällä äitini ja isäni tykonä, hekin suunnittelivat tonnikalatahnan tekoa.

      Poista
  4. Jaa täältä se meidän tonnikalatahnan ohje on siis alunperin lähtöisin :D me ollaan laitettu pitaleipien väliin, ihanaa sielläkin!

    VastaaPoista
  5. Voih, ihania! Oma reseptini sisältää kurkkusalaatin sijaan varsiselleriä.
    T. Nina L

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkä se tonnikala onkaan niin maukasta näin. Pitäisin vaemaan tästäkin versiosta koska tykkään varsiselleristä.

      Poista
  6. Pitääpä kokeilla, hyvän kuuloista ainakin on. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavallisen herkullista! Eikä kyllä oo suuri vaiva kokeilla!

      Poista
  7. Oliko pakko? Täällä oltiin jo menossa nukkumaan, mutta nyt täällä tehdäänkin tonnikalaleipiä....

    VastaaPoista
  8. Mun versiossani on kurkkusalaatin tilalla punasipulia:)
    ~jemmiina~

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis varmasti hyvää. Oon kans sipulin ystävä. Mutta jotenkin oma reseptini on niin luissa ja ytimissä. että aina pakko tehdä sitä. Mutta peukutan muillekin versioille!

      Poista
  9. Täsmäpostaus mun tarpeeseen: leivoin eilen patonkia, jonka täytteeksi pitäisi just tonnikalaa saataman. Enkä siis kerennyt ruveta nyt edes Googlettamaan ideoita, kun tuli tämä postauksesi vastaan (kirjoitin ensin "vatsaan", mikä ei muuten huonompi typo olisi ollutkaan).

    Kiitos Nanna varsinkin tarinasta leipien takaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ystäväinen! Tuo ei tainnut olla typo vaan freudilainen lipsaus....

      Poista
    2. Niinpä! Ja pakko tulla tuoreeltaan raportoimaan palautteetkin. Lounaan tonnikalapatongeista tuli nimittäin tällä täytteellä erinomaisia. (Lisäksi sain muuten kaupan kassalta vähän vinoa katsetta kun aamulla kipaisin täydennystarvikkeina vain purkin kurkkusalaattia ja majoneesia... Että sellainen ruokavalio tällä asiakkaalla...) :D

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
  10. Mä oon tehnyt tismalleen samalla ohjeella 80-luvun Kainuussa tonnikalaleipiä. Nyt rupes tekeen mieli...

    VastaaPoista
  11. Nam! Kahdenkymmenen Lontoon vuoden aikana tuli tasaiseen tahtiin nautittua tonnikalaleipiä, mutta jotenkin tämä on jäänyt paluumuuton myötä. Mutta NYT oli ihan pakko tekaista näitä kevyeksi lounaaksi? Korvasin kurkkusalaatin chili-kurkuilla ja hyvin toimi. Kiitos muuten muistutuksesta tuon Nigellan lammasreseptin suhteen. Just mietin, että mitä laittaisi pääsiäiseksi ja ei tarvi enää miettiä. Toinen nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo nyhtölammas on kyllä mullekin superrakas. Ei oo parempaa!

      On ollut tosi hauskaa, että tämmöinen tavallinen tonnikalatahnaleipä on kirvoittanut näin paljon kommentteja, teksti on jo 3x suositumpi kuin mitä normaalitekstit yleensä. Lisäksi tosi moni innostui samantein tekemään. Aina kiva kuulla, että on inspistä saatu täältä!

      Poista
  12. Ai, mullakin tonnikalaleipä-addiktio, äiti tekee niitä aina, hän oli vaihtarina 70luvulla amerikoissa. Samantyyppinen resepti, mutta hän lisää omenaa, pieneksi leikattuna, ja pari jäävuorisalaatinlehteä tulee myös lisäksi leipään lisäämään rapeutta. Kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ja niinkuin sanoin jo ennemmin niin hyviä ja ehkä jopa vielä parempia reseptejä löytyy kyllä tonnikalatahnalla paljon. Äitini ja isäni tuossa kommentoivat juuri, että laitan liian vähän majoa ja kurkkusalaattia, he lisäsivät sitä tuplasti. Mutta jokainen tehköön makunsa mukaisesti. Tonnikalaleipää en ole vielä huonoa syönytkään, ainakaan kototekoista. Kaupan valmisjuttuja en muutaman lankeamisen jälkeen uskalla ostaa, paha mieli vaan tulee.

      Poista
  13. Apua! Mulle iski addiktio.. Saako tehdä kolmannen leivän? Tänään hain tätä varten kurkkusalaattia, tonnikalaa ja paahtoleipiä kaupasta, Hellmansit oli jääkaapissa. Aiemmin tonnikalaleivät ei oo herättänyt suuria tunteita, mutta nyt..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en mä sitten aivan yksin ole tuntemusteni kanssa, että tämä on niin hyvää vaikka näin suurenmoisen yksinkertaista. Oon saanu vähän palautetta myös tahnan teosta ja myönnän, että mun ruokalusikalliset ovat varmastikkin hyvin kukkurallisia mitä tulee majoon ja kurkkusalaattiin. Että kaikille tiedoksi niitä voi lisätä maun mukaan, jos tahna tuntuu liian jämäkältä tai kuivalta.

      Poista
    2. Ilmeisesti munkin lusikalliset on ollut aika suurpiirteisiä. Ja leivät edelleen addiktoivia. Hellmansia on nimittäin kulunut purkillinen tän alkukuun aikana! Rantakunnossa se valaskin on ;)

      Poista
  14. Tänä vuonna pääsiäinen menee monestakin eri syystä hyvin eri tunnelmissa kuin milloinkaan. Mutta tämä on sellainen resepti, että sen vuoksi raahauduin kauppaan ainekset hakemaan. Näitä teen ja Sir Lintsin etanoitasi. Kiitos :-) Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ne etanat taitaa olla kyllä Sir Lintsin...mutta mielettömän hyvää reseptiä on ollu ilo jakaa! Ja näiden tonnarileipien takana seison.

      Voimia sulle ja hyvää pääsiäistä ja kiitos että kommentoit! Tuli hyvä mieli!

      Poista