About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 28. helmikuuta 2015

Oi lauantai-ilta ja luumut!


Lauantai-ilta alkamassa, perheen miesväki viettänyt päivän tekojääradalla Suomi-Ruotsi-Norja ikäkausimaaottelussa, IsoHoo käsiajanotossa ja Urho10v kantamassa (luistellen tietenkin) Ruotsin lippua avajaisseremoniassa. Maitotytön kanssakin kävimme pari tuntia heiluttamassa lippuja, mutta  kotona odotti kokkaukset ja kuvaukset.

Mukavasti tuli tehtyä myös herkkua lauantai-illan kruunuksi. Viime tipassa (taas) laadin reseptiä Sunsweet-luumujen ja Ificolorin järjestämään reseptihaasteeseen. Yksi kilpailun 3 :sta arvostelukriteeristä on ulkonäkö. Minä sitten unohdin juustokakkuni ihan vähän vaan, liian moneksi hetkeksi uuniin ( no juuri kun viimeksi katsoin, ei mitään ollut tapahtunut!) Ja plööh, luomus oli sulanut kuin lumi-ukko kevätkeleillä, läjä mustia hiilisilmiä vain levenneen lumikasan päällä.

Ehkä joku luovuttaisi, kun lopputulos olikin jotain muuta kuin lämmin ja korkea juustokakku, jonka reunoilta hiukan vietellen valuu sulanutta juustomassaa... Siinä visio, tässä kuitenkin lopputulos kuvina , mutta toisaalta juuri tämä annos onkin niin Kaikki äitini reseptit -tapaista ruuanlaittoa. Maku edellä, ulkonäkö runsaan houkuttelevan rouheaa. Suurpiirteinen esille pano, ehkäpä, mutta himo tähän tuli. Teitä on nyt varoitettu.


Kuuma Camembert ja konjakkiluumut
4:lle

250g kiekko camembert-juustoa
200g Sunsweet kivettömiä luumuja
1 dl kuorittuja manteleita
100g maustamatonta tuorejuustoa
1/2 dl tuoretta hienonnettua minttua
2 rkl hunajaa
1/2 dl konjakkia

Halkaise juustokiekko kahtia ja aseta toinen puoli alapuoleksi uuninpellille, leivinpaperin päälle.

Hienonna luumut vähän pienemmiksi. Paahda mantelit kuivalla pannulla ja rouhi karkeasti veitsellä. Sekoita tuorejuusto, 1/3 luumuista ja 1/2 manteleista, lisää lopuksi mukaan puolet hienonnetusta mintusta.

Levitä seos juustokiekon päälle ja aseta toinen kanneksi. Lämmitä "juustokakkua" uunissa 175 asteessa haluamaasi sulamisasteeseen.
Tällä välin laita loput luumut ja hunaja paistinpannulle keskilämmölle ja kaada perään konjakki. Uskalias voisi vaikka liekittää. Anna luumujen lämmetä ja konjakin höyrystyä pois.
Ota juustokakku uunista, ripottele päälle konjakkiluumut, loput rouhituista manteleista ja minttusilpusta. Tarjoile neutraalien keksien kanssa.


Ettei asioita tehtäisi liian helpoksi, pitäisi vielä päättää mihin kategoriaan annos osallistuu. Pääruoka lienee poissa laskuista, mutta koska herkku ei ole myöskään turhan makea, voisi sitä mainiosta tarjota myös alkupalana. Jos katat viereen hyväilevän viileän ja makea jälkiruokaviinin on aterian päätös nautinnollinen.

Jälkiruoka, siis. Jonka meinaan nyt juuri mennä uudelleen lämmittämään. Ulkonäöstä viis.

Reseptikehittelyssä käytetyt kuivatut luumut tarjosi Sunsweet, osallistujilla on lisäksi mahdollisuus osallistua  Ificolorin ruokakuvauskurssille Nico Backströmin studiolle, jossa  myös Teresa Välimäki jakaa kokkaus- ja reseptivinkit.


12 kommenttia:

  1. Kiitos siitä, että valitsit eri sarjan kuin minä :)
    Viikonloppuna nähdään ja katsotaan kenen ruokia siellä syödään, mutta ennenkaikkea odotan kovasti vinkkejä kuvaukseen ja stailaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa sinä olet syy, miksi en ole päärukakategoriassa....Mulla ei tullut mieleen nimittäin muuta kuin luumuinen (ehkä suklainenkin chili) ja chilistä tulit taas mieleen sinä, kun olet hehkuttanat sitä herkkureseptiä ja sitten en uskaltanut lähteä sille tielle. Ei tässä ajattelussa ole kyllä mitään logiikkaa!

      Poista
  2. Kuuma valkohomejuusto on kyl järki lähtee hyvää! Ja hyvältähän tää näyttää, väitän, että kaikila käy useammin näin kuin et se juusto pysyis kokonaisena.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Veera, niin mäkin uskottelen tällä hetkellä!

      Poista
  3. Päädyin itsekin yhdistämään juuston ja luumut, toimii! olin itsekin aika viime tipassa tekemässä kisareseptiä, miten siinä aina käykin niin :D

    Aivan mielettömän herkullisen näköinen annos, uunijuustot veivät paikan sydämestä kun asuin Saksassa ja aika usein ostettiin juuri tuollainen kiekko + rapeaa patonkia iltapalaksi. NAM.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todellakin toimii. Ja nuo sun leivät oli superherkun näköisiä!

      Poista
  4. Voi vitsit, upealta kuulostaa! Ja jos multa kysytään, niin tuollainen ei-niin-täydellinen ulkoasu itse asiassa tuo juuston herkullisuuden paremmin esiin, kuin täydellinen annos.

    VastaaPoista
  5. Ei ehkä se joukon nätein, mutta sitäkin herkullisemman näköinen. Juustoa parhaimmillaan. Hyvä idea illanistujaisiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se ei nyt oo mitään uutta. Harvoin tässä joukon nätein ollaan oltu missään lajissa! Mutta juusto on kyllä herkullisimmillaan ubersulaneena!

      Poista
  6. Järkyttävän hyvän näköinen! Ja ei se näkö (vaikka minusta mitään vikaa ole) vaan maku. Toivottavasti ens viikonloppuna pääsee maistelemaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, jos ei tätä niin hyvää on tiedossa joka tapauksessa!

      Poista