About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 9. elokuuta 2014

Syökää kanaa! Mikä grillausvinkki!



Ei oo kun puolenkymmentä vuotta kun mulla oli sellainen (typerä) itseasetettu kokkaussääntö, että kun grillaat kanaa, grillaa ohuita leikkeitä tai korkeintaan vartaita. Jätä kaikki luulliset palat uunikypsennykseen äläkä ala kikkailla grillissä, ellet halua raakaa luun vierestä, kuivaa keskeltä ja palanutta päältä. No siitä on sittemmin viisastuttu ja syöty mm. maailman mehevintä tölkki-kanaa. Grillaustietous ja -metodit ovat kehittyneet, oliko mikään ihme jos en joskus saanut pallogrillilläni taitojen puutteessa syötävää aikaan. Ei silloin kyllä puhuttu mistään epäsuorasta kypsennyksestäkään. Vaihtoehtoja oli tasan kaksi. Kanat liian kuumille, palaville hiilille, tuloksena yhdistelmä poltettu/raaka tai kansi auki jäähtyvälle hiillokselle, joka ei tosiaan ehtinyt montaa minuuttia kananuijaa kypsytellä.



Onneksi olen aina tiennyt, että grillattu kokonainen kana  tai luulliset osat ovat oikein valmisteltuna herkkua. Ja siispä eilenkin meillä syötiin sekä kokonainen kana, että koipinuijia grillissä. Nyt kun sen valmistuksen osaan. 

Aina ei aika riitä epäsuoraan grillaukseen,silloin esikypsennetään palat uunissa, jotenkin se on turvallisempaa, marinadit mukaan niin kana ei kuivu, eikä tarvitse koko ajan vahtia ja valella. Ehtii tehdä salaatin, kattaa pöydän  ja sitten kun on kaikki valmistaa, loppuhuipennus 10-15 minuuttia grillissä.

Ja nyt tulee se grillausvinkki: Grillipelti. Sain SAGAlta mm kokkausarkkeja ja folioita testailuun ja lupasin kokeilla heidän ideaansa grillipellistä. Rukouksiini on vastattu. Se on helppo ja edullinen tapa suojata grilliä, voit läträtä marinadeilla ja glazeillä tai rasvaisilla jutuilla grillissä mielin määrin ilman grillin syttymistä tuleen ja helpotat siivousta. Tai suojelet grillaamaasi ruokaa karstaiselta grillitäsi (ei koske tietenkään minua, mutta noin niinkun teoriassa...köhöm). Ruoka ei kiehu siinä vaan paistuu ja ruskistuu. Jos olet kokeillut joskus grillata niillä alumiinikertisvuoilla, tiedät ongelman. Tai  pelkällä foliolla, saat syljeskellä folionpaloja syödessäsi. Kuinka mä en oo tätä keksinyt.



Otetaan siis pala foliota ja kokkausarkki, joita löytyy 2 kokoa Sagalta ja ne on käteviä monenmoiseen, nyt kun tutustuin. Se on niinkuin leivinpaperi, mutta pikkuisen vielä kovempaan käyttöön. Oivallinen nyyteille, höyrytykseen, monenlaiseen kypsennykseen.
Yksinkertaisuudessaan otetaan kokkausarkkia suurempi pala foliota, päälle kokkausarkki ja reunat taitellaan niin, että syntyy vähän kuin uuninpelti. 

Ja siinä päällä tosiaan ruskistuu normaalisti paistopinta. Siitä mä oon häkeltynyt.

Kananuijat grillissä
10-12  nuijaa
1 valkosipulinkynsi murskattuna 
1rkl hunajaa
2rkl sriracha chilikastiketta
1 dl vaahterasiirappia
0,5 dl öljyä
suolaa ja mustapippuria
Laita marinoimattomat nuijat uunivuokaan, suolaa ja pippuroi. Ravista kaikki muuta aineet yhteen vaikkapa kannellisessa lasipurkissa kastikkeeksi. Valele kanoille ja paista 175 uunissa 45 minuuttia.

Siirrä grilliin grillauspellin päälle keskimiedolle lämpötilalle. Sivele vuokaan jääneellä kastikkeella muutamaan otteeseen grillauksen aikana. Grillaa paistopinta ja nosta ihanan hajoavat, luusta irtoavat kananpalat varovasti tarjoilulautaselle.

Kokonainen kana grillissä 

1 broileri selkäpuolelta halkaistuna ja auki levitettynä
100g voita sulatettuna
1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl liquid smoke (jos on)
suolaa pippuria

Suolaa ja pippuroi kana molemmin puolin ja aseta uunivuokaan nahkapuoli ylöspäin. Sekoita muut mausteet voihin ja voitele kanan
nahkapuoli. 175 astetta 45 minuuttia.

Grillaa lopuksi molemmin puolin grillissä rapsakaksi, kuten nuijatkin, valele ja sudi jäljelle jääneellä voilla.





 Vaikka resepteissä on tuo uunitusaika, nämä ovat pikareseptejä, tällä kertaa aikaa marinointiin ei ollut. Nuijissa löytyi kuitenkin hienosti makua ja kyllähän voi-paprika simppeliydessään tuon kokonaisen kanankin kruunaa.

Nautittiin kanat yksinkertaisen aasialaismausteisen kaalisalaatin ja grillissä lämmitettyjen Naan- leipien kera. Pikateemaan soveltui myös Soppaa ja Silmukoita Marjan Jaakon opettama pikasavumajoneesi kun he edellisellä viikolla parkkeerasivat pihaamme yöksi koko perheen voimin ohiajomatkallaan. Eli hyvä valmismajoneesi maustetaan miedolla tai tulisella paprikajauheella ja liquid smoke- savutiiviste nesteellä, jonka pariskunta löysi  meidän cittarista mun kaappiin. Ja niinkun sitäkin on tullut etsittyä!

Kyllä kana on vaan hyvää! Varsinkin grillistä!

Yhteistyössä SAGA

8 kommenttia:

  1. Savupaprikajauhe kokonaisen kanan mausteena on herkkua, mutta paljon ei meillä suosikeissa jää jälkeen myöskään Tannisen chilisen savustettu valkosipulihilloke...
    Emme ole mekään vielä oikein koskaan grillanneet luisia kanapaloja, mutta tuo grillipelti vaikuttaa varsin käytännölliseltä. Pitänee kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo valkosipulihilloke kuulostaa taivaalliselta!

      Ja grillipelti on kätsy. Just veneilevä ystävänikin sanoi, että otta heti käyttöön kun tekevät ruokaa paljon "yleisissä grilleissä".

      Poista
  2. Vielä ei oo ehditty testata tuota grillauspeltiä, mutta eiköhän arjen koittaessa kaasugrillillekin tule taas käyttöä ja pelti pääse testiin :). Kiitos vielä emännöinnistä, täällä eräs perheenjäsen muistelee edelleenkin lämmöllä sun quesadilloja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ens vuonna sitten uudestaan. Mä oon niin otettu että oon tehny quesadillavaikutuksen.

      Poista
  3. Mikä grillausvinkki! Mitä vähempi putsattavaa ja tiskattavaa sen parempi. Löytyykin jo kaapista noita kokkausarkkeja, eli ens mökkireissulla testaukseen!
    Nti Papu

    VastaaPoista
  4. Juu, aika pieni oivallus, suuri apu. Mua harmittaa vieläkin, etten oo itte keksinyt tuota kombinaatiota.

    VastaaPoista
  5. Kauhean vaikeaa uskoa, että paperin päällä ruskistuu, mutta pakkohan se on kokeilla, kun keittiöauktoriteetti näin vakuuttaa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos luottamuksesta, ystävä. Ja mä olin muistaakseni vain mielipidevaikuttaja, en keittiöauktoriteetti. :)

      Poista