About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 19. kesäkuuta 2014

Eka grilliin ja päälle sitte chimichurriii!


Ottakaa koppi mun ajatuksenjuoksusta. Lopputulos palkitsee.

Natasiskon synttäreillä siskoni sanoi, että Chimichurrikin olis ollut hyvää grillaamamme naudan kanssa. Ihan samaa olin ajatellut minäkin. Kertoi myös, että Meksikossa oli kerran saanut chimichurrikastiketta tarjottuna pizzan kanssa. Ja tietenkin mielettömän hyvää oli ollut.

Hmmm. Kesä, grilli, pizza, olut. Grilli, joo, muttei pizzakiveä. Ja laiskuutti. Aina jaksa sitä pizzataikinaa (no siinä nyt kyllä ei OIKEASTI oo mitään vaivaa). Mutta jos on vaikka hirveästi syöjiä, niin helpotetaan vähän. Nyt saa kaupasta myös vähän paksumpia vehnätortilloja, jotka sopivat mainiosti tälläiseen avomallin quesadillaan tai pizzatortillaan. 



Pari  pointtia kokemuksen äänellä. Grilli saa olla miedolla, tortillat palavat pohjasta hyvinkin äkäisesti. Jos vahinko pääsee tapahtumaan, ota vaan uusi tortilla,  laita palaneen päälle ja käännä. Kun nostat palaneen pois ovat täytteet uudella tortillalla.

Miedolla grillatessa päälliset saisivat olla "kypsiä". Paista siis chorizo ensin pannulla, samoin mm. herkkusienet ja paprika.

Osan täytteistä, rucola , avokado, yrtit, ilmakuivatut kinkut yms. kannattaa laittaakin vasta grillatun tortillan päälle tarjoiluvaiheessa. 

Jossa vaiheessa lisätään sitten sen huippusilauksen antavaa Chimichurria päälle.

Reilusti, kuten kuvista näkyy.


Chimichurri

2 punttia lehtipersiljaa
1/2 puntti korianteria
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl punaviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä
1/2 tl suolaa 
1 tl sokeria
1 tl savupaprikajauhetta

Laita kaikki ainekset korkeaan kulhoon ja sekoita blenderillä tuusannuuskaksi. Valmis! Paitsi, että viihtyy jääkaapissa tasaantumassa yönkin yli, paranee vaan.

Chimichurrista on monenlaista versiota, tämä on yksi. Alunperinhän se on argentiinalaisten grillimestareiden lihakastike, mutta se sopii erinomaisesti myös kalalle ja kasviksille. Eiliset uudet perunat tänään vartaassa grillattuna ja syöntivaiheessa chimichurria päälle. Todella nam!

 
Koko grillaus idea lähti Sinebrychoffin kesäkampanjasta, jossa olusille pitää löytää kavereita grilliin. (Muiden ideoita pääset lukemaan tästä) No sehän on todella helppoa. Mikä nyt ei oluen kanssa sopisi? Tähänkin olisi mainiosti voinut parittaa vaikka meksikolaista Coronaa, mutta kun näin Budweiser-tölkin, olin jo niin pitkällä omissa nostalgioissani, että It's Bud for me, vai miten se meni?

Joka tapauksessa, tälläiselle texmex-henkiselle tarjottavalle istuu tosi hyvin amerikkalainen vaalea  ja kevyt lager. 


Avomallin tortillat grillissä ja Chimichurria

Pohjat
4 paksua vehnätortillaa
250g pehmeää buffala Mozzarellaa
rasia kirsikkatomaatteja

Lisäksi:

raakachorizoa pannun kautta
punasipulia

tai 

herkkusieniä ja paprikaa pannun kautta

tai 

limevalkosipulikatkarapuja (pirkka)

tai

ihan mitä keksit

Puolita tomaatit, revi mozzarella ja lisää muut haluamasi aineet.

Grillaa miedossa grillissä kunnes juusto sulaa, ehkä 3-4 minuuttia.

Tehkää monta erilaista ja leikatkaa 4 osaan tai jokainen duunaa oman lempparin. Tärkeintä, että päälle kaadat reilusti chimichurria.


Mun Budweiser- nostalgioinnit juontaa juurensa Michiganin vaihto-oppilasvuodelta, jossa ensimmäisen 1/2 vuotta asuin perheessä, joka harrasti belgialaisten työhevosten kasvatusta. Me kuljettiin pari ensimmäistä kuukautta suurin piirtein näyttelystä toiseen, vähän kuin sirkuslaiset, samat perheet ja hevoset vain vaihtoivat paikkakuntaa. Hevoset olivat joko Belgians, Percherons tai Clydesdales, kaikki lempeitä jättejä, joita puunattiin enemmän kuin missejä kisoissa. Vuosi huipentui Toronton Royal Winter Fair'ssä , jossa esiintyi mm. hurmaava  8-hevosen valjakko eli Budweiser Hitch (Mä kyllä muistelin, että hevosia olis ollu peräti 12, mutta ehkä alitajuntani on alkanut liioitella).Tiedättekö, tuo valjakko kääntyy vaikka pennin ympäri.

Vaikka en mä nyt tainnut kyllä (oikiasti, äiti!) 16- vuotiaana sitä kaljaa kittailla, niin ehkä näiden hevosten takia Budweiser tuotemerkki jysähti päälle kuin lekaharkko. Mulla oli (ja on vieläkin jossain varastossa) esim. Budweiser-tölkki puhelin. No haloo, siis lankapuhelin, kännyköitä ei oltu vielä edes aavistettu silloin.

Nyt kun sain olutlähetyksen ja nostin sieltä vuosien jälkeen Budweiserin käteeni...

 Juu, olis mulla näitä, muistoja!



Yhteistyössä Sinebrychoff

18 kommenttia:

  1. Viimeksi, kun metsästin savupaprikajauhetta Cittarista, en onnistunut löytämään. Ehkä etsin väärästä paikasta vai onko sitä vain jossain erikoisliikkeissä? Jos käytät Chimichurria naudan pihveihin, niin käytätkö sitä marinointiliemenä vai grillauskastikkeena? Kumpi parempi vai molempi parempi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marinoida voi. Mutta parhaiten siis valmiin lihan päällä syödessä. Ei ehkä itte grillauksessa. Niinku pöytäkastike.
      Mun mielstä näillä normimaustefirmoillakin on savupaprikaa. Omani on semmonen peltipurkki.siljalta. Keep looking. Se on kyllä must.

      Poista
    2. Niin yleensä ottaen. Tähän reseptiin voit pilkkoa vaikka puolikkaan chilin.

      Poista
  2. Oi chimichurri! sitä teki tällä viikolla mieli, mutta olin laiska (niiinpä, miten laiska voi ihminen olla :D ) ja tein toisenlaista soosia karitsan kareelle :) ens kerralla sit tätä, nam!

    Leppoisaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onhan siinä se kun kaikki pitää jaksaa nostaa samaan astiaan. Ai niim, ja kuoria 2 valkosipulinkynttä... :)

      Poista
  3. Olen syönyt monenlaisia chimichurriviritelmiä ja kaikki hyviä. Olipa hyvä, että muistuttelit tästä, kun alkaa olla jo hävyttömän pitkä aika edellisistä chimichurritreffeistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja hävyttömän yksinkertaista tehdä. Ja se punaviinietikka tangy on niiiiin hyvä!

      Poista
  4. Ah, chimichurria! En olekaan tehnyt sitä piiitkään aikaan, pakko tehdä nyt kesällä grillattavien seuraksi. Mun versiossa on hieman grillattua paprikaa seassa :)

    VastaaPoista
  5. Chimichurri, kuulostaa vaan niin hauskalle ja on kiva lausua! Onhan se hyvääkin ;) hauskaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Chimichurri-chimichurri-chimichurri

      :)
      Iloista ja maistuvaa Juhannusta!

      Poista
  6. hyvää & herkullista juhannusta teille Nanna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Me kiitämme!
      Hauskaa Juhannusta (grillin äärellä) myös sinne!

      Poista
  7. Olen ollut yhtälailla Annen kanssa laiska kuorimaan niitä kahta valkosipulia, chimichurria on kyllä ollut aikomus tehdä. Myös nuo pizzatortillat näyttävät raikkaan herkullisilta, että nekin siirtyvät oitis to do -listalle.

    Oikein hauskaa juhannusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ja nois nyt ei liioin oo kauhiasti to-do elementtiä. Vaikka harvan pöytään ne on kyllä itekseenkään hypänny...:)

      Poista
  8. Kiitos Chimichurrin reseptistä:) Eilen tein ja oli taivaallisen hyvää.
    _ "Maire"

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se. Kiitos kun jaksoit käydä kiittämässä!

      Poista
    2. Kiitos sille, kenelle kiitos kuuluu! Hyvää kesää!
      -"Maire"

      Poista