About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 8. toukokuuta 2014

Rosmariinivarras, miniä ja lammasta




Enkö minä osaa vai enkö minä vaan halua?
Ollaanko sitä meirän keittiössä aivan kaavoihin kangistuneita?

Chileläinen 1865  Cabernet Sauvignon on just sellainen lämpimän rehellinen, rotevasti omilla jaloillaan seisova viini, joka tekee hyvälle, simppelisti valmistetulle lihalle juurikin sen mitä hyvä Cabernet Sauvignon yleensäkin lihalle tekee. En vaan saa suuhuni/ tai päähäni sopimaan sen erikoisempaa, uudempaa tai ylipäätäänkään mitään twistimpää  ruokaa kun se simppelisti valmistettu liha.

Tällä kertaa lampaasta, vartaassa ja grillissä. Yrttejä, savustettua valkosipulia, paahdettua paprikaa. Ja lasi kasitoistkuusvitosta. Kyllähän te tiedätte mitä siitä seuraa ...





Mini-lammasrosmariinivartaita
kymmenkunta varrasta

500g lampaan ulkofilettä
ruukku rosmariinia
4-5 pientä salottisipulia
(savustettu) valkosipuli
1 pieni punainen paprika

marinadi
1 dl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1/2 dl hienonnettua timjamia ja toinen lehtipersiljaa
1/2 sitruunan mehu
1tl savupaprikajauhetta
suolaa ja mustapippuria

yrttiöljy
ruukku lehtipersiljaa 
1 dl oliiviöljyä
2 savustettua valkosipulinkynttä
suolaa

Siisti lampaanfileet kalvoista, sekoita marinadin aineet ja anna maustua pussissa lihojen kanssa vaikka yön yli jääkaapissa. Nopeamman marinoinnin teet kun leikkaat fileet jo sopiviksi kuutioiksi ja marinoit pari tuntia. Ota liha hyvissä ajoissa huoneenlämpöön ennen grillausta.

Kuorittuja valkosipulinkynsiä ja salotteja kannattaa keittää 5 minuuttia, niin ehtivät pehmetä mukavasti. Puolita salotit.  Kuutioi paprika sopivan ronskeiksi paloiksi. Valitse 10 sopivaa rosmariininoksaa (pikkulusikan pituista) ja riivi keskeltä hiukan lehtiä pois, niin ainekset kulkevat paremmin vartaassa. Ota avuksi myös metallinen grillivarras , jolla teet aineksiin ensin reiät ja pujota ne sitten haluamassasi järjestyksessä rosmariinioksaan, 3-4 lihanpalaa kuhunkin, valkosipulinkynsi, salotinpuolikas ja ainakin 1 paprikansiivu.

Valmista yrttiöljy surauttamalla kaikki ainekset sileäksi sauvasekoittimella.

Grillaa kuumassa grillissä vartaisiin paahtuneet pinnat melko nopeasti jolloin ne myös jäävät sisältä sopivan meheviksi.

Viimeistele vartaat yrttiöljyllä ja ripauksella sormisuolaa tarvittaessa.




Tämä resepti on tietenkin oma panokseni Oivapari-reseptikilpailuun, jossa kyseiselle viinille etsitään sopivaa huikopalaa vaikka kattojuhlissa tarjottavaksi.

No kyllä minä yritin, vaikka ei meilläpäin kyllä kukaan katolla juhli. Tai no, viime kevään ravintolapäivänä jotkut onnekkaat pääsivät syömään Lakeuden ristin huipulle.

Jos jotakin kuvien ja itse reseptin lisäksi haluaisin kanssanne jakaa, hyvät ystävät, niin se olisi ehdottomasti grillistä leijuva huumaava  rosmariinilampainenvalkosipulipaprikainen-aromi (ja tähän uudelleen ylempi mitäsiitäseuraa-linkki).

Nih!


Viinin toimitti Pernod-Ricard




19 kommenttia:

  1. Pohjalainen omakehu ei jää sekään latteaksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on Jonskuliini pakko tarkistaa, että oliko mielessäsi joku erityinen kohta tekstissä?
      ...osaan sitten hio taitoani vielä täydellisemmäksi... ;)

      Poista
    2. Siis et edes tajunnut kehuvasi ihtiäsi ;-) Loistava biisivalinta siinä tapauksessa ;-)

      Poista
  2. Hyvää settiä Nanna. Ite tein kaavoihin kangistuneena burgereita :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta vaan Chef! ...miälestäni näitä vartaita tehtiin kuitenkin jo ennen ristuksen syntymää... että, kuinka sen nyt ottaa, sen kaavoihin kangistumisen...

      Poista
  3. Ainesten perusteella voin hyvinkin kuvitella sen ihanan tuoksun, mikä grillistä on noussut. Varmasti loistava makupari tuhdille punaviinille.:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, nämä voi olla niinkun rehellisesti toistensa kanssa!

      Poista
  4. Oih, ihanan kuuloiset vartaat! Voiskohan tuo aurinko paistaa viikonloppuna sen verran, että sais grillin tulille...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vartaat on kyllä oikea retroherkku, välillä ne unohtaa pitkäksi aikaa, mutta onneksi putkahtaa aina esiin. Ja variaatioita löytyy loputtomiin.

      Poista
  5. Kuolaa valuu taas näppikselle. Näyttää niin herkulliselta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt siirrät vähä kauemmaksi, ettei mee pilalle kalliit laitteet...

      Poista
  6. Twist on ihan out sanon mä! Just ostin muuten rosmariinin oksia grillivartaiksi. Ne ulkomailta tuodut rosmariinit on yleensä vähän puuvartisempia kuin nämä kotimaiset ruukkuserkkunsa, joten lävistettävät asiat pysyy niissä ehkä hippasen tukevammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, mulla oli tosi lötköjä, kerrankin olis saanu olla niitä puisia. Rosmis on vaan niin ihanaa. Tänä kesänä aion ottaa myös rosmis grillisutina vinkin käyttöön piffin paistossa.

      Poista
  7. No hei - ei nää kyllä kareille häviä! Rosmariiniin isketty karitsa on ihanaa - varmasti napppari 1865:lle. Eiku oivapari.

    VastaaPoista
  8. Tuosta setistä on paha pistää paremmaksi, onnea kisaan :)
    Toivottaa rva kannustaja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä kuule ovat muut aika pahoja pistäneet, että ihan kuola valuen joutuu kilpasiskojen ja -veljien aikaansaannoksia lukea.

      Poista
  9. Yksinkertainen ruoka on parasta ja lammas <3 Onnea skapaan!
    Nyhtölammasta muutoin syötiin meidänkin pöydässä ja kiitos inspiraatiosta, ihanaa oli :)

    VastaaPoista