About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 24. maaliskuuta 2014

Yhtä Katukeittiötä...


Tuntuu, että elämä on yhtä katukeittiötä nyt, kun streetfoodi tapahtumaa toisensa perään pukkaa ja blogit on pullollaan ihanaisia sormin syötäviä eväitä. Matkalla katukeittiöön ehkä konkreettisestikin, loppuviikosta alkaa meillä jonkun sortin pienimuotoinen vesivahinkoremppa, en ole varma vielä missä määrin se lamauttaa keittiötäni, vai kokataanko meillä mikrolla ja kahvinkeittimellä seuraavat viikot. Ja käydään grillille.

Yksi tämän hienon keittokirjakevään esikoisista on Liemessä- Jennin rosoisen ihana "Katukeittiö - Parempaa roskaruokaa". Sen ohjeet ovat vaivattomia, lyhyitä ja taatusti testattuja, lopputuloksena hyvistä raaka-aineista oivaltaen toteutettuja "roska"ruokia, jotka katkaisevat nälältä selän. Sopii erinomaisesti nuoren keittiöön, nuorenparin keittiöön, rentoon keittiöön, kansainvälistä twistiä kotikeittiöön halajavan keittiöön, mummin keittiöön, jotta pysyy trendeissä kiinni, samasta syystä keski-ikäistenkeittiöön, mun keittiöön ja ihan varmasti myös sun keittiöön! NaapurinUllakin heti lainas multa, vaikkei koskaan ole himiöinyt mitään muuta mun keittokirjaani.

Äitini kyllä sanoi, että näähän on kaikki sun reseptejä. Vaikka kirjaimellisesti väite ei tietenkään pidä paikkaansa ainoankaan reseptin kohdalla, se kuvastaa sitä, kuinka läheltä kirjan ruokafilosofia liippaa omaani. Rentoa ruokaa maailmalta ja turuilta, vatsat täyttyy ja mieli ilahtuu.

Chipotle-majoneesi on se resepti, joka vangitsi ensimmäisenä huomioni, sitä kun en todellakaan ole koskaan valmistanut tai keksinyt valmistaa. Ja kun jääkaapissa oli sopivasti tölkin pohja chipotlea, niin tuumasta toimeen.  Yhdestä tölkistä muuten tulee chipotlet varmaan 4 eri ruokaan, kannattaa pakastaa avatun purkin jämät pikku minigripeissä ellei satu viettämään mitään chipotle- viikkoja. Ja samantien kirjan inspiroimana versio klassikosta eli BLTC - leipä, josta kyllä paistettu kananmuna jäi tällä kertaa pois



BLTC & CHIPOTLEMAJONEESI
4 kpl

1 vaalea hapanleipä (4 isoa siivua siis, käytin Vaasan Kauralimppua vaikkei se nyt hapanleipä olekaan.)
(2 paistettua kanamunaa)
4 pekonia
1 avokado
1 pihvitomaatti
salaattia

chipotlemajoneesia väliin (ja mä lisäsin tietenkin korianteria....)

Paista pekoni pannulla. Nosta pekonit talouspaperin päälle ja anna ylimääräisen rasvan imeytyä. Paahda leivät paahtimessa tai pannulla voilla sipaistuna.. Täytä, kokoa leipä ja puolita.

Aivan hurjan hyvää ja chipotlemajoneesi on taivaasta, vaikka en majoneesin suurkuluttaja olekaan.

CHIPOTLEMAJONEESI

5 valkosipulinkynttä 
0,5 dl oliiviöljyä
2 chipotlea adobo-kastikkeessa( säilyketölkki)
2 keltuaista
1 rkl limen mehua
 suolaa ja pippuria

Paista pannulla kokonaisia kuorittuja valkosipulinkynsiä öljyssä 10 minuuttia. (miedolla) Ota öljy talteen ja anna sen jäähtyä hieman.

Laita tehosekoittimeen valkosipulit, chipotlet ja keltuaiset. Sauvasekoittimellakin onnistuu. Sekoita mukaan öljy ohuena nauhana lisäten. Mausta limemehulla (ja suolalla ja pippurilla).

Ihastus! Kiitos Jenni. Voit lukea nyt omaa keittokirjaasi synnytyspolttojen aikana. (Tämä oli sisäpiirivitsi) Sitäpaitsi Jenni taitaa hoitaa kyseisen hommankin punnaamatta. Ihan kuin keittokirjan synnyttämisen!

Oikeasti tiedän, se on ollut rankka urakka, raskaana ja ilman ainuttakaan vapaapäivää puoleen vuoteen. Tarkoitin vain, että sinä sait sen näyttämään niin helpolta.

Puss och kram!

Ja pakollinen omistuskirjoituskuva.



14 kommenttia:

  1. Tohtisinkohan sanoa, että vielä päräyttävämpi chipotlemajoneesi syntyy kuivatuista chipotle-chileistä. Saakohan niitä muutes Suomesta, ne on musta vielä parempia kuin ne adobo-soossiin säilötyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Se saatavuus pentele. Kumpi lähtee hakemaan?

      Poista
    2. Mun siskosein on lähdössä loppuviikosta Mehikoon, voin laittaa tilausta tulemaan. :)

      Poista
  2. Oih, noita leipiä on kyllä joku päivä tehtävä, kananmunineen ja kaikkineen! Chipotlesta en kyllä juurikaan välitä, hifistänen jollakin muulla chilillä tuon majoneesin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, minähän pystyisin elää pelkillä eri voileivillä...näitä voisin syödä ainakin 3 päivää 7:stä!

      Poista
  3. Nähtävästi tuo Liemessä Jennin kirja on nyt kyllä ostettava. Olenkin jo kerran sitä hipelöinyt kaupassa, mutta jäi vielä hyllyyn... Herkullisen näköistä!

    VastaaPoista
  4. Et ikinä usko, mutta meillä tehtiin samaa majoa eilen ja sen kanssa klubileipiä. Että näin meni ajatukset yksiin.

    Mitä teidän keittiössä on tapahtunut? Tsemppiä vesivahinkokorjauksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä niin uskon. Mäkin nimittäin ajattelin että vois livauttaa munan sijaan kanaa proteiiniksi.

      Remonttirintamalla ei onneksi mahdotonta. Keittiön hanan tiiviste slksnu vuotaa. Ei suurta vahinkoa, mutta alakaapit pitää odin irrottaa. Ottaa saumaa lattiassa auki ja vaihtaa sokkelia yms. Eihän tuo koskaan kivaa oo, mut onneks vuoto huomattiin nopeasti. KAI.

      Poista
    2. Tsemppiä. Meillä oli ollut samanlainen vahinko entisten asukkaiden aikaan. Sitä ei oltu huomattu ja vaihdettiin sitten tavaraa ihan urakalla siitä lattiasta.

      Poista
  5. Täällä mä lueskelen sun blogipostausta synnytyspolttojen välissä :) No ei, huomenna on h-hetki!
    Se on totta että meidän keittiöissä on samankaltaisuutta; ihan varmasti imen väkisinkin paljon vaikutteita muista ruokablogeista kun niitä tulee seurattua aika ahkerasti. Eli voit ottaa pienen murusen kunniasta! Muiden bloggaajien ja lukijoiden kannustuksen merkitystä ei voi vähätellä. Sen takia kerroin kirjaprojektista blogissa jo ennen kuin yhtään ruokaa oli valmistettu, kuvaa kuvattu tai sivua oli kirjoitettu. Kyllä se auttoi kasvavan mahan lisäksi viemään projekti loppuun asti.

    Riikka, mä voin kysyä Nirson duunipaikalta noista kuivatuista chipotle chileistä. Muistelisin että siellä "pojat" olisivat tilanneet niitä jenkeistä. Että niin hyvin saatavilla mutta saatavilla kuitenkin ;)

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jenni, mä löysin muuttolaatikoita pakatessa yhen nyssäkän, jossa saattoi olla niitä. Ja mun siskoni on lähdössä just Meksikoon, niin voin tilata siltä niitä – lupaan sulle provikat! :)

      Poista
  6. No en todellakaan ota yhtään murusta paisi kannustuksesta korkeintaan. Ja vielä jälkisellainen: Hyvä Jenniiiiiiii!

    VastaaPoista
  7. Chipotlemajoneesi kuulostaa aivan ihanalta. Ihan huippu muuten tuo approved by mexicans -leima :)

    VastaaPoista