About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Viikuna-frangipanetorttu


Ystäväni (no just joo, varmaan) Gordon Ramsey on tämän piirakkareseptin takana. Mieleni on tehnyt sitä kokeilla jo pitkän aikaa, kypsien viikunoiden löytäminen vain ei ole kaikista helpoin tehtävä.

Mutta viettelevältähän tuo piirakka näyttää, vai mitä? Siitäkin huolimatta, että näemmä unohdin tomusokerit pinnalta kuvausvaiheessa....raivostuttavaa! Käyttäkää mieikuvitustanne. Tomusokerin kanssa olisi ollut niin täydellisen kaunista.

Vaikka tässä onkin frangipanea, tortun tekoon ei saa kyllä uhrattua aikaa kymmentä minuuttia kauempaa, pohja on nimittäin valmista voitaikinalevyä. 20 minuuttia uunissa, tarjoilet vielä lämpimän kaunottaren hunajan ja vatkatun kerman (sekä tomusokerin) kera, kelpaa kyllä kruunuksi mille tahansa aterialle.



Viikuna-frangipanetorttu
4-6 torttua, koosta riippuen

450 g valmista torttutaikinaa
 1 keltuainen vispattuna voiteluun
10 tuoretta viikunaa

Frangipane
100g mantelijauhetta
100g voita
1 2/3 dl tomusokeria
1 muna
3dl vehnäjauhoja

Valmista ensin frangipane. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon muna. Lisää mantelijauhe ja vehnäjauho ja vatkaa tasaiseksi.

Kauli torttutaikina n. 3mm paksuiseksi ja jotain sopivan kokoista pyöreää apuna käyttäen leikkaa torttupohjat ( alassuin käännetty muumikulho tässä)ja asettele ne uuninpellille leivinpaperin päälle. Viiltele tortun reunapinnat n. 1 cm leveydeltä (ei pohjaan asti) ja voitele reunat sitten keltuaisella.

Levitä jokaiselle tortulle kerros frangipanea ja asettele viipaloimasi viikunat limittäin massan päälle. Vielä hiukan tomusokeria päälle ja uuniin 200 asteeseen 20 minuutiksi.

Valuta vielä lämpimän tortun päälle hunajaa, ripaus tomusokeria ja tarjoile vatkatun kerman kera.

Ehkä kuppi erinomaista kahvia... 



15 kommenttia:

  1. Mulle kanssa, vaikka tunnin päästä päiväkaffelle!

    VastaaPoista
  2. No moon nyt täälä junas, mutta tortut on sielä meidän keittiön pöydällä. Vai tuunko mä teille? Ota torttutaikina sulamahan. :)

    VastaaPoista
  3. Onpa kauniita torttuja, viikunat ovat kyllä myös silmänruokaa :)

    VastaaPoista
  4. Ah nayttaapa herkulliselta!! Toivottavasti lahikaupassa olis tanaan viikunat tarjouksessa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei itseasiassa viela yksi tarkentava kysymys: "Viiltele tortun reunapinnat n. 1 cm leveydeltä (ei pohjaan asti)" Mita se meinaa?

      Poista
    2. Se meinaa, että kuvittele piiraalle n. 1cm reunus. Terävällä veitsellä, pienellä, viiltele reunukseen ympäriinsä pikku viiltoja, mutta älä siis viiltele pohjaan asti mitään palkeenkieliä...oliko tää yhtään selvempi?

      Poista
  5. Ihanan näköiset tortut,kyllä se Gordon osaa:) Minäkin olen kerran postannut viikunatortuista,mutta raakaversio-sellaisista.
    Laitan kuitenkin linkin tähän;D
    http://appelsiinejahunajaa.blogspot.co.il/2011/10/blogisynttarit-ja-pienet-viikunatortut.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin oli sullakin. Pahoin pelkään, että sun viikunatkin oli makoisempia, vaikka omani olivatkin tllä kertaa kyllä ainakin kypsiä

      Poista
  6. Hyvän näköiset piiraat!
    Tulin kuitenkin pääasiassa kyselemään koska ilmestyy tomatillo-juttuja tai juttuja jossa kehutaan parempaa korianteria ja lehtipersiljaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ootko sä joku mentalisti? :)

      Ehkä jo huomenna....

      Poista
  7. Aika järjettömän hyvän näköisiä piirakoita!

    VastaaPoista
  8. Uuh, kun herkkullisia! Viikunat on ihania ja tollaisia torttusia voisin kyllä tehdä odotellessa sitä omaa paikkaa viikunapuun alla (haaveissa vaan).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan sekin parempi kuin mitään. Suu makiana helpompi haaveilla.

      Poista