About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Rietas kana


Aloitetaan tällä suht. säädyllisellä kuvalla. Se onkin ainoa sellainen tästä annoksesta. Ulkomuodostaan huolimatta tämä uunikana oli herkullinen, maukas ja rapsakka, ilman turhia kikkailuja. Juuri sellainen kokonainen uunissa paistettu broileri, josta olin jostain syystä haaveillut koko syksyn.

Osta siis oma maustamaton broileri, tai maissikana tai helmikana tai mitä niitä nyt onkaan, valele paprikavoilla, pistä uuniin paistumaan (ja muista valella voilla tämän tästä), pistä perunat sekaan, pöydälle odottelemaan raikas vihersalaatti ja herkuttele. Arkeen ja juhlaan.
Myyty.


Kokonainen uunibroileri

1 maustamaton kokonainen broileri (n. 1,3kg?)
1 iso sipuli
1 pieni valkosipuli
suolaa, pippurua
30g voita sulatettuna
1 rkl savupaprikajauhetta
8-10 pienehköä perunaa
öljyä

Napsaise saksilla ensin siipien kärkiosat pois, ne vain palavat uunissa turhanpäiten. Vapauta myös jalat saksilla jos ne on kiedottu yhteen nahalla. Tai ehkä tämä on ulkomuodon kannalta virhe.

Suolaa ja pippuroi kanan sisus. Lohko kuorittu sipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet ja täytä kanan vatsaontelo niillä. Sipulit auttavat osaltaan pitämään kanan mehukkaana ja antavat hyvän aromin.

Sulata voi pikku kastrullissa, poista liedeltä ja lisää sitten vasta paprikajauhe, ettei siihen tule kitkerää makua. Pensselöi kana kauttaltaan paprikavoilla ja ripottele pinnalle suolaa. Paista kanaa uunivuuassa 150 asteessa 20 minuuttia.

Sillä välin pese ja kuivaa perunat ja puolita ne. Sekoita niihin ruokalusikallinen öljyä ja mausta suolalla. Ota kana siis 20 min. kuluttua uunista ja asettele perunat kanan ympärille ja allekin, leikkuupinta ylöspäin. Nosta uuninlämpö 180 asteeseen ja paista 45 minuuttia. Voitele välillä paprikavoilla.

Lopulta nosta lämpötila 210 ja uunita vielä vartti. Sammuta sitten uuni ja anna kanan huilata 5-10 minuuttia.

Sitten vaan tarjolle!


18 kommenttia:

  1. Nam, kuullostaa maukkaalta. :)

    VastaaPoista
  2. Uunibroisku ei kyl petä. Herkkua kuvat ja kaikki :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja yllätyin kuinka maistuvaa näin tosi basic-reseptillä. Sarjassamme less is more.

      Poista
  3. En kestä, tuo otsikko sai minut ajattelemaan kyllä ihan vääriä asioita kuvia katsellessa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No noita kuvia katsellessanihan minäkin tuon otsikon keksin....

      Poista
  4. No juuri tein viikonloppuna tyttärenperheelle , 2+2 , sitä jumalaista sesamsiirappikanaa , niin etkös uutta ohjetta tästä linnusta ole jo julkistamassa.Taas kiittävät päivällisvieraiden massut. Tein muuten sen kanan tummasta siirapista,sillä vaaleaa oli vain n. 0,5 dl pohjana. Huikean hyvää oli sekin.
    Pirjo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sesamsiirappikanaresepti ansaitsee kyllä muistutuksen olemassaolostaan, kiitos siitä Pirjo. Pitääpä taas itteskin tehdä. Tumma siirappa on varmasti oikein oiva reseptiin, varmasti vielä aromikkaampikin kuin vaalea.
      Tämä kana on, vaikkakin aineksia on vähän, mielestäni ihan sopivaa tarjottavaa vieraillekkin. Laita sitten vain kaksi kanaa kerralla tulemaan.

      Poista
  5. On hyvännäköinen setti! Kaipailinkin jotain uutta kokonaisen kanan ohjetta, omat jo kyllästyttää. Eikä kovasti näkyvyyttä niittänyt tölkkip**sekana, toinen rietas tipunen, ole oikein napannut...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja kuka sitä nyt jakssa koko kesän grillanneena enää mitään tölkkikanaa. Kyllä tölkit saa levätä talven yli aivan rauhassa! Mutta jotain samaa näissä resepteissä on :)

      Poista
  6. Uunobroisku on aina varma osuma, nama ! Ja savupaprika kuuluu mun lempaprimausteisiin ehdottomasti. Nälkä ! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nooh, olen minä elämässäni saanut kuivaa ja ei niin herkullistakin, useimmiten omasta keittiöstä....
      Mutta luulen, että tämä on aika varma resepti, kun onnistui omassakin keittiössä.... Kana ei oo aina helppo!

      Poista
  7. Kiitos ohjeesta! Oli parasta kanaa sitten lapsuusmuistojen, tämä jää käyttöön!

    VastaaPoista