About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 27. syyskuuta 2013

Aivan liian hidas


Kyllä se niin on, että kokemattomuudesta saa kärsiä. Nimittäin juustokohokkaantekokokemattomuudesta. Kamerat ja kaikki olin virittänyt valmiiksi, mutta en vain millään ehtinyt ottaa kuvaa kohonneesta kohokkaasta ennenkuin se tuli alas. Tulevatko ne aina näin nopeasti? Jälkeenpäin olen miettinyt taktiikoita, olisiko pitänyt kuvata suoraan uuniin, vai mitä?

No oikeastaan, ei se mitään, sillä minulla oli juustokohokkaalle ihanainen tomaattibasilikalisuke, jonka lusikoin sitten siihen vajoavaan kraateriin. Ehkei aivan juustokohokasetiketin mukaista, mutta tässä tapauksessa oikein toimivaa.



Juustokohokasneitsyyteni sai kyytiä kun lupasin kehitellä Alpron uudenuutukaiselle Hasselpähkinäjuomalle reseptin. Aluksi mietin hasselpähkinäistä pannacottaa, mutta koska juomassa ei ole makeutta, niin aloin miettiä voisiko sitä soveltaa johonkin suolapalaan. Jostakin muistin hämärästä tuli mieleeni kauan sitten ensimmäinen syömäni lämmin vuohenjuustosalaatti, jossa juustoa komppasivat tomaatit, basilikaöljy ja hasselpähkinä. (Ja tähän nyt se maalifirman mainoslause....)

Ja ihan oikein muistin, hyvin sopii hasselpähkinä juuston ja tomaatin kera. Hauska ja erikoinen herkku, vaikka itse sanonkin. 


Hasselpähkinäinen juustokohokas
6:lle
2rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
3dl Alpro Hasselpähkinäjuomaa
4 keltuaista
4 valkuaista kovaksi vaahdoksi vatkattuna
150g vahvaa juustoa esim mustaleima-emmental tai gruyere raastettuna
suolaa ja mustapippuria
tarjoiluun
250g kirsikkatomaatteja
4rkl balsamico-viinietikkaa
tilkka öljyä paistamiseen
1 dl tuoretta basilkasilppua
Sulata voi kasarissa ja kiehauta siinä jauhot. Lisää hasselpähkinäjuoma hiljalleen koko ajan tasaiseksi sekoittaen. Nosta kasari liedeltä heti kun kastike on sakeaa.
Sekoita sitten munankeltuaiset kastikkeen joukkoon yksitellen. Sekoita myös juusto ja mausta muutamalla pyöräytykselle mustapippurimyllystä ja aavistuksella suolaa. Lopuksi kääntele mukaan valkuaisvaahto. Jaa seos voideltuihin pieniin tasapohjaisiin ja -reunaisiin annosvuokiin(lieriö). Jätä vuuat muutama sentti vajaaksi.
Paista uunin alatasolla 175 asteessa n. 20-30 minuuttia kunnes kohonneet huiput saavat hiukan kullankeltaista sävyä. Älä missään nimessä avaa uunia, kohokas lässähtää välittömästi!
Kohokkaan paistuessa valmista sille lisäke. Pilko kirsikkatomaatit ja paista niitä pannulla miedolla lämmöllä pienessä öljytilkassa. Lisää joukkoon myös balsamicoa. Kun suurin osa nesteistä on haihtunu,t ota pannu liedeltä ja sekoita mukaan basilika. Lisää hiukan suolaa ja mustapippuria.
Tarjoile hasselpähkinäiset juustokohokkaat alkuruuaksi välittömästi uunista oton jälkeen. Nostele jokaiseen vuokaan iso lusikallinen balsamicotomaatteja keskelle kohokkaan laskiessa syntyvään kuoppaan.



Maitotytön kanssa testasimme myös juoman juomana pillimehun tapaan. Jääkaappikylmänä oikein raikas välipalajuoma, vähärasvainen, mutta täynnä kalsiumia.

Luulen, että teen muuten vielä joku päivä sitä pannacottaakin. Vadelmilla. Koska vadelmat ja hasselpähkinä...

Piipahdappa Alpron facebooksivuilla äänestämässä  (tätä) lempparireseptiäsi. Palkintoina löytyy esim Nikonin hieno kamera.  Onnea äänestykseen ja arbontaan








13 kommenttia:

  1. Nami, kuullostaa herkulliselta! Kaikki juustoreseptit vetoavat aina minuun. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. ssiiri, tähän kuuluva kommentti meni jostakin syystä tuonn alas....

      Poista
  2. Toi kohokas on niin symppis!! Hieno idis ja herkullinen lisuke, täytynee kokeilla ihan itsekin..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No symppis on! (Saakohan tällä säälipisteitä...?) ;)

      Poista
    2. Et sinä mitään säälipisteitä tarvitse, voitat aina kuitenkin... Laukut on varmaan pakattu jo Chileäkin varten ;-)

      Kohokkaat on pirullisia, kehtaavatkin lässähtää ennenkuin ne on ikuistettu. Tai mistäs minä tiedän, kun en ole koskaan edes uskaltanut yrittää ;-)

      Poista
  3. Ja mikähän siinä on, että juusto vaan viettelee aina ja takuuvarmasti.

    VastaaPoista
  4. Dutch babyt minulla lässähtivät siinä välissä kun käänsin kamerani ekasta pannusta toiseen :D

    VastaaPoista
  5. Äänestetty on (tätä).

    Oot kyllä maailman kovin reseptikilpailija.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ....ja sinä uskollisin äänestäjä. Paitsi se yksi hairahdus.

      Poista
  6. Ääni jätetty :). Itse olen tehnyt juustokohokasta Julian ohjeella ja ei voi muuta sanoa kuin NAM.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mietin olisko tuon pitänyt olla vähän vielä uunissa, kun tuli niin joutuisaa alas. Kuinkas Julian oma?

      Poista