About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 14. elokuuta 2013

Rosendahls Trädgård


Tukholman sydämestä Djurgårdenista löytyy ihana, tutustumisen arvoinen kohde, Rosendahlin puutarha. Sinne löytää helposti Sergelin torin vierustalta lähtevällä 7 ratikalla. Itse pyöräilin paikalle näppärästi Siljan terminaalista työkaverini Ailan (kiitos!) johdattamana. Puutarhan seesteisyys ja miljoonat kauniit, konstailemattomat yksityiskohdat tarjosivat juuri sopivan hengähdyshetken keskellä kiireistä työviikkoa.


Puutarha on erikoistunut luomutuotantoon ja se toden totta näyttääkin onnistuneen luomaan varsinaisen kestävän kehityksen keitaan, jonka tunnelmasta nauttivat niin kasvit, ihmiset kuin eläimetkin.

Alue koostuu sekä kasvihuoneista, viljelypalstoista että tunnelmallisista hengähdyspaikoista, joita on siroteltu sinne tänne.


Kaunis heinäkuinen kesäpäivä houkutteli meidät lounastamaan puutarhan omenapuutarhaan, missä omenapuiden latvukset tarjosivat viileän kalveen. Jokaisessa omenapuussa killui suloinen puukyltti, joka kertoi puun lajikkeen.


Puutarhan kahvila tarjoilee lounasta ja leivonnaisia, joiden kaikkien valmistamiseen on käytetty tietenkin oman maan antimia. Valitsin paahtopaistisalaatin, joka oli raikas ja herkullinen, palan painikkeeksi ruotsalaisten rakastamaa seljankukkaa- kylläkin ihan limonadin muodossa.



Alueella on viljelty satoja vuosia ja sen lisäksi, että siellä järjestetään paljon kursseja ja näyttelyitä, on se nykyään myös suosittu juhlapaikka. Ehkä yllättäenkin puutarha on auki läpi vuoden, ei tosin talvisaikaan ihan joka päivä. Joulun alla paikka on kuulemma uskomattoman kaunis kun kaikki kasvihuoneet on koristeltu kymmenin pikku lyhdyin.




Puutarhasta nauttivat puutarhaintoilijoiden lisäksi varmasti erilaista (luomu)lounasta etsivät, esteetikot ja rauhaa rakastavat... mutta myös shoppaholikot!


Rosendahlista löytyy nimittäin kerrassaan ihastuttava luomumyymälä, jonka tuotteita olisin voinut kahmia koriini kasapäin.


Jos ette ole nähneet vielä maailman suloisinta lakritsaa, niin tuossapa yllä kuva. "Söisin vaikka pieniä kiviä" saa aivan uuden merkityksen...

Onneksi olin huomenissa saapumassa lomasatamaan ja saatoin napata paikan oman leipomon hapanleivistä mukaani edes yhden syntisen hyvän limpun. Nam!


Rosendahlin puutarha on nappipaikka just sinulle joka etsit vähän vaihtelua päivä Tukhomassa risteilyille, turha sitä Drottningsgatania on edestakaisin aina ravata. Ja koska paikkaa ylläpitää biodynaamista viljelyä edistävä ja kehittävä säätiö, on sisäänpääsy ilmainen. Sekin on tänä päivänä melko harvinaista se!

19 kommenttia:

  1. Minäkin olen jostain reissust tuonut noita syötäviä kiviä :) Ne ovat hauskoja!
    Mukavalta kuulostava päivä sinulla, tuollaiset piristää kyllä kiireisen työviikon seassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tekee. Olin aivan fiiliksissä tuostakin käynnistä, en oikein edes jaksanut kuvata kun vaan nautin ympäristöstä. Tiedäthän, kuinka joskus käy niin?

      Poista
  2. Ihana paikka.Toisaalta kiitin mielessäni, etten ole tuonne päässyt, koska lompakkoni vajenisi merkittävästi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No totuuden nimissä, kyllä tuolla shoppaholikkokin rauhoittuu!

      Poista
  3. Rosendahl on ihana! Olen käynyt siellä jo monta kertaa ja aina siellä tulee hyvälle tuulelle. Tätini kertoi, että sieltä saa myös ostaa kukkia niin että poimii itse mieluisensa kimpun. Hauska idea!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin aion käydä uudestaan ja uudestaan ja....

      Poista
  4. Ihan paras paikka Tukholmassa kesällä. Vietettiin kerran miehen kanssa kahdestaan hääpäivää Rosendahlissa ja koko päivä siinä vierähti. Rosendahl on itselleni se paikka, että jos joskus perustaisin kahvilan niin tällainen sen tulisi olla ;D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, siellä on kyllä saatu tunnelma purkkiin, jos näin voi sanoa.

      Poista
  5. Ihmettelin jo miksi ovat laittaneet kiviä purkkiin, mutta olivatkin lakua.

    Kivan oloinen keidas tuo Trädgård.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, sinäkin kun ravaat pitkin ja poikin maita ja mantuja, niin Tukholma on muuten äärimmäisen kiinnostava kaupunki. Kesällä ihana pyöräilypaikka myös, ihan läpi koko ydinkeskustan on pyörätiet kaikkialla, eikä autojen seassa ahdista ollenkaan. En nimittäin tiedä uskaltaisinko pyöräillä Helsingin keskustassa?

      Poista
  6. Superlakut! Toithan meille tuliaisia ;-)
    Te olette kyllä kadehdittavan ahkeria noissa päiväretkissänne. Muutamassa tunnissa näemmä ennättää yhtä sun toista kivaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se nyt vaan on niin, että raskas työ vaatii raskaat huvit.... Aika monta kertaa olen kyllä totuuden mukaisesti jäänyt nauttimaan 4 tunnin luxus- päikkäreistä ihanaan ikkunattomaan hyttiini, varsinkin kun olin yhden työviikon matkassa melkoisen flunssaisena.

      Kun kotona elämä on sillä lailla pientä tällä hetkellä, että ei tule käytyä oikein missään, ja kesätöissä koti-ikävä ja lapsia ikävä kovasti, täytyy vaan heittäytyä sinne toiseen ääripäähän ja ajatella, että nämä hetket on nyt sitä kuuluisaa omaa aikaa. Kuinka mä nautinkaan, kun vieraassa kaupungissa, oli se sitten H:ki tai Sto, voin heittäytyä vaikka ihan itsekseni sinne ihmisten sekaan, soluttautua ja näyttää siltä kuin mulla olis joku päämäärä ja kuuluisin joukkoon (luultavasti en kyllä siinä onnistu maalaisena, mutta tunne on tärkein).

      ps. Ja se "pieni elämä", on sekin hienoa....

      Poista
  7. Tuonne olen monesti haaveillut, mutta eipä ole vielä tullut käytyä. Vähän jo lähemmäksi pääsin, kun löysin Loviisasta kirpputorilta Rosendahlin puutarhan keittokirjan. Mielenkiintoinen opus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran kun sinua blogisi kautta tunnen, luulen, että tämä olisi sulle kyllä enemmän kuin nappikohde!

      Poista
  8. Mukavan näköinen paikka! En ole käynyt Tukholmassa moneen vuoteen.. voisi olla aika piipahtaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä löysin teille heti edullisen tarjouksen

      Siljan huipputarjous vain Facebookista: varaa loppukesän piristykseksi Päivä Tukholmassa -risteily Helsingistä 27.8. tai 28.8. lähdöillä 65 €/hytti C-A-luokassa. Varaukset 19.8. mennessä alennuskoodilla FACEBOOK. Varaa heti http://bit.ly/1cMUBUT
      - nopeimmat nappaavat A-hytin (paikkoja rajoitetusti)

      Poista
  9. Tätä kaikki ruotsalaiset kamut kehuu, varsinkin tosiaan talvella käyvät tuolla. Noi leivät pisti sylkirauhaset töihin, ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
  10. IHana paikka tuo puutarha! Jos vielä menen joku kerta Tukholmaan niin tuonne sitten...Voi että tuota tarjousta tuossa ylemmässä kommentissasi,onpa edullinen matka!

    VastaaPoista
  11. Kiitos Nanna seurasta, Rosendahl on oiva retkikohde,minkä sait ihan ite kokea. Huomenna olisi tarkoitus pyöräillä(jos sää sallii) raparperimehulle, se oli niiin hyvää :)
    Terveisin Aila

    VastaaPoista