About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 11. elokuuta 2013

Minihampurilaiset - vähänkö spesiaalit!




Saatte ihan itte päättää, mikä se näistä minihamppareista sitten tekikään niin erikoisia. Olisko ollut tarjoilutapa? Tein minihampurilaisia (joita amerikkalaisen "sliders" esikuvansa hengessä tekisi mieleni kutsua "liukkareiksi", mikä nyt olisi varmasti maailman älyvapain käännös, joten -uskokaa tai älkää- pidättäydyn....) Urhon, nyt 9v., syntymäpäiville jonne oli saapumassa melkoinen porukka serkkua, naapuria, kummia ja kaveria ja päätin tarjoiluvastaavan roolissa tehdä asian mahdollisimman yksinkertaisesti. Mikä tarkoitti, että jätän kaikki ihanat lisukkeet pois, pihvi saa vain truutauksen ketsuppia ja maustettua majoneesia. Tämä siksi, että hampurilaisen nouto pöydästä kävisi mahdollisimman vaivattomasti, kenenkään lapsen ei tarvitsisi nirsoilla täytteiden kanssa, eikä mun liioin hukata aikaa hampurilaisten kokoamiseen. Koska piti myös järjestää aarteenetsintää.


Päädyn siis ratkaisuun, että tässä tapauksessa pihvin tulee olla erityisen maukas ja sämpylä pehmoisen maistuvainen. Yritykseen lähdin sitten löytämälläni Lady and Pups/ an angry food blog -blogin ohjeella Ameriikan malliin. Rouva oli tehnyt lähes tieteellistä tutkimusta sliders-hampurilaisten parhaasta pihvistä ja päätynyt taikinaan johon lisättiin jauhelihamassaan juustoa. Ja paljon! Kiloon jauhelihaa epäinhimilliset puoli kiloa juustoa, mikä ei tuo pihviin vain mielettömästi makua ja mehevyyttä, vaan pannulla paistettaessa muodostaa pihvin ympärille myös rapsakan kuoren.( Mutta onhan tämä nyt kyllä ihan suuruudenhulluutta tälläinen määrä!) Kun tälläinen pihvi sitten asettuu  tuoreeseen minisämpylään, jonka leipomisessa on mukana bataattisosetta ja ruskistettua voita, ovat nämä näin pelkistetyssä asussakin aikamoisen herkkuja. 

...No en kyllä laittanut ihan yhtä paljon juustoa.... Seuraavasta ohjeesta tuli ainakin 40 minihampurilaista, en jaksanut laskea pitemmälle. Kuviahan en oikein siinä kerinnyt ottamaan, joten hirveän hyvä minihamppari joutuu tyytymään nyt tälläisiin pikaotoksiin, valitan.

Väliin kuva Happy Joe-pullojen uusio käytöstä. Pirun pillit olivat aavistuksen liian lyhyitä ollakseen täydellisen trendikkään näköisiä. Aamulla keittämäni satsi vadelma-mansikkamehua riitti lapsivieraille hyvin, syy oli luultavasti lisäämättä unohtuneen sokerin...

Juustoiset minihampurilaispihvit

2 kg naudan jauhelihaa, vähemmistöosa voi olla possuakin
750 g oikein ison karkeaksi raastettua tai pieneksi kuutioitua (molempi parempi) juustoa, minulla gouda ja gruyere, aromikas cheddar myös hyvä
6 rkl Worcestershiren kastiketta
2 rkl sipulijauhetta
2 tl jauhettua mustapippuria
1 1/2 tl suolaa
2 tl tabascoa

paistamiseen voita, öljyä, pari- kolme  valkosipulinkynttä ja hiukan timjamia
Vaivaa juusto ja mausteet jauhelihan joukkoon käsin huolellisesti työstäen, että saat massasta mahdollisimman, no, massamaisen.
Taputtele pihvit kostutetuin käsin ensin isoiksi lihapulliksi, mistä sitten taputtelet ne pihvin malliin, muista että ne paistettaessa vetäytyvät hiukan kokoon. Tästä taikinasta tulee siis 40+ pihviä

Kuumenna pinnoitetulla paistinpannulla1 rkl voita ja toinen öljyä, Kun voi alkaa vaahtoamaan, lisää maun antajaksi veitsen lappeella hiukan murskatut valkosipulinkynnet ja timjamin oksat. Sitten vaan paistamaan pihvejä.Paista yhtä puolta kunnes se saa kauniin ruskean värin ja huomaat pinnan hiukan rapsakoituvan, käännä ja paista valmiiksi.

Aioin kyllä tehdä pihvit huolettomasti ja rasvattomasti uunissa, mutta pannulla paistetun koe-erän jälkeen oli pakko jatkaa pannulla paistoa, paistopinnasta tuli niin upea. Aika sutjakkaasti se kävi kahden pannun tekniikalla.

Bataatti- sämpylät ruskistetulla voilla

200g voita
5 dl maitoa
1 pussi kuivahiivaa
1 iso bataatti, kuorittuna, lohkottuna keitettynä ja soseutettuna
n 13 dl vaikkapa hiivaleipäjauhoja (tai vehnä)
0,5 dl sokeria
 2 tl suolaa

Voiteluun kananmunaa ja päälle ripoteltavaksi vaikka pellavansiemeniä (tai unikon-, sesaminsiemenet, merisuolahiutaleet)

Sulata voi pinnoitetussa kattilassa ja lämmitä sitä keskilämmöllä. Voi vaahtoa ja sihisee pari minuuttia, sitten sihinä alkaa hiljalleen vaimeta ja ruskistuvat maitohiukkaset erottua. Ota liesi pois päältä. Lisää ruskistettu voi kylmään maitoon ja sekoita ja varmista, että neste on kädenlämpöistä (alle 42) ettei hiiva pala. Lisää kuivahiiva ja anna sen sulaa nesteeseen kymmenisen minuuttia.

Vaivaa taikina, helpoiten yleiskoneella. Lisää nesteeseen bataattisose, suola ja sokeri, sitten jauhot vähitellen, anna pyöriä seitsemisen minuuttia. Tarkkaile jauhojen määrää, Taikinan tulee olla pehmeä, kimmoisa ja elastinen, ei siis liikaa jauhoja. Mutta ei myöskään saa olla tarttuvaa.

Peitä kulho muovikelmulla ja leivinliinalla, anna kohota puolestatunnista kahteen.

Kumoa taikina leivinlaudalle ja vaivaa ilmat pihalle. Jaa taikina 4 osaan, kustakin osasta leivo tanko, josta leikkaat 12 osaa ja pyöritä ne  sitten pulliksi. Anna kohota leivinliinan alla lähes kaksinkertaisiksi.

Voitele kananmunalla, sirottele siemenet päälle ja paista 200 asteessa  kullanruskeiksi, eli n. 20 minuuttia.

Leikkaa sämpylät halki, sujauta pihvi väliin lempilisukkeittesi kanssa. Jotka meillä olivat siis vaihtoehtoisesti vain ketsuppi tai maustettu majoneesi.



 Tällä postauksella oli muuten valtavat synnytystuskat. Olen koko viikon yrittänyt saada sitä maailmalle laivalta käsin, mutta koneeni on vain herjannut "virhettä" sivulla. Toivottavasti reseptit ovat nyt niistä vapaat. Huomasin kyllä nyt, että jauhelihataikinan maustamisessa olin huolettomasti sekoittanut ruoka- ja teelusikat, ylläolevan sovelluksen mukaan kuitenkin tein ja kohdillaan tuntuivat olevan.


Ja seuraavana päivänä pistettiinkin jo puku päälle häävieraana

Oli meillä sitten tarjolla ihan kaupan hodarisämpylöitäkin, niitä minejä, ja tavallisia norminakkeja. Urho nimittäin ilmoitti, hyvin varovasti, pari päivää ennen juhlia kertoessani suunnitelluista tarjoilusta, että " Moni varmaan pettyy, jos ei oo hodareita..."

Kuinkas se Hallikainen lauloikaan?

30 kommenttia:

  1. Nuo lasten pullot näyttävät epäilyttävän tutuilta, olisikohan niitä nähty joskus? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ettet vain osallistunut tyhjentämiseenkin?

      Poista
    2. Saattaa olla... En varmaan, join jotain vaaleanpunaista paksua juttua KOKO illan...

      Poista
  2. =D Hieno pukumies ja hyvä idea toi pullojen uudelleenkäyttö. Näyttää hienolta. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja nyt on pullot säilötty varastoon seuraavaa uusiokäyttökertaa varten.

      Poista
  3. Jälkikäteisonnittelut supertyylikkäälle Urholle!

    Jo on juustoa ohjeessa, sano. Mutta kokeiltavahan se on, näyttää just hyviltä slidereilta. Ja bataatti kuulostaa ihanalta sämpylöissä, tätäkin on testattava!

    PS: Luikkarit kuulostaa jotenkin _köh_ pervolta... Kiitos ja anteeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. PS. Niinpä tietenkin... eiköhän se pervous ole ihan lukijan rivien välissä harhailussa, vai kuinka se sanonta menikään.... :)

      Poista
  4. Ihana Urho on kyllä ihan mieletön diplomaatti. Miten nätisti hän ilmaiseekaan epäilyksensä äitinsä tarjoiluista. Tosin onko se nyt ihme, jos kerroit tekeväsi liukkareita. Kyl määkin vaan ottaisin mieluummin hodareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos mulle siis etukäteen mainostettaisi liukkareita... Ettei nyt vaan jää epäselväksi. Nuo slidersit on nimittäin superherkun oloisia.

      Poista
    2. ;D no ehkä mäkin ottaisin niitä SUN (+Annan ja Riitan) hodareita...

      Poista
  5. Vastaukset
    1. En kyllä olisi ikinä alkanut moiseen työläyteen, mutta resepti johdatteli mut jotenkin salakavalasti.... :)

      No ja eihän se sitäpaitsi ole työlästä.

      Poista
  6. Oikein paljon iloista onnea Urholle!

    Mehunriittävyys naurutti :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanotaanko nyt näin -diplomaattisesti, kuten perheessäni on tapana-, että mua EI naurattanut....

      Poista
  7. hampit menee ehdottomasti kokeiluun, kai ne voi tehdä isompinakin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti voi! Mutta isompiin pihveihin pitää varmaan lisätä juuston määrää... vitsivitsi! :D

      Poista
  8. hah, ajattelinkin et onpas ohjeessa vähän juustoa ;) Tässä huushollissa on pakko tehdä ronskit äijähampit. Ei tommosista pienistä tuu, ku kiukkuseksi! (tai paremminkin laiska kokki tekemässä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei muuta kun XXL pullat paistumaan. Verisuonitukokset omalla riskillä :)

      Poista
  9. Onpas ihana ohje, ja melkoinen juustomäärä :) Minipurilaiset ovat olleet pitkään kokeilulistalla, mutta olen etsinyt kivaa sämpyläohjetta. Kiitos siis siitäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mun mielestä tämä oli oikein kiva, tuli pehmeitä sämpylöitä.

      Poista
  10. Aivan ihanalta kuulostaa tuo pihviohje, kun joukkoon tulee myös juustoraastetta! Nam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kokeilleetkin on kehuneet, että olipa hyviä!

      Poista
  11. Hyvänkuuloinen tuo pihviohje. Menee kokeiluun ! Kiitän ja kumarran

    VastaaPoista
  12. kiitos ihanasta ideasta minihampurilaisista ja hyvästä reseptistä. Tein hampurilaisia 5-veen synttäreille ja ne olivat huippusuosittuja -etenkin aikuisten kesken. Näitä teen toistekin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää toinen mansardikattolainen kittää kiitoksista!

      Poista
  13. Hei,

    Aivan ihana idea. Maistuuhan nämä siis kylmänä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muistelisin, että lämmitin pihvit ennen kokoamista uunissa. Näppärästihän nuo kokoaa, kun ei ole turhia lisukkeita. Siinähän ne pöydällä sitten jäähtyivät, mutta eivät nämä varmaan parhaimmillaan ole ihan jääkaappikylmänä.

      Poista
  14. Joka kerta kun meillä juhlitaan kaivan blogisi ja nimenomaan nämä hamppari ohjeen esille. Vierailta tulee kiitosta ja vaikka kuinka paljon niitä tekisi aina ne loppuu kesken :D kiitos siis paljon ohjeesta!

    VastaaPoista