About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 13. kesäkuuta 2013

Ja kuka äyriäisiä rakastaa....


Minä, minä, MINÄ! Mutta valmistettua niitä tulee älyttömän harvoin. Kaksi syytä; aina kallista ja aina pakasteesta. Ravintolassa sen sijaan innostun yleensä tilaamaan kalan tai lihan sijaan äyriäisiä, mikäli niitä on tarjolla. Kaiholla muistelen isäni savustamia mitä lie ubersuuria jättikatkarapuja Dhakassa...ei ollut muuten mitään 5 ravun syöntilimiittiä ja itse kalatorilta haettuna taatusti tuoretta.

Hellmann's haastoi blogirinkiläisiä maistamaan majoneesivalikoimaansa ja laatimaan jonkun majoneesin kanssa nautittavan reseptin. Heti chillimajoneesia maistettuani tiesin, että nyt muuten täytyy saada jotakin ravunpyrstöjä grilliin tai savustimeen. Ihan maistoin yhdistelmän suussani. Mä olen sen verran amerikkalaiseksi jäänyt vaihto-oppilasvuoden vaikutuksena (silloinhan sitä ollaan hyvin vaikutusalttiissa iässä...), että majo muutenkin kuuluu tiettyihin juttuihin; ranskiksiin, tonnikalakerrosleipiin ja ihan muihinkin kylmiin kerrosleipiin (tiedättehän, toisella siivulle majoneesia ja toiselle sinappia, just sitä kukertavan keltaista...). mun salaiseen kasvisdippiohjeeseen....
Vaikka itse tehty majoneesi onkin onnistuessaan pala taivasta, en minä sitä lähde tekemään kuin erikoistapauksessa, kyllä  se aitoamerikkalainen majoneesinmaku tulee just tästä Hellmann'sin purkista.



Siispä tiikeriravunpyrstöt marinadin kautta vartaaseen, lisukkeeksi aivan huippuhyvät mangovartaat ja hiukan salaattia ja majoneesivalikoima esille! Ohje on häpeilemättömän yksinkertainen, mutta kuka sanoi, että herkullisen täytyisi olla monimutkaista.


Grillatut tiikerirapu- ja mangovartaat chillimajoneesin kera
2:lle

200g kuorimattomia, raakoja tiikeriravunpyrstöjä
1 dl öljyä
1 tl sesamöljyä
2 valkosipulinkynttä
Chipotle-mausteseosta myllystä
suolaa
2 limeä
1/2 puntti korianteria
1 kypsä mango

Tarjoillaan Hellmann´s chilli- ja valkosipulimajoneesien kera

Liota puisia grillitikkuja vedessä muutama tunti, vaikka katkeavat ne kumminkin.

Sulata tiikeriravunpyrstöt suuressa astiassa kylmää vettä, n. 15 min. Leikkaa saksilla sulaneiden rapujen kuoret selkäpuolelta auki ja poista suolenpätkä. Jätä kuitenkin kuoret paikoilleen.

Laita puhdistetut ravut kulhoon ja valmista ravuille marinadi sekoittamalla yhteen öljyt, 1 limen mehu, pilkotut valkosipulinkynnet, hiukan suolaa ja esim chipotle mausteseosta. Anna muhia tunnin verran. Pujota ravut neljään vartaaseen.

Kuori mango ja leikkaa siitä sitten  kiven suuntaisesti kahdet paksut siivut molemmilta puolilta. Tai kuinka nyt saat. Pujota vartaisiin.

Grillaa molemman lajin vartaat kuumassa grillissä muutama minuutti per puoli, niin että ravut kuorineen muuttuvat vaaleanpunaiseksi. Purista mangovartaiden päälle vielä limen mehua, ripottele korianterisilppua ja hiukan sormisuolaa, myös rapuvartaiden päälle passaa samat aineet.

Käy kuorimaan ja herkuttele dippaamalla ravunpyrstöt chilimajoneesiin, joka on juuri sopivan pikanttia, ei missään nimessä polttavan tulista. Hellmann'sin miedosti valkosipulinen majoneesi sopii myös kaveriksi.



Ja pakko vielä sanoa, että mango on myös hävyttömän hyvää grillissä!




Ja suussa!


Yhteistyössä Hellmann's

16 kommenttia:

  1. Hyvältä maistui koemaistajallekin!

    VastaaPoista
  2. Onpas hyvä idea grillailla katkarapuja! Täytyy ehdottomasti kokeilla kesän aikana. :) Seesamiöljyä saatan kyllä lorauttaa sekaan vähän enemmän, se on liian hyvää ollakseen totta. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinhän se onkin. Vaan on se myös voimakasta.

      Poista
  3. Hellmann's <3 Liisa 4eva. Mä voisin olla niiden mannekiini. Ootko muuten kokeillut savustaa noita ravupyrstöjä? Nekin on aika herkkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tarkoitus oli ensin savustaa itse asiassa...mutta pönttö oli isällä ja mun lastut foliopussissa kokeilu ei menny aivan putkeen, niin sitten vaan grillattiin. Mutta alkuperäinen unelmauhdistelmä oli just savustetut katkat ja chillimajoneesi...

      Poista
  4. Tiedätkö Nanna, mun ei tehnyt Dhakassa mieli syödä mitään vedessä elänyttä sen jälkeen kun olimme käyneet Apupojan kanssa "romanttisella" souturetkellä joessa aka viemärissä. :) Mutta näitä sun vartaita kyllä söisin! Mä muuten ostan jättikatkaravut Vii Voanista kilon pusseissa, maksaa kympin. Ootko tsekannut paikallisen aasialaiskaupan valikoiman? Tosin vähän on huono omatunto, kun ovat takuuvarmasti riistokalastettuja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minkä paikallisen aasialaiskaupan?????????????
      (en oo yhtään katkera...)

      No kun ne sielä marketissa kuitenkin haisivat ja näyttivät tuoreilta...mutta tiedän kyllä mistä puhut....

      Poista
    2. Haluatko Nanna raputoimituksen kesäkuun lopussa? Autojääkaapissa saattais olla rapupussukan mentävä kolo.

      Poista
    3. Mutta ne pitäis sitten heti tehdä?

      Poista
    4. Luulisin, että umpijäiset ravut saa sulamatta perille, jos ne laittaa kylmäkallejen kanssa autojääkaappiin. Mitä mieltä oot?

      Poista
  5. Uuh, mitä rapuja! Täytyy varmaan käydä ostamassa pussi paikallisesta etnisestä kaupasta, jossa ne eivät ihan hävyttömän hintaisia ole ja kokeilla reseptiä.

    Maitotytöllä näyttää olevan tuo kiva itsensä koristelukausi päällä :D. Kärsivällisyyttä ja ymmärtäväisyyttä toivon äidille sekä sitä ettei koristeluvimma laajennu koskemaan seiniä ja huonekaluja ;).

    VastaaPoista
  6. Grillatut katkikset ovat kyllä super herkkua! Hellmansin majo hyvää,täälläkin suosittua.Missäs kaikissa maissa sinäkin olet asunut?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en minä niin paljon kun muut meidän perheestä, Bangladeshissakin olin vain kyläilemässä vanhempieni luona. Ja tämänhetkinen loppupuolisko elämästä on kyllä pidetty majaa täällä lakeuksilla, vaikka joskus luulinkin, että varmasti asun ja teen töitä ulkomailla; Tallinnaa, Tukholmaa ja Umeaåta kai ei lasketa...Mutta siis aloitus oli hyvä, Sveitsissä, Saudi Arabiassa, Usassa ja Saksassa olen asunut. Mutta sitten sitä tarttuu tunnelmat muiltakin perheenjäseniltä ja mukaan voi lisätä Kenian, Brasilian, Meksikon, Venezuelan, Dominikaanisen tasavallan ja Bangladeshin...Että aina löytyy joku jolta kysyä ensi käden tietoja.

      Poista