About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 1. huhtikuuta 2013

Tumma Tuhmu




Tein tänään suklaakakkua. Koska, kuten ennenkin olen sanonut, suklaakakkureseptejä ei voi koskaan olla liikaa. Jamie -lehti, joka kannessaan lupaa "making you a better cook", julkaisi valloittavan kuuloisen reseptin Chocolate Chai Sandwhich Cake. Minä ristin sen Tummaksi Tuhmuksi.

Ohje on pitkä, mutta ei lopultakaan vaikea ja vasta vuosi sitten Chai Latten makuun päässeenä, en voinut vastustaa ajatusta chaiteestä uutetusta siirapista, jolla väliin tuleva voikreemi maustettiin. Aamusella kaakkua tehdessäni, oli kaikenmoista keskittymiskykyä häiritsevää (häiritsevien tekijöiden keski-ikä kaksi vuotta), joten melko iloisesti unohdin alimmaisesta pohjasta suklaan kokonaan pois, jonka väristäkin huomaa. Pikku juttu... Ohjeen annan kuitenkin niinkuin se olisi kuulunut tehdä, olen kylläkin vääntänyt grammat deseiksi ja jotakin muutakin muutin kun reseptissä oli jotain epäjohdonmukaisuuksia.

Kakku on kyllä suomalaiseen makuun melko angloamerikkalainen, todella makea ja rikkaan raskas, sai minut taas arvostamaan suomalaisia leivonnaisia, joiden maut ovat omaan mieleeni täydellisiä ja raikkaita. Mutta jos rakastat, cupcakejä, cakepopseja, whoopeja ja Arnoldsin tuplasuklaamuffinia, niin mikset sitten tätäkin?


Tumma Tuhmu
12 palaa

kakkupohja
200g tummaa 70% suklaata
275 g huoneenlämpöistä voita
4 dl ruokosokeria
3 munaa
100g mantelijauhoa
 4,4 dl vehnäjauhoa
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1/2 tl suolaa
1,5 dl maitoa


Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen.
Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin vatkaten. Yhdistä kaikki kuiva-aineet ensin keskenään, ja sitten sekoita ne voi-sokeri-munaseokseen. Sekoita lopuksi joukkoon maito ja sulatettu suklaa.

Laita kahteen, halkaisijaltaan 20cm (eli aika pieni)  voideltuun ja jauhotettuun (vehnäjauholla) kakkuvuokaan, tai paista peräjälkeen taikina kahdessa erässä kuten minä. Niin ehdit vielä lisätä suklaan toiseen satsiin....

Paista n.30 min.

väliin
Chai-voikreemi
5 kokonaista kardemummansiementä
1 tl jauhettua kardemummaa
5 chai-teepussia
vettä
ripaus mustapippuria myllystä
1dl ruokosokeria
4 dl tomusokeria
100g huoneenlämpöistä voita
100g maustamatonta tuorejuustoa

Valmista ensin chaista uutettu siirappi.
Laita kasariin teepussit, murskatut kardemummansiemenet, mustapippuri ja vettä niin paljon, että ne peittyvät. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljaa 4 minuuttia. Siivilöi teepussit ja mausteet pois, säästä siis "tee".

Laita nyt kasariin ruokosokeri, 1-2 dl teetä ja keittele noin 5 minuttia. Anna jäähtyä siirapiksi.

Vatkaa voi ja tomusokeria sekä 2 rkl chaisiirappia keveäksi vaahdoksi, vaahdota lopuksi joukkoon tuorejuusto.

Päälle
100g tummaa suklaata
2 rkl voita
valkosuklaata

kakun kokoaminen
Laita ensin toinen pohja kakkulautaselle ja levitä paksu voikreemikerros kakulle, eli kaikki mitä sinulla on. Aseta sitten varovasti toinen kakkupohja kanneksi. Sulata suklaa ja voi vesihauteessa, sekoita sileäksi, kiiltäväksi kuorrutteeksi ja valuta kakun päälle. Saa valua seksikkäästi myös reunojen yli. Anna suklaan jäähtyä vielä hiukan ja vuole sitten päälle valkosuklaalastuja koristeeksi.



Ai niin, mistäkö nimi tulee? Saduista, saduista...ai ette pysy kärryillä?



Maitotyttö on tänä vuonna aloittanut tutustumisensa prinsessojen ihmeelliseen maailmaan. Repertuaari on vielä aika suppea, tällä erää mieleen muistuvat vasta Lumikki ja Tuhkimo. Jotka siis ovat Maitotyttö-kielellä valloittavasti Lumi-tyttö ja Tuhmu. Tietenkin!

Pitkäperjantaina kaikki lapset saivat pikkuveliNuutilla syödessämme pääsiäsimunat, pikkutytöt siis Disney-prinsessa munat. Maitotytön munasta kuoriutui hiukan tuntemattomampi prinsessa, elokuvasta prinsessa ja sammakko? 

Maitotyttö tuumasi hahmon nähdessään: "Tumma Tuhmu". Tietenkin.



Ja niin sai suklaakakku suomalaisen nimen. Sen pituinen se.

19 kommenttia:

  1. Aikamoinen tuhmu tosiaan :) ohje on kyllä mielenkiintoinen. Kova duuni,mutta varmasti maku palkitsee

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sitä mä just yritin sanoa, että palkitsee JOS tämmösestä tykkää....
      tuo chaiteemaun antajana on kyllä varteenotettava juttu, saa käyttää! (mut ei oo pakko)

      Poista
  2. Voi miten valloittava tarina kakun teosta. Ja tosiaan, mitä pienistä, kuka nyt suklaakakkuun suklaata tarvitsee?

    Se vaan jäi mietityttämään, että mitkä ovat ne sinun mielestä täydellisimmät ja raikkaimmat suomalaiset leivonnaiset?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)
      Mutta suomalaisten leivonnaiset: Pulla; korvapuustit, pitkot ja voipulla, täytekakku, kaikki marjapiirakat, rahkapiirakat,omenapiirakka, piparit, kaneliässät, kääretorttu,lusikkaleivät, unelmatorttu, kuivakakut(vaikka en niistä tykkääkkään)

      Mikään ei oo koskaan ylitsevuotavan makeaa vaan yleensä just passelia. En osaa valita suosikkia, tai no, ehkä se on korvapuusti.

      Poista
  3. Komea kakku! Multa on chailattet ihan kokonaan vielä juomatta..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onpa jotain herkullista vielä kokematta. Ensimmäisen ja parhaimman join viime keväänä Tallinnassa, sen jälkeen juonut suht monta joista puolet on ollu juomakelvottomia ylimakeita litkuja. Parhaimmillaan kumminkin aivan 10!

      Poista
  4. Ihana tarina!
    Chailatteen makuun en ole harjoittelusta huolimatta vieläkään päässyt (liian imelää ja maitoisaa) mutta prinsessajutut ja kakut ovat aina in. Itse kahden kolmivuotiaan prinsessan kummitätinä olen oppinut muunmuassa sen, että yöasu ei ole pyjama vaan yömekko. Siis prinsessoilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. juu, aika hieno ikä on prinsessaikäkin. Eniten pelkään, että tulee joku pelkkää vaaleanpunaista kausi!

      Poista
  5. Nams, mikä kakku!

    Meidän tytöllä meni pienenä prinsessat vähän sekaisin ja Tuhkimo oli pitkään Neiti Hyyppä (Postimies Paten kaveri). Hänellä oli alushousut joita kyseinen prinsessa koristi ja ne olivat kauan "Neitim Pyykäm pikkuhousut", jotka oli aina saatava jalkaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sepäs vasta hellyttävä tarina. Neiti Hyyppä ;)!

      Poista
  6. Meidän 4v on aivan disneyn prinsessojen lumoissa ja kauhulla odotan kun hoksaa mainoksista disneylandin ja linnan... Ihanan näköinen ja herkullisen oloinen kakku.

    VastaaPoista
  7. Tykkään itsekin chai teestä, joten jos joskus olen oikein ahkeralla tuulella niin tämä menee kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmainen idea: Teeppä kakkutaikna muffinseiksi ja pursota voikreemi päälle. Luulen, että voisi toimia jopa kakkua paremmin. Minmuffinit riittää....

      Poista
  8. Ostin tuon saman lehden, mutta tätä ei ehkä sitte tartte kokeilla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kutakuinkin lukemisen ymmärretty hallussa! ... tietysti yks tykkää äitistä jne...

      Poista
    2. Ja toiset tummasta tuhmusta ! :) Ihana se teidän maitotyttö.

      Poista