About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 4. huhtikuuta 2013

Kahvi koukuttaa - Paulig Makupari-palvelu houkuttaa kokeilemaan

Kuva on Paulig Makuparit-kilpailun  (2011) arviointitilaisuudesta, kehittelmästäni suklaapistaasikipposesta, josta tuomaristo mainitsi arvostelussaan, että sille makupariksi valitsemani Paulig Kenya muodosti sen kanssa täydellisen liiton. Kuva Jenni Häyrinen.

Suomalaiset rakastavat kahvia. 
Kahvi kuuluu erottomattomasti juhlaan, ristiäisistä hautajaisiin. Se on on onnistuneen kyläilyn mittari (Keitettihinkö eres kahavit?), kupillinen potkaisee päivän käyntiin, toinen katkaisee työpäivän ja yötyöläiselle antaa uskoa jaksamiseen.

Kahvi taitaa olla myös yksi kulinarismin hotimpia tuotteita tällä hetkellä. Nuorimmat elevät jo aivan toisenlaista kahvikulttuuria, kuin tuo kuvaamani suomalainen kahviperinne. Huoltoaseman sumpit ovat muinaisjäänteitä, kahvilat erikoiskahveineen houkuttavat ja koukuttavat, erilaiset valmistusmenetelmät, -pannut, paahdot, pavut ja jauhatukset saattelevat maailmaan, jossa hifistelijälle jää ammennettavaa jokaiseen uuteen kupposeen. Tiesitkö, että kahvista on löydetty jopa 1000 erilaista verrattuna vaikkapa viiniin, jossa niitä on puolet vähemmän?

Mutta kahvi kuuluu kaikille. Sen aromien monipuolisuus tekee tästä nautintoaineesta myös maistelemisen, ei pelkästään juomisen arvoisen. Kahvikin muodostaa makuliittoja erilaisten kahvin kanssa tarjottavien  syötävien kanssa, makupareja. Sama kahvi maistuu siis erilaiselta eri syötävän  kanssa, toisen aromit hivelevät suklaakakkua, joku taas muodostaa nappiparin korvapuustin kanssa.

Paulig on  luonut  kuluttajille Paulig Makuparit-palvelun. Se auttaa löytämään kullekin kahvilaadulle sopivan kumppanin, etsitkö vaikka omenapiirakalle parasta kahvikaveria?


Palvelun avulla voit löytää täydellisen makuparin kahvillesi, tai toisinpäin, palvelu linkittää myös tarvittaviin resepteihin. Kannattaa käydä klikkailemassa ja tutustumassa ja ennen kaikkea löytöretkeilemässä.

Lihapiirakan seuraksi sopii, niin kotona kuin torillakin, Juhla Mokka Tumma Paahto


Paulig valitsi mukaan viisi reseptiäni, joille se haki  makuparin. Kuvista pääset  klikkaamalla suoraan postaukseen.

Kinuskikakku ja Presidentti. Totta kai.

Kannattaa klikkailla palvelussa, jos vaikka kirjoitat hakusanaksi omenapiirakka, saat yhden Makupari-osuman. Klikkaa sitä, sillä sen takana aukeaa sitten useampia erilaisia reseptisuosituksia aiheesta omenapiirakka.

Amerikkalaistyylinen suklaapikkuleipää odottaa seurakseen Parisien
Palvelussa voit myös arvostella makupareja tai jättää oman ehdotuksesi.

Onnistuneet Macaronleivokset - sitäkin kannattaa juhlistaa Parisien kera

Minä luulen, että otan joka kuukaudelle vakiokahvin rinnalle uuden tuttavuuden ja valmistan sen rinnalle joitakin suositusreseptejä. Sitten maistellaan ja vertaillaan. 

Porkkanapiirakka  hyrähtää uusiin ulottovuuksiin Paulig Mexicon kera nautittuna

Mutta kuten viininkin kanssa, kahvin maisteluun vaikuttaa myös seura ja tunnelma eikä absoluuttisia totuuksia ole, vain henkilökohtaisia mielipiteitä. Asiantuntijat ovat kuitenkin tehneet puolestamme työtä löytääkseen harmonisimmat makuparit, jossa kumpikin osapuoli täydentää jyräämättä toisiaan. Se on varmasti ainakin hyvä lähtökohta nautinnolle.
Yhteistyössä Paulig


13 kommenttia:

  1. Hei, ihania nuo macaronit, pitääkin tehdä niitä tyttären valmistujaisjuhliin.
    Kiitos reseptistäsi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! ...tee hyvissä ajoin, voi pakastaa kuoret.

      Poista
  2. Se on muuten totta että jos ei edes kahvia keitetä...vaikka toisaalta eihän se huono ole jos kaffeen paikalle olisi vaikka kuohuviiniä ;).

    Nuo sinun macarosit on kyllä tosi kauniita. Mä en ole uskaltautunut hommaan vielä edes ajatuksen tasolla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No ei kuohuva pahasta oo, meille moderneille naisille.
      Mutta kyllä se kahvinkeiton tärkeys on juurtunut jo sieltä lapsuudenkodista, eikö vaan?

      Poista
    2. No ykllä se vähän semmonen on. Eikä kahvia ilman baakkelsia.

      Poista
  3. vitsi tuo suklaa-pistaasi kyllä teki kyllä vaikutuksen. Pitääpä kokeilla makuparia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja reseptissä oli jos silloin trendikkäästi yhdistettynä sormisuolaa....

      Poista
  4. Ah Nanna, alkoi tehdä mieli porkkanakakkua! Ei saisi lukea ruokablogeja ennen lounastusta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koitas leipasta, löytyis varmaan sitä ettimääsi päiväkahviseuraakin sitte....
      ;D

      Poista
  5. hei toihan on hyvä idea joka varmasti poiki siitä viimevuotisesta kilpailusta!!

    VastaaPoista
  6. Näin ei-kahvinjuojana pelkään viimevuotista toisintoa: kaikki blogit täynnä makupareja :( Ja viime vuodesta minulle jäi kammo koko makupari-sanaa, se on vähintään yhtä kamala sana kuin lohturuoka ja äippä. Anteeksi avautumiseni, tässä ei ole mitään henkilökohtaista, paitsi että meillä ei osteta Pauligin kahvia... (pitäisiköhän minun mennä ongelmani kanssa terapiaan?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ...no tämä avautuminen varmaan jo kävi terapiasta.... :)
      Aina kuulolla, jos vastaava hinku yllättää!

      Poista