About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 29. huhtikuuta 2013

Hay churros



Mitä ihmeellisempiä ja käyttökelpoisempia sanapareja ja lausahduksia sitä ihminen on aivonuppiinsa koulukirjoista juurruttanutkaan. Enkussa tietysti tutut See Spot run ja oikein televisiosta opittu Where's the moon?. Vähäkin kun ajattelin ruotsinkielellä niin ensin muistuu mieleen ute på camping. Ja espanjasta on sitten tämä hay churros, eli vähän niinkun että, nyt niin 
munkkeja on. No näillähän pärjää jo hyvin jos taalainmaalla telttaillessa törmää illansuussa nälkäiseen espanjalaiseen jolta on koira karannut....

Vapuksi voi vaihteeksi tehdä churroja, noita espanjankielisen maailman tykkäämiä munkinretaleita, joissa taikina pursotetaan öljyyn paistumaan ja pitkulaisia pötkyjä dippaillaan sitten sulaneeseen suklaaseen. Reseptejä löytyy leivinjauheella ja ilman, samoin munilla tai ei. Tällä itse käyttämällani reseptillä sain aikaan unelmankeveitä, lähes sormien puristuksessa liiskaantuvia namipatukoita. Ihanaa herkkua, mutta ehdottomasti parhaita tuoreeltaan, ei mitään tee tänään syö huomenna- osastoa.



Churroja ja suklaadippiä

2,5 dl vettä
50g voita
2 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1/2 tl vaniljajauhetta (voi jättää poiskin)
2,5 dl vehnäjauhoja
3 munaa

paistamiseen 1 l rypsiöljyä

sokeria ja kanelia

Kuumenna vesi, voi ja suola kattilassa kiehuvaksi. Laita levy pienelle, kaada sekaan jauhot  ja sekoita 1 minuutin ajan.

Ota kattila pois liedeltä, anna taikinan hiukan jäähtyä ja vatkaa sitten sähkövatkaimella muna kerrallaan taikinaan. Mausta vaniljajauheella.

Laita taikina pursotinpussiin, jossa keskikokoinen tähtitylla, niin saat churroihin niihin kuuluvat raidat. Keskikokoinen eli aika pieni tylla on ihan riittävä, vaikka ei uskoisi, churrot paisuvat kuitenkin paistaessa.

Kuumenna öljy paistokuumaksi.(leivänpala ruskistuu nätisti minuutissa) ja pursota 4-5 sormenpituista churroa kerrallaan paistumaan. Käännä puolessa välissä, paistoaika on noin nelisen minuuttia. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan ja pyörittele sitten kanelisokeriseoksessa saman tien.


Suklaadippi

200g suklaata
1 dl kuohukermaa
1dl maitoa

Laita kastikkeen aineet pikku kasariin ja lämmitä varovasti välillä sekoittaen kiiltäväksi kastikkeeksi. Pidä lämpimänä ykkösellä.




Ja sitten vaan dip-dip- dippailemaan!



Resepti testattu pari viikkoa sitten, ja jees kyllä, näitä tarjoillaan meikäläisen vappubrunssinyyttäreillä.

Aus, bei, mit, nach ....

26 kommenttia:

  1. Churrot on kyllä kivoja, kun vaan saa paistoaseman hyvin toimimaan:)

    VastaaPoista
  2. Taidankin vaihtaa keskiviikon vappumunkit näihin pötkylöihin. Kiitos vaan ohjeesta! Noin söpöä kattilaa minulla ei kyllä ole suklaakastikkeen tarjoiluun, mutta onhan tässä vielä tää ja huominen päivä aikaa hankkia moinen ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tädiltä edelliseen kotiin parikytä vuotta sitten saatu suloinen Hackmannin kastikekasari. Onkohan näitä vielä?

      Poista
  3. Ihanan näköisiä! Tutuilla churrojen teko ei ole mennyt kuin strömsössä eli hiukan rimakauhua kokeilla churroja :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä tein eka kertaa ja onnistu täydellisesti kertalaakista! Ja usko pois, se ei ole mitenkään tyypillistä...

      summa summarum...ei tää voi olla oikiasti kun helppoa

      Poista
  4. Ui sä teit churroja ja noin hienoja:) Mä muistan monta kertaa Espanjassa kun on noita nautittu kuuman kaakaon seurana;D
    Venezuelassa taas oli USAankin levinnyt Churromania-ketjuja,joissa jopa myydään täytettyjä churroja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihana, churromania! Yritän levittää sitä vappuna!

      Poista
  5. Paljonko laitat voita? Ajattelin tuossa tehdä mutakakun, muttei ollut juurikaan voita kaapissa ja tulin selaamaan voiko mitääääään leipoa ilman voita mutta tekstissä voi sitten esiintyi, niin ei vissiin näitäkään :D No joka tapauksessa, herkun näköisiä. En ole maistanut näitä koskaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi helevata, hyvä kun huomasit, oli kiiruusella jääny voi reseptisä. ISO KIITOS, nyt se on sielä!

      Poista
  6. Samat teemat näköjään toistuvat ruotsin kirjoissa vuodesta toiseen, itselläni ikuinen ykköslause ruotsiksi on Tyst nu Tango! ja koiraahan siinä tietysti komennetaan. Ehkä kaikki ruotsinkieliset ovat koiraihmisiä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllähän tuo on ihan perussanastoa, jos alkaa koirat haukkuun Ruotsissa...

      Poista
  7. Eikös Serranon tv-perhe herkutellut aina näillä churroilla? On kyllä superherkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
  8. Siis oletko alkanut testailla etukäteen tarjottavia? Miten tässä näin kävi. Nanna, tuo nainen, joka on kuuluisa heittäytymisestä.

    Churrot, ovat olleet ikuisesti to-do-listalla. Ja minä olen niin kuiva tyyppi, että tykkään niistä eniten ihan ilman dippiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saako selittää?

      ...siis en harjoitellu etukäteen, mulla oli vaan paistorasvaa, jonka halusin käyttää pois rasvakeittimestä ja silloin tuli mieleen, että nyt koklaan churroja, kun en jaksanu alkaa munkkeja vääntää. Ja sitten kun näistä tuli hyviä, niin huomasin, että Vappu lähellä ja teenkin näitä munkkien sijaan jne.

      Nämä oli kyllä syötävissä ihan ilman dippiäkin.

      Ja sulle mitään voi sanoa, kun sä kaiken aina muistat!

      Poista
    2. Mä olin tulossa aukomaan samasta testailusta. Mites sille lahjattomat harjottelee -jutulle kävi? Jonna vaan oli nopeampi. Ja peesaan sitä siinäkin, että tuo dippi ei oikien uppoa minullekaan, vaikka toki sokeri ja rasva noin muuten.

      Poista
    3. Kyllä sitä nyt ollaan agressiivisia ;D

      <3

      Poista
  9. Nam! Miksei meillä Suomessa ole pieniä kulmakuppiloita josta näitä saisi aamuvarhaisella..?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. siksi, että voi välillä lähtiä maailmalle.... ;)

      Poista
  10. Taikinasta päätellen siis friteerattuja tuulihattuja :). Munkit eivät ole suuri suosikkini, monta kivaa upporasvareseptiä jää kokeilematta, kun en hirveästi tykkää siitä rasvan katkusta, ja tuleehan noista herkästi lisää linjavikaa :) Muutoin kyllä kokeilisin näitäkin!
    Hauskaa vappua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just samaa ajattelin minäkin, että täähän on kun tuulihattuja.
      Linjavika, ihana :). Ja kiitos Arja saamistani terveisistä! Small world!

      Poista
    2. Todella pieni, tähän törmään lähes päivittäin! Hauskaa matkaa sinne Bolognaan!

      Poista
    3. Ai niin, paistoin harjoittelupaikassani yli 200 munkkia eilen, ne täytettiin vaniljacremellä, en ole eläessäni niin hyviä munkkeja syönyt, joten saattaa olla, että pitää joskus tehdä kotonakin :)

      Poista
  11. taidankin kokeilla näitä vapuksi. kun on tuo keliakian perkule niin ovat varmasti helpompia kuin munkit (ei sitkoa jne.) kiitos reseptistä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei mitään. Hyvä on jaettavaksi. Jos jaksat niin palaa kertomaan mitä käytit jauhona ja kuinka onnistui.

      Poista