About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

perjantai 29. maaliskuuta 2013

Hyvää pääsiäistä!...ja ruokaa!


Oi ihana keväisen kirkas pääsiäinen, josta meidän perheessä on muodostunut melko pakanallinen juhla pääsiäisvalakioineen ja trullitteluineen, hieno lepotauko arjen keskellä, aikaa yhdessäoloon...ja ennenkaikkea yhteisitä aterioista nauttimiseen.

Kiireinen pääsiäisenalus on pitänyt huolen siitä, että kaikki pääsiäisenvinkit puuttuvat tästä blogista, muutaman sanan haluan kumminkin sanoa minäkin, vaikkei tässä enää kovin moni maijameikäläisentapaanmyöhäinen tapaa menuja suunnitella, niin onhan se kauppapäivä vielä lauantainakin ja kaksi ihanaa ruokapäivää sen jälkeen.


Lammas on itseoikeutettu valinta pääsiäispöytään. Oman reseptini olen löytänyt jo kymmenisen vuotta sitten brittien ihanaiselta keittiöjumalattarelta Nigellalta. Revitty pääsiäslammas, kuten sitä ennemmin kutsuin, kun en tiennyt vielä mitään oivallisesta nyhtölammas-termistä. Resepti on kääntänyt monen lampaanlihasta piittamattomankin pään, kukapa pystyisi vastustamaan pitkään hautunutta, haarukan alla hajoavaa suussasulavaa lihaa, jota voi eri lisukkeilla muunnella määrättömiin. Resepti on myös ylettömän helppo, vaatii vain aikaa, ei tekemistä. Ja lähes mahdoton ryssiä (huom. viittaus  naapurimaamme rikkaaseen pääsiäiskulttuuriin...)! 


Nyhtölammas onnistuu mistä tahansa paistinpalasta, luulla tai ilman, viulusta , vain paahtopaisti ja fileet kannattaa valmistaa muulla tavoin.
Lampaan valmistaa tänä vuonna äitini, oma kokkausvuoroni on vasta maanantaina. Silloin aion helliä sisaruksiani perheineen Pekingin ankalla, kun sitä kerran onnistuin saksalaismarketin pakastealtaasta saamaan. Teen sitä vasta toiseen kertaan, mutta olen NIIIIIIIIN valmistautunut ottamaan ihastelevat kiitokset vastaan perheeni jäseniltä, jotka eivät edelliskerralla olleet apajilla. Ja uskokaa tai älkää, ankka valmistuu taas kuin itsestään.
Alkuun olen ajatellut hyödyntää pakkassuppiksiani kiinalaiseen sienikeittoon, jonka resepti on vielä hiukan hakusessa. Ja jälkiruuaksi  teen banoffee-torttua.Koska minulla on näin pitkänäperjantaina vielä hiukan pääsiäissiivotkin kesken, en laajenna tätä koostetta enää. Jälkiruuista vielä kuitenkin sen verran, että mämmi meillä syödään mämminä.


Jälkiruokakavinkiksi on nostettava vielä upean herkullinen ja niin yksinkertainen sitruunaposset. Suolaa ja Hunajaa-blogin Jonna valmisti onnistuneen version myös limestä.


Kevyempää jälkiruokaa  edustaa myös hiljan postaamani Bombayn appelsiinit, kannattaa kokeilla!Ja huomenna on se ihana päivä kun saan lähettäää maailmalle kaksi suloista pientä trullia toivottelemaan  hyvää pääsiäistä!

Nauttikaa pyhistä!

(Kyllä me kerrattiin Urhon kanssa hiukan kärsimyshistoriaakin ja Urho lauleli eilen pääsiäiskirkossa laulettuja lauluja. Anteeksi, että siivoan tänään!)
20 kommenttia:

 1. Niin loistavaa pääsiäistä ja rankametsää! Pitkäperjantai on pitkä, mikäli meinaa pitää takan kuumana ensi talvena. Eli pakana täällä repii juuria maasta!

  Qulinaristi kiittää Nannaa!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lostava keli rankamettään! Ota mukaan hyvät eväät!

   Poista
 2. Meilläkin on nyhtölammasta tuloillaan. Tosin tortillalättyjen väliin ja Tuomaksen tekemänä. Päätin nimittän yksimielisesti itseni kanssa, että minähän en tänä pääsiäisenä tee yhtikäs mitään (paitsi ehkä sitruunatortun ;)), vaan ulkoistan kaikki ruuat muiden harteille. Hyvän toimii! T: maailman paras ruokabloggaaja. ;)

  VastaaPoista
 3. no ainakin maailman epäitsekkäin....annat vaan muiden touhuta, vaikka itte tekis mieli!

  Mullakin on vähän meksikolaissuuntausta tulos, ainakin pääsiäisen aamiaisille. Jotenkin tuntuu, että sopii. Ja nyhtölammas vaan on TOP.

  VastaaPoista
 4. Ihanaa ja rauhallista pääsiäistä teille! Ruokapuoli on ainakin kohdillaan, to say the least.

  PS: Meillä ainakin siivotaan tänään, en todellakaan aio topputtella miestä, kun se kerrankin käy omia rojujaan läpi... ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...olis se saattanu kyllä ilahtua, jos olisit alkanu puhua lepopäivästä....

   tuohon postaukseen voi vielä lisätä, että justiin tulin pikkuveliNuutilta: Lampaan paahtopaistia, valkosipuliperunat, pvkastike,yrttiporkkanat, itsetehty leipä ja Plan B. Sekä kolmenlaista jälkkäriä ja Kuschmin teetä.

   Nyt on hyvä.

   Poista
 5. Mmm,herkkuja:)
  Oikein hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 6. Hyvää pääsiäistä, Nanna. Sienikeiton reseptiä jo mielenkiinnolla odottelen.

  Aina yhtä mahtava toi trulli Angry Birds kulmakarvoineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ei tuu varmaan ilemaan mikään Kiinan salaisin resepti, mutta toivotaan, että tulee hyvää...

   Ja hyvät pyhät, AV!

   Poista
 7. Herkulliset setit sielllä! Hyvää pääsiäistä teille :)

  VastaaPoista
 8. Siis mitä? Saksalaismarketissa ankkaa, enkä ole ollut moisesta tietoinen lainkaan?! Pöyristyttävää!

  Ihanaa pääsiäistä sinne Pohjanmaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän sulla vaan lue postilooras, että ei mainoksia! Sitten ei kyllä tiedä koska on ankkaa...

   Kiitos, etelään kans!

   Poista
 9. Hyvää pääsiäistä! Täällä operaatio germaaniankka kiinalaisittain on jo yli puolenvälin. Päästään ehkä syömäänkin tämän pääsiäisen aikaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. . ja made in Finland. Selkeesti cross kitcheniä.

   Hyvää tuloo!

   Poista
 10. Pääsiäisen ihanuus on täydellinen stressittömyys. Pidä siis siitä kiinni.
  Meillä oli tänään minun kokkausvuoroni, loppuaika meneekin siis laiskotellessa ja nautiskellessa. Ehkä joku pikkujälkkäri korkeintaan tekolistalla.

  Hyvää pääsiäisestä Pohjanmaan voimanaiselle - sille karismaattiselle, jonka läsnäolo valaisee koko huoneen ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...eikä muut saa puheenvuoroa... :)

   Stressitöntä pääsiäistä siis!

   Poista