About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Paluu suomalaiseen arkeen: maksakastike


Suomen maaperällähän tässä on koko ajan oltu, mutta postaukset ovat olleet nyt yhtä pekingin ankkaa ja bossämiä, dahlia ja paistettua riisiä. Hyvää, ihanaa ja tervetullutta, mutta kyllähän meilläkin kuitenkin syödään suomalaista perinteistä kotiruokaa useana päivänä viikossa. En jaksa syödä viikko toisensa perään samoja ruokalajeja kotiruuastakaan, siksi yritän saada sinne nakkikeiton ja makarooniloodan sekaan jotakin vaihtelua.

Maksakastike on ehdoton tälläinen harvemmin kokattava kotiruoka, mutta sitten kun sitä tekee maistuu se sitäkin paremmalta.

Tällä kertaa valmistin lisukkeeksi rakuunaporkkanoita, mutta niistä tulikin salviaporkkanoita kun otin maustekaapista väärän purkin kouraani. Laiskana emäntänä en jaksanut valmistaa muusia ja keitetyt perunatkaan eivät inspiroineet, mutta keksin kokeilla perunalunta, jota en ole aikaisemmin valmistanut, enkä ehkä syönytkään. Keittiöni vähiten käytetty härveli on nimeltään SpätzleWunder, eräänlainen prässi siis, varmaan hyvin perunapuristinta muistuttuva, mistä se ajatus sitten lähtikin.

Kuorineen keitetyt (isot!)perunat yksi kerrallaan kuorimattomina prässiin ja tiukka puristus lautasen päällä, ja noin vain perunalumi leijaili lautaselle, kuoret jäivät puristimeen. Omiini en lisännyt mitään muuta kun kastikkeen päälle, silti voisin vannoa, että peruna maistui lähes voiselta, eli jotakin lisäarvoa tapa perunaan toi. Täältä suositellaan kokeilemaan. Kaunistakin on, ja juhlavaa. No ehkä ei juuri maksakatikkeen kanssa...

Jonka tein seuraavasti...muistaakseni....

Maksakastike

400g naudanmaksaa
sipuli
1 maustekurkku
3 rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
kuumaa vettä
1-2 rkl tomaattipyrettä tai ketsuppia
2 dl ruokakermaa
10 maustepippuria
hiven valkopippuria
suolaa

Putsaa maksa poistamalla kalvot ja mahdolliset suonikohdat, pilko suupaloiksi. Ruskista voissa (1rkl)pannulla ja nosta pannulta lautaselle osottamaan. Pilko tai raasta ,mikäli vihaat sipulinpaloja, sipuli hakkeluksi, lisää pannulle loppu voi ja pehmittele sipulia muutama minuutti miedommalla lämmöllä. Lisää maksa sipulin joukkoon, ripottele päälle jauhot ja anna vielä hiukan jauhojenkin ottaa väriä. Kaada päälle puolisen litraa kuumaa vettä, ja sekoittele vinkeästi, jotta saat kastikkeesta siloisen. Lisää loput mausteet ja kerma kurkkua lukuunottamatta ja keittele hiljalleen vartin verran. Lisää pikottu maustekurkku, tarkista suola ja tarjoile perunan, puolukkasurvoksen ja rakuuna salviaporkkanoiden kanssa. Esimerkiksi.

Tunne itsesi monipuolisesti raaka-aineita kotiruuassa käyttäväksi perheenäidiksi. (...isäksi, sinkuksi, vanhaksipojaksi tai vaikka nuoreksipariksi elämäntilanteesta riippuen) Mun on oltava  tua äiti.

15 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä, pakko kokeilla. Äitini tekee maailman parasta (tietty!) maksakermakastiketta ;)

    VastaaPoista
  2. Mä en oikein ole maksaruokien ylin ystävä, mutta jostakin syystä ostin taannoin poronvasanmaksakimpaleen, jonka juuri muistin köllöttelevän yhä pakastimessa. Täytyis ilmeisesti tehdä siitä jotakin...

    VastaaPoista
  3. Kiva idea laittaa suolakurkkua maksakastikkeeseen. Pitääkin kokeilla seuraavalla kerralla.

    VastaaPoista
  4. Mä niin tahtoisin tulla teille syömään tuota maksakastiketta! Olis niin kiva, ku ois joku äiree täällä laittamassa mulle ruokaa näin arki-iltaisin. :)

    Ei vais, pitää varmaan itte. Ja Riikka, mäkin löysin just eilen kappaleen poron vasan maksaa meidän pakastimesta. Se on herkkua, usko pois! Mä ehkä olen siitä joskus muistanut blogatakin. Ehkä.

    VastaaPoista
  5. Anonyymi: No seuraavan kerran, meet viereen seisomaan kun äitis tekee sitä, täytyyhän hyvä resepti periyttää!

    Riikka: Sounds like a plan! sipulipyrettä, pariloitua maksaa, voissa tiristettyjä salvianlehtiä muutama rapsakka pekoninsiivu ja uunipunajuuret....

    Sauvajyvänen: Ehdottomasti sopii kastikkeeseen!

    Tusla: Mieltä lämmmittävästi sanottu. En osaa itse arvioida minkämoinen kuva itsestäni ihmisenä välittyy tämän blogin välityksellä,mutta vaikka oonkin kova laittamaan ruokaa ja rakastan lapsiani (juuri niin, omiani!) niin en tiedä oonko mä kauhian äiRillinen. Ne on yleensä paljon viisaampia, ahkerampia, uhrautuvaisempia ja siistimpiä... :)

    VastaaPoista
  6. Loistavaa! Nyt on siis menu kasassa!

    VastaaPoista
  7. Voi kiesus, luin että "mahdolliset suonikohjut" ja taivastelin, että mimmosiahan ne maksassa on :)) Taivastelu loppui, kun silmät tarkensivat, että siinähän oli "suonikohdat".

    Minä tykkään maksasta, mutta kerran maksapihvien teon ja syönnin jälkeen sairastuin iänkaiken kauheimpaan mahatautiin, enkä vuosiin koskenutkaan maksaan. Sen jälkeen olen valmistanut itse maksapihvejä vain kerran ja maksaruokien valmistus on jäänyt suunnitteluasteelle.

    Perunalumi! Ettenpä saanut nyt toisenkin syyn hommata spätzlelaitteen )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :)No luetaan näköjään molemmat mitä halutaan...luin äsken juuri sitä sun letitetty sika-postausta, ja kuten joku muukin, minäkin luin sen siiaksi ja kerkesin jo ihmetellä, että kuinka ihmeessä saat kalafileen pysymään kypsennettäessä letillä....

      Poista
  8. TOSI HYVÄ RESEPTI!!!!Kiitos julkaisijalle ja hyvää vappua. Kastike ja perunat ovat jo vatsassa.

    VastaaPoista
  9. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  10. Vierastan hieman sitä, että perinteiseen herkkuun - kuten maksakastike - soosataan mukaan tomaattipyreetä, suolakurkkua tai kovin eksoottisia mausteita. Mielestäni tämä ei pätkääkään kehitä ruokaa.

    VastaaPoista
  11. Vierastan hieman sitä, että perinteiseen herkkuun - kuten maksakastike - soosataan mukaan tomaattipyreetä, suolakurkkua tai kovin eksoottisia mausteita. Mielestäni tämä ei pätkääkään kehitä ruokaa.

    VastaaPoista
  12. Johan ei tajuu, suolakurkku perinteinen osa maksakastiketta
    terv. tua mummo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin minustakin! mutta jokaiselle varmasti oma perinteinen tapa rakkain ja maistuvin!

      Poista
  13. En laita ketsuppia enkä kurkkua, mutta maksan kanssa laitan porkkanasiivuja ja sipulia. Yksinkertaista ja hyvää. Kurkkua kyllä voisi kokeilla.

    VastaaPoista