About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Siirappinen sesam-kana


Oikeasti tämän kuuluisi olla Hunajainen sesam-kana, mutta kas, hän oli lähettänyt miehensä ruokaostoksille kauppalapun kanssa, jossa oli unohtanut mainita hunajan ja ei ole kyennyt parinkymmenen vuoden miehensäkouluttamiskokemuksestaan huolimatta siirtämään mainitulle henkilölle alkeellisimpiakaan telepaattisia kykyjä. Puhelimen mukana kuljettaminenhan on sitäpaitsi aivan yliarvostettua ja osoitus vain pahasta teleriippuvuudesta.

Näistä yllämainituista syistä Iso-Hoon kauppareissusta muodostui myös sangen pitkä, hän nimittäin etsi Bamboo shoots- säilyketölkkiä elektroniikka- ja viihdeosastolta, koska olin kirjoittany kauppalappuun: -Bamboo shoots, säilyketölkki, lasten videoiden vieressä. Ehkä tarkoitin sitä hyllyä ruokaosastolla siinä lasten piirrettyjä suoltavan tv-nurkkauksen vieressä. EHKÄ. "Ja mitä helkkaria nää bambusuutit ylipäätään on?" No, olisit kysynyt sieltä elektroniikkaosastolta!

Alkuperäinen resepti on Very Culinary- blogista, jossa kanaa laitetaan ameriikkalaisten ihmepadassa eli crock potissa, joka löytyy siis joka taloudesta ja on iso pata, jossa on sähköjohto, joka pannaan pistokkeeseen ja sitten ruokia haudutellaan pitkään ja hartaasti miedolla lämmöllä. Crock potissa viedään mukana myös ruoka "potluck" lunchille tai dinnereille, vaikkapa kirkonmenojen jälkeen. Näin näissä jenkkien nyyttäreissä tarjoillaan lämmin ruoka lämpinä, niin että sulakkeet vaan paukkuu kymmenien jatkojohtojen kuormittamana.

Koska viime aikoina olen ollut aistivinani erilaisten revittyjen, suussa sulavien lihojen pienimuotoisen villityksen blogistaniassa (ja jokaista lukiessani olen kuolannut...) ajattelin, että tälläinen revitty kana saadaan kyllä aikaiseksi tavallisessakin padassa miedossa lämmössä. Rohkeasti vaihdoin siis puuttuvan hunajan vaaleaan siirappiin (rohkeutta todellakin vaati siirapin hurja määrä). Hyvää tuli. Lisäksi tässä hyödynnetään ihanasti koipireisipaloja, josta löytyy broiskun maukkaimmat lihat, mutta ellei ole järsijätyyppiä, kuten minäkään en ole, ei ehkä nauti siitä luun ja rustojen kaluamisesta, yleensä kun se kananlihakin hiukan vielä on luissa kiinni. No tässä ei ole.


Ja tuohon kun vähän haarukalla tökkää, niin kaikki hajoaa....


Siirappinen sesam-kana

6 marinoimatonta koipi-reisipalaa
suolaa ja pippuria
2,5 dl vaaleaa siirappia tai hunajaa
1,25 dl soijakastiketta
1 iso sipuli hienonnettina
075 dl ketsuppia
2 rkl öljyä
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen mieto chili (ruoka ei ole sitten yhtään tulista) tai kuivattuja rkl
2rkl maissijauhoa
vettä.
sesaminsiemeniä

Suolaa ja pippuroi kanapalat ja asettele ne uunipataan (huom patamalli, ei laakea uunivuoka jossa pääsevät kuivumaan).
Sekoita yhteen siirappi, soija, sipuli, ketsuppi, valkosipuli ja chili. Kaada kanojen päälle ja pukkaa 150 asteeseen n. 3 tunniksi. Kansi päällä hela tiden.

Kun kana on valmista poista lihat padasta ja nouki hajoavan lihan seasta luut ja rustot, ja minä otin myös suurimman osan nahkaa, koska se ei tässä rapsakoitunut. Se kyllä maistui aika ihanalta, hetken jo ajattelin paistaa riekaleet rapeiksi pannulla. Revi kahdella haarukalla liha pienksi, nosta tarjoilukulhoon.

Nosta pata liedelle, sekoita maissijauho kupilliseen vettä, ja kaada paistoliemen sekaan. ja kiehauta sakeaksi, lisää vettä jos menee liian sakeaksi. Siivilöi kastike. Kaada kastiketta kanapalojen päälle ja ripottele (paahdettuja) sesaminsiemeniä koko komeuden päälle. Myös pilkotut kevätsipulit, sopivat koristeeksi.


Mikäli tämä näyttää kuivalta, kuva valehtelee. Liha oli todella pehmeää ja tuo ruskea on sitä ihanaa siirappimaista makua, joka ympäröi koko kanan.

 Tarjoillaan  basmatiriisin kanssa. 


Näitä ylistämiäni  maailmankaikkeudessa hajoavia lihoja olen itse tehnyt esimerkiksi lampaasta ja possusta.
Ihanan kuuloisesti ovat onnistuneet esimerkiksi Soppaa ja Silmukoita, Sauvajyvänen hirvestä ja villisiasta , Kivistössä ja vaikkapa Ankerias Vipunen vietnamilaistyyliin. Ja tosi moni muukin, nämä juolahtivat nyt etsimättä mieleen.

En muuten yhtään odota kevään tuloa. On se niin helppoa pistää poika näin talvikeleillä jäähylle....


Idols-ohjelman jälkeen laitoin Urho7v:tä nukkumaan. Urho7v on innokkaasti laulellut viikon verran myös 13v Robinin Frontside Ollieta. Nukutuskeskustelu käytiin jotakuinkin näin:

- Äiti, miksi mä en voi olla kuuluisa?
- No, ne kuuluisat ihmiset on ollu yleensä tosi ahkeria ja harjoitelleet niitä taitojaan tosi paljon, että niistä on tullut niin hyviä...
- (edelleen) Miksi musta ei vois tulla kuuluisa?
- (kannustavast)i No, voihan susta tulla. (mutta hiukan toppuutellen) mutta ei se kuuluisuus oo välttämättä aina kauhian mukavaa koska...
- (keskeyttää-ja tämä on suora lainaus)" ai kun ei saa kulkea kylänraitilla rauhassa kun fanit pörrää perässä?"

Tsiiisus! 7v!

33 kommenttia:

  1. Voi hitsi että näyttää herkulliselta! NAM! Pulled pork tuntuu tosiaan kyllä olevan melkoinen trendiruoka tällä hetkellä... kanaversio kylläkin maistuisi minulle paremmin.

    Meilläkin on crock pot, paitsi että täällä se on nimeltään slow cooker. Sitä vaan ei tule kyllä käytettyä tarpeeksi usein. höh.

    Nauratti tuo bamboo shoots-juttu. Miten voi olla että ukolle kertoo ihan tarkan sijainnin ja silti ukko menee väärään paikkaan.. tai ostaa väärän tuotteen. Tuota tapahtuu nimittäin täälläkin. Joskus en tiedä miten olisin voinut kertoa paremmin missä se tuote on ja mitä haluan... ei ymmärrä! Hahaa.

    VastaaPoista
  2. Vaikuttaa ihan törkeän hyvältä! Tekisi heti mieli mättää tuota seesamikanaa vaikka jonkin sämpylän väliin. Ja nyt googlaan mikä kumma on se sellainen bamboo shoots!

    VastaaPoista
  3. Herkullisen näköinen ruoka!

    Olen huomannut saman trendin myös ruokaohjelmissa. Hitaasti kypsytetyt liharuuat taitaa tosiaan olla in.

    Lapset ;D Ihanaa jos itsekin vois joskus unohtaa kaiken kyynisyyden ja negatiivisen maailmankokemuksen ja heittäytyä toivomaan ja tavoittelemaan ihanmitävaan, miks ei muka? meiningillä :)

    VastaaPoista
  4. Voi vitsi, tätä pitää kokeilla ja laitanpa blogisi listalleni, että muistan tulla useammin! :)

    Meillä tuo ukko onneksi kantaa kännykkää mukanaan aina ja monesti soittaa kaupasta kysyäkseen helpompienkin aineksien paikkaa! :)

    VastaaPoista
  5. Veret juoksoo silimistä ku näitä juttujasi lukee.

    Minäkin kävin googlettelemassa bamboo shootsit. Liittyivätkö ne siihen sun Atlas-taisteloon?

    VastaaPoista
  6. Laura, ei ne miehet manteretta vaihtamalla parane ;)...

    A.vipunen ja Riikka: No oma syy tietysti, mutta kun kirjoitin viikonlopun kauppalappua, niin tuli blackoutti, että mitä ne bambooshoots nyt onkaan. Verso sana vaan ei löytyny aivoista, mietin vaan että bambukepit, mutta enhän mä nyt voinut niin siihen lappuun laittaa ja muistelin, ettäsäilyketölkeissä saattaa lukea englanniksi myös...no ilmeisesti ei.

    Tytti, niinpä, niinpä.. unelmat ovat tavoittelemista varten...

    Hanna: no voi pompannappi, hyvä kun muistutit olemassaolosta niin muistan käydä kurkkimassa sun ihania tekosia.

    VastaaPoista
  7. Ai hitsi tää näyttää niin herkulliselta, että rupesi tekemään pitkästä aikaa mieli kanaa :)

    Piti tulla kommentoimaan, että blogisi on mainio ja juttusi saavat hyvälle tuulelle joka kerta! Kivaa että löysin tänne viimein, vaikka ootkin jo pidempään ehtinyt kirjoitella.

    VastaaPoista
  8. Laitakokki lähettää myötätuntoisia terveisiä Iso Hoolle. Ja minä lähetän paljon sydämiä Urholle. Lupaan fanittaa, mutta jätän rauhaan kylän raitilla - tyydyn ihailemaan kaukaa.

    Ja kanakin näyttää hyvältä ;-)

    VastaaPoista
  9. Anna: tosi kiva, että löysit. Uneliaan postaukset luetaan kyllä aina myös täällä, en tiedä olenko vaan kommentoinu koskaan hirviästi... blogissasi on myös ihanan elämänmyönteinen humoristinen sävy, thai possua, phoi tassua, ja niin pois päin ;)

    Jonna: kai se Iso Hoo kaiken säälin ansaittoo kun on tällääsen akan saanu!

    VastaaPoista
  10. Heh, ittekseni täällä höröttelin noille bamboo shootseille :D.

    Kana näyttää hyvälle, täytyy laittaa kokeilulistalle. Seesaminsiemenet on niin hyviä.

    VastaaPoista
  11. Tämä otetaan ruokalistalle! Kerran (joulun alla, lohiostoksia miettiessä) työpaikalla käytiin pitkä ja mehevä keskustelu aiheesta "miksi nainen uurastaa niin kovasti kotitöissä ja kauppareissuilla". Löysimme siihen ratkaisun: miehen jos panee asialle (siivoamaan tahi kauppaan), niin joutuu melko todennäköisesti korjaamaan jälkiä tai pahimmassa tapauksessa suorittamaan homman itse uudelleen. Anteeksi Miehet, näin se vaan on monesti ollut...

    VastaaPoista
  12. Voi elämä mä nauroin tuota kauppareissua, kovin tutun kuuloinen... Meillä mä käyn yleensä kaupassa juurikin tuosta syystä. En vaan voi tajuta, miksei tavaroiden sijainti ala mennä miehelle selkäytimeen - me käydään tasan kahdessa eri kaupassa... Miehesi kohelluksesta huolimatta kana näyttää oikein suussasulavalta!

    VastaaPoista
  13. Marja ja Kotiharmi: Koittakaa nyt jompikumpi myös siitä hunajasta tehtyä, vaikka olin kyllä yllättynyt tuon siirapin sopivuudesta, olin aivan varma, että siitä tulee kuin hevosten melassia, mutta tulikin herkkua.

    Riitta: klassikko on myös se kaupasta aina mukaan tarttuva makkaralenkki....

    VastaaPoista
  14. On muuten törkeen hyvää, syön tätä ihan justiinsa. Hunajaversiota. Aivan törkyhyvää. Lisää....

    VastaaPoista
  15. Hyvä Kaunis Nelli! Taisit olla eka joka uskalsi kokeilla. Moni on kyllä uhannut... ;)

    VastaaPoista
  16. Minä testasin kanssa, hunajaversiona ja oli tosi hyvää :) T:llekin maistui ja kehui kovasti. Huomenissa valmistetaan tähteistä paistettua riisiä, kiitos vain kummitädille viikonlopun ruokalistasta :)

    kummilikkaMiina

    VastaaPoista
  17. kummilikkaMiina: Ihana kun voin osallistua sun elämään tällä lailla ;)

    VastaaPoista
  18. Voi ääh, miksi menin tämän lukemaan. Kello on puoli yksi yöllä ja masuun (mieleen?) iski nälkä. Klikkasin sinut auki (virhe!) ja löysin tämän. Siirappia ja kanaa yhdessä, vau mitä gastronomista luovuutta! Makea ja suolainen ovat nappiyhdistelmä. Nukahdan ja näen unta näistä koivista, kiitos sinun. Huomenna pistän todennäköisesti hihat heilumaan keittiön puolella... :P

    VastaaPoista
  19. Testasin viikonloppuna hunajaversiota. Hyvää oli ja kelpasi kuule lapsillekin :). Tällä kertaa laitoin kevätkääryleiden sisälle, mutta luulen, että vielä paremmalta olis maistunut ihan vaan riisin kera.

    VastaaPoista
  20. Maria:Onneksi en tienny, että valvot mun reseptini takia...mäkään olisi saanu sitten nukutuksi... ;D

    Marja: Ja me molemmat tiedämme, mitä merkitsee kun lapsi hyväksyy jonkun ruuan...

    Tämä resepti on muuten jännä, en tiedä mikä siinä kiehtoo keskiarvoa enemmän ihmisiä, mutta tiedän, että tätä on tehnyt lähipiirissänikin (eivät ole tänne kommentoineet vaan laittaneet tekstareita kiittäen reseptistä yms)varmaan jo toistakymmentä...

    VastaaPoista
  21. Ehkä suosio johtuu sittä, että resepti on vähän eksoottinen, mutta yksinkertainen ja ainekset helposti saatavilla. Veljeni ja hänen vaimonsa olivat syömässä meillä tätä herkkua ja aikoivat tehdä itsekin joku kerta.

    VastaaPoista
  22. Olipas hyvää ja resepti lähti vieraillekin mukaan :). Kiitos!

    VastaaPoista
  23. Oli mahtavan herkullista ja suussasulavaa! T:Dolores

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sä oot oikein alkanut urakoimaan mun reseptejä! Kiva kun jaksat kommentoidakin!

      Poista
    2. Kyllä, tänään ei kerkiä noita churroja - yleensä kommentoin vasta tehtyäni - mutta kiitos siitäkin reseptistä, tulee listalle ja jos Nata kerkiää maistamaan, niin kutsun mukaan. T:Dolores

      Poista
  24. Olet saanut uuden fanin. Hibachi grilli-illan innoittamana etsiskelin reseptejä, joissa on käytetty hoisin-kastiketta ja päädyin sattumalta blogiisi. Sinulla on riemastuttava tyyli kirjoittaa ja pohjalainen säväys, joka tuo mieleeni opiskelukaverini Lapualta.

    Sesam kanaa jo kokeiltu ja siitä tuli oitis meidän perheen uusi suosikki. Seuraavana ajattelin testata nyhtöhirven. Kuopus on innoissaan kun kuuli ruokalajista, johon laitetaan colaa.

    Terveisin Kirsikka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että löysit tämän reseptin, se on kyllä helmi!

      Mähän oon kotoosin Lapuan viärestä, Kauhavalta!

      Kiva, jos fanitat! Ei mulla oo ikään ollukkaan faneja!

      Poista
  25. Tämä olisi kokeilussa nyt viikonlopun aikana, kun viikolla tänne eksyin tätä kuolaamaan jonkun toisen postauksen kautta (paistettua riisiä taisin käydä katselemassa ja sieltä löysin linkin tänne). Tarveaineet on hommattu, mutta ainoa ongelma on, että mulla on pieni kokonainen broileri (n. 900g)...ja pohdiskelenkin tässä että pitäisköhän se laittaa ensin vähän pienemmiksi paloiksi ja sitten vasta pataan, vai onnistuiskohan ihan kokonaisena tehdä ilman paloittelua? Mitä luulet/suosittelet? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No suosittelen paloittelua, silloin palat on niinkuin tiiviimmin sielä liemessä, eivätkä niin kuiva kuin EHKÄ voi käydä kokonaisen osalta. Tätä reseptiä en ole koknaisella koittanut, joten voihan se onnistua, Mutta tärkeeä olis, että kaikki kanat maustuvat ja paistuvat liemessä, paloina se on ehkä helpompaa. Mutta jos kokeilet kokonaisella, kerro ihmeessä tulokset!

      Poista
  26. Hieno resepti! Tällä hetkellä kolme kiloa broitsun paistileikettä nyhtäytymässä savustimessa. Aikaisemmin tehtiin crock potissa ja nyt kokeilen savustimella niin saa samalla vienon kirsikka puun savun mukaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtava idea. Arvaa teenkö tätä omalla kamadollani? Sillä saa hyvän savun maun ja lempeän pitkän kypsennyksen. Kiitos vinkistä!

      Poista