About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

keskiviikko 29. helmikuuta 2012

Fried rice - tiellä kohti täydellistä paistettua riisiä


Paistettua riisiä ei millään malta tilata kiinalaisessa tai aasialaisessa ravintolassa. Kyse ei ole siitä etteikö kunnon paistettu riisi olisi kielen mennessään vievä herkkua, mutta ihan kuten pyttipannukin, onhan se vähän tähderuokaa, ravintolassa tilataan Kanaa Kung Pao, Härkää osterikastikkeessa,Hapanimelää possua tai jotain muuta parilla suloisella kirjoitusvirheellä. Nou flied lice!

Mutta koska se nyt kuitenkin on hyvää ja kun sen voi tehdä lähes mistä aineksista tahansa on se mitä otollisin kotiruoka. Jos siitä ylipäätään saa muuta kuin ruskealla soijalla värjäytynyttä riisimössäkkää, josta ulkonäön lisäksi puuttuu täysin myös se tärkein eli maku. Koska en ole hetkeen kokenut mitään erityisiä onnistumisen elämyksiä tällä saralla, päätin nyt, kun jääkaapissani odotti kana-aterian ja (ei sen Hesburgerin vaan ihanan siirappisen sesam-kanan) basmatiriisin jämät (suuri määrä, koska keitän aina hirrrrrveesti riisiä), ottaa oikein opikseni, tehdä netissä fried rice reseptiikka analyysiä.

Eipä tarvinnut mennä kuin yhteen blogiin; Steamy Kitchen. Luin, luin, luin ainakin kolmesti läpi ja nyt olen imenyt kaiken sen tiedon itseeni ja tässä se tulee teidän käyttöönne. Oliko mikään ihme, että tuli kerrankin aivan erinomaista paistettua riisiä?

Riisi: Riisin on ehdottomasti oltava vähintään eilen keitettyä, jo jääkaapissa päivän levännyttä oikean lopputuloksen aikaansaamiseksi.

Mausteet: No et käytäkkään sitä soijaa, joka värjää kaiken näyttämään siltä kuin wokin päällä olisi suoritettu moottoriöljyn vaihto. Käytä vietnamilaista  tai thaimaalaista kalakastiketta. Kastiketta ostaessasi, jos valikoimaa on, kiinnitä huomio kastikkeen väriin ja osta vaaleinta vaihtoehtoa. Vaalein on sitä laadukkainta, ensimmäisistä painokerroista. Myös sesamöljy on tarpeen oikean maun aikaansaamiseksi

Stemy kitchenin naisen supersalainen ase ja minun vaihtoehtoni sille: Paistetun riisin voi tehdä lähestulkoon mistä vihanneksista, äyriäisestä ja lihasta tahansa, mutta yhtä tuo nainen ei vaihda. Joka wokkiin pilkotaan kiinalaista kestomakkaraa eli Lap Cheong'ia! Epäilen tuon saatavuutta maassamme, mutta omassa jääkaapissani oli  perjantaisen pizzapäivän jäljiltä niitä pieniä pepperonimakkaran siivuja ja ne toimivat tässä hyvin. Aivan maistoin kiinalaisen kestomakkaran suussani (kun vain tietäis miltä se maistuu.)

Paistaminen: Wokki tai laakea paistinpannu (itse olen juuri in-between-woks)ja  sähikäisen kuumat lämpötilat kuitenkaan polttamatta mitään, kaikkien ainesten paisto ensin erikseen, aloitus makkarasta, jonka makurasvassa jatketaan muiden paistoa, viimeisenä riisi ja siihen sitten mukaan vielä uudelleen kaikki muu. Tässä kyllä juksasin, ja lisäsin aineet aina edellisiä poistamatta ja kuten yläkuvasta näkyy, lopuksi luruttelin vatkatun munan keskelle, vaikka nekin kehotettiin kokkeloimaan erikseen. Mutta eihän sitä nyt kaikkea ihminen pysty kolmella lukukerralla omaksumaan. Toimi kuitenkin näinkin ja jäipä siis vielä yksi "vaihde" testaamatta. Enskerralla luvassa siis täydellistä, mutta sitä odotellessa päästiin jo porteille asti:




Kiinalaista paistettua riisiä - Fried rice


  • 0,5-1 l eilistä keitettyä riisiä (tiesitkö, että keitetyn riisin voi myös pakastaa?)
  • Muutama kourallinen vaikka siirappikanan tähteitä, tai muuta lihaa, voit kyllä paistaa vaikka broiskun suikaleita, mutta lihassakin saisi olla makua.
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 1 purjo (tai sipulia silppuna)puolirengas siivuina
  • 1 paprika pilkottuna
  • n. 5cm korkuinen nippu pepperonimakkaran siivuja leikattuna neljännesosiin
  • 1 muna  (tai 1-3, meillä ei ollut yhtään ja naapurissakin vain yksi...)
  • 2 rkl woköljyä
  • 2 rkl sesamöljyä
  • 1-2 rkl kalakastiketta
  • suolaa ja pippuría maun mukaan
  • tuoretta korianteria hienonnettuna, koska se on vaan niin ihanaa


(tänne sopisivat myös bambun versot eli bamboo shoots... ;D)

 Öljyt siis pannulle, sitten purjo, inkivääri, paprika ja pepperoni,anna paistua hetken. Lisää riisi ja huolehdi, että riisi kuumenee jokaiselta jyvältään, lisää  kypsä liha. Kun kaikki on jälleen kuumaa, raivaa keskeltä  tila munille, jotka kaadat kevyesti vatkattuna keskelle pannua ja rikot kokkeliksi. Mausta kalakastikkeella, tarkista suola pippuri, lisää korianteri ja syö.

Eli siitä vain kehittelemään oma versio. Pidä kalakastike ja tuo pepperoni!

Eikö oo muuten ihanasti aasialaishenkinen tuo annoskuva.

Vitsivitsi.

Salaisuus on Ikeasta ostettu musta lyijykynä...



26 kommenttia:

  1. Aika herkullisia kuvia! Ja tulipa mieleen, että itse en ole tainnut ikinä edes maistaa OIKEAA ja HYVÄÄ pasitetua riisiä. Lähinnä olen ihmetellyt, kun jotkut sitä hehkuttavat. Täytyy joskus testata tällä ohjeella! :)

    VastaaPoista
  2. Hehee, peukut mustalle lyikkärille!:D Tuskailen usein, kun en jaksa koskaan ruokakuvastailaushommeleihin ryhtyä kuuman ruoan nälässäni, mutta hitot, sehän onkin näköjään hyvin helppoa! (Eipä siis riisikään näyttänyt pöllömmältä..)

    VastaaPoista
  3. Paistettu riisi on ihan huippuhyvää. Kyllä kananmunan voi valuttaa riisin joukkoon suoraan, kun samalla sotkee. Olen nähnyt huippukokin tekevän tämän, eikä soija tehnyt siitä rumaa, aineksia ei ollut nimeksikään, mutta maku oli taivaallista. Juju näyttäisi olevan se, että tehdään vain pieni annos, jolloin ainekset oikeasti paistuvat. Pitäisiköhän tehdä tänään...

    VastaaPoista
  4. Mä niin tykkään tästä blogista!

    VastaaPoista
  5. Ai näinkö sitä tehdään! Joudun varmaan keittämään riisiä ihan tätä varten, että pääsen kokeilemaan, kun ei oo niitä jämiä. Siihen lyijykynään en olisi osannut kiinnittää mitään huomiota, ellet olisi tunnustanut:)

    VastaaPoista
  6. Mari: Onhan se tosi hyvää jos onnistuu, toivottavasti tämä ei ollut pelkkä vahingonlaukaus.

    Ahmija: en mäkään kerkiä valitettavasti keskittyä näihin kuvaushommiin, vaikka haluaisinkin, kovasti oppia janoan mutta yleensä kuvausaikaa on maksimissaan 1 min, ja silloinkin varmaan Hilja-tyttöni roikkuu jo housunpuntissa kiinni. Mutta käsittääksen ihan oikeassa ruokastailauksessa huijataan kyllä kybällä...!

    Heleen: sitä makua mäkin oon metsästänyt. Jostain syystä saan saman katastrofin aikaan kuin balsamicolla salaatissa: ruskeeta...

    Veera:You made my day!

    A. vipunen: no onhan se riisin keitto huomattavasti helpompaa kuin raviolin "tekaisu" salaattia varten... :)

    VastaaPoista
  7. Oi, mä rakastan paistettua riisiä (thai)! Söin sitä kerran kuukauden putkeen, ainakin noin suurin piirtein :)

    En ole koskaan onnistunut tekemään sitä itse, aina siitä tulee jotenkin laimean makuista, vaikka olis kalakastikkeet ja limetit mukana. Pitäs kokeilla nyt pitkän tauon jälkeen, josko näppeihin olisi tullut maagisesti aasialaisia taitoja.

    VastaaPoista
  8. Käsittämätön naapuri, ettei varaudu tuon paremmin ;-)

    Tuo näyttää jo riittävän täydelliseltä omaan kokeiluun, vaikka minulla on vielä tuossa metvurstissa nielemistä...

    VastaaPoista
  9. Heidi: Kyllä kannattaa tsekata aika ajoin, sitä koskaan tiärä koska thai maut räjähtää lautaselle!

    Jonna: Meillä on ihana 7 talon katu, ja jostain syystä minä oon ehkä se virallinen ruokakaappi, siksi onkin itse tarvitsevana helppo myös pyytää muilta. Nytkää en edes soittanu, laitoin vain urhon asialle naapuriin, jossa oltiin kotona ja käskin pyytää munia...

    VastaaPoista
  10. Täytyypä pitää ensi kerralla mielessä nämä niksit. Paistettu riisi on hyvää, mutta näillä vinkeillä siitä saa varmaan vielä parempaa.:) Lyijykynä meni ihan täydestä.;)

    VastaaPoista
  11. Tein tällä ohjeella aamulla, kun oli kerrankin ylijäänyttä riisiä, ja oli kyllä hyvää!

    VastaaPoista
  12. Juurikin Vietnamista kotiutuneena voin kertoa, että kalakastiketta tehdessä tuo tumma halvempi soosi syntyy 6kk muhituksella ja se kalliimpi vaalea 12kk muhituksella. Hajut oli valmistamossa muikeet!

    VastaaPoista
  13. Annika: Hienoa, oot päässy paikan päällä tutustumaan valmistukseen!

    VastaaPoista
  14. Keskiviikkona lähtee kokeiluun tämä synttäreiden kunniaksi. Teen kanavartaita ja itsetehtyä satay-kastiketta myös. Ihan huippu hyvä blogi, tykkään kirjoitustyylistä :)

    VastaaPoista
  15. Kiitos Annabella huippukehuista!

    VastaaPoista
  16. Lap cheong kuvien perusteella muistuttaa chorizoa jota saa nyt ainakin lidlistä.

    VastaaPoista
  17. Tehty ja onnistui! Oikea maku tuli seesam-öljystä ja kalakastikkeesta. Kiitos neuvoista. Hyvä oli myös vihje kalasoossin laadusta. Kesää..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kauan mäkin tein kaikkia riisimössöjä, jotka ei ollu koskaan oikean makuisia.

      Poista
  18. Tätä on tehty jo kolme kertaa, just oikean makuista. Maistuu lämpimänä ja kylmänä. Ostin riisinkeittimen alle vuosi sitten, joten nyt tulee hyvää riisiä kuin tehtaasta ja nyt vielä lahjana tämä sinun reseptisi! Hyvää kesää ja kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä elän tällä taas pitkään! Hyvää kesää sinnekin!

      Poista
  19. Kalakastike ei ole tuossa aineosalistassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt on. Tämä on yks suosituimpia postauksiani ja nyt vasta joku huomautti! Katteleekohan ihmiset vaan kuvia :) ?

      Poista
  20. Kiitos ohjeesta, palaan tähän yhä uudestaan. Hyvää on! Tänään mentiin ilman makkaraa, kylmäsavutofulla.

    VastaaPoista
  21. Hoi! Vuosi toisen jälkeen palaan tähän sun ohjeeseen. Se on ihanan makuinen ja tykkään tavastasi kirjoittaa! Kivaa kesää!

    VastaaPoista
  22. Kiitos! Tämä onkin yks blogini TOP-reseptejä. Koskaan ei itse tiedä mistä tulee selainen... Ihanaa kesää sullekkin. Kokkaillaan!

    VastaaPoista