About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 26. tammikuuta 2012

Suklaakakku-reseptejä ei voi koskaan olla liikaa

 
Ja kyllähän niitä riittääkin. On kuorrutteella ja ilman, täytteellä ja kuivana. Sisältä valuvaa, rikasta ja tumman kitkerää tai joskus tainnuttavan makeaa. On niitä joiden tekemisessä likaantuu 7 eri kulhoa, kun valkuaiset ja keltuaiset sun muut vatkataan erikseen miljoonan vaiheen kautta, tai sitten niitä yksinkertaisia suklaakakkuja kuten Kladkaka eli Mutakakku, yksi omista suosikeistani juuri senkin takia että yksinkertainen valmistaa ja aineet löytyvät aina kotoa suurella todennäköisyydellä.

Tupu teki blogissaan tätä suklaakakkua joulun jälkeen, ja se jäi mieleeni -no suklaakakut kyllä pakkaa aina jäämään- koska bongasin, että se oli tehty  samalla silikonivuualla, jonka ostin loppuvuodesta Ikeasta ja joka odotteli vielä korkkaamattomana kaapissa. Tämäkin kakku on tekotavaltaan helppo ja näppärä, hiukan kuivakakkutyyppinen. Siksi en ollutkaan aivan varma kuinka tätä olisi pitänyt tarjoilla. Ehkäpä vaniljakastike tai -jäätelö sopisi, vai ihanko kuivana?

No minä kippasin päälle pakastusrasiasta pari desiä vadelmia, nehän sopivat takuuvarmasti suklaan kanssa. Vastustamattomia makupareja; vadelma+suklaa, aivan kuten mustaherukka+suklaa.

Mutta näitä vadelmia on muuten pakko kehua vielä erikseen. Katsokaa kuinka täydellisiä ne ovat vielä pakkasenkin jäljiltä! Ja myös maku on suurenmoinen. Meillä ei ole kotona vattupuskia, eikä mitään muutakaan salaista vadelmapaikkaa. Olen kypsyt viime vuosina talvisin saatavilla oleviin pakastevadelmiin, noihin varsinaisiin noropesiin, joita ei uskalla kuumentamatta käyttää. Niinpä viime vuonna olin kerrankin kaukaa viisas ja ostin kesällä torilta Alajärveläisiä vadelmia laatikollisen, vadelmat oliva sievästi valmiiksi pakattuina pakasterasioihin, kansi vain päälle ja pakkaseen.

Tänä talvena ne ovat tuottaneet kyllä monta onnenhetkeä!

Suklaakakku

175 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
100g suklaata (saatoin laittaa vähän reilusti)
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakojauhetta
1 dl kermaa

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa munat joukkoon yksi kerrallaan. Yhdistä kuiva-aineet ja sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa. Lopuksi sekoita mukaan veitsellä karkeaksi rouhimasi suklaa. Kaada kakku voideltuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 175 asteessa 40-50 min.

Koska käytin melko tummaa suklaata, kakusta ei tullut yltiöpäisen makeaa. Kakku teki kauppansa vieraille, mutta minä suorastaan rakastin sitä dagen efter, kun söin sitä jääkaappikylmänä. Suklaapalat olivat jähmettyneet niin koviksi, että kakkua piti suorastaan lohkoa haarukalla suuhunsa.

Ja minä tyttö lohkoin.





9 kommenttia:

  1. Ihminen ei voi saada kyllikseen vadelmia. Itsekin ostin laatikollisen, mutta ei ne olleet yhtään noin kauniita. Siksi ne ovat nyt survottuina pakastimessa. Maku on onneksi mainio.

    -kuka Jonna?

    VastaaPoista
  2. Jonna: LOL ! Mutta aattele mitä onnenhetkiä mä saan joka päivä kun mä katton, että jee, taas joku uusi kommentoija...

    VastaaPoista
  3. Ei kyllä ihan heti uskois pakastemarjoiksi. Alajärveläisille papukaijanmerkki vatuista!

    VastaaPoista
  4. Ja teille papukaijamerkki säännöllisestä kommentoinnista (viitaten edelliseen)

    VastaaPoista
  5. Vielä satunnaiselle ihmettelijälle selvennykseksi, että Jonna kommentoi aikaisemmin bloginsa suolaa ja hunajaa nimellä, ja nyt en meinaa millään muistaa, että tämä Jonna on sama henkilö

    VastaaPoista
  6. No niin, suklaakakkuohjeiden maanisenä kerääjänä ja kokeilijana löysin taas uuden ja ihanan blogin, kiitos! Itse tykkään käyttää yli jääneen kahvitilkkasen kylmänä suklaakakkutaikinaan (mistähän sekin juontanee?)joten tuon kerman sijalla voinen kokeilla kylmää kahvia? Joskus keitän tarkoituksella kahvia liikaa, että "joudun" tekemään suklaakakkua, johon sen kahvin voi käyttää. Ohje kuulostaa ja näyttää ihanan helpolta, ja on varmaan oivallinen oikotie suklaakakkuonneen!

    VastaaPoista
  7. Valloittava idea tuo kahvi. Minä en itse ole varsinaisesti kahvinjuoja, mutta maistuuhan se ihanalta esim mokkapalojen kuorrutuksessa! Ei monikaan lapsi tiedä, että kahviahan siinä!
    Suklaakakkuonnea!

    VastaaPoista
  8. Vadelmat+suklaa, herukka+suklaa, kahvi+suklaa, suklaa+suklaa... Olen huomaavinani tässä yhteisen tekijän, joka tekee kaikesta hyvää! ;)

    VastaaPoista
  9. Ja paras näistä on suklaa-suklaa! ;D

    VastaaPoista