About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

lauantai 21. tammikuuta 2012

Salaattia ihanalla avokado-vinaigrettellä



.... kerrankin salaatinkastike jota olis vedellyt lusikalla suoraan purkista! Ja älkää nyt erehtykö luulemaan, että tässä annoksessa avokado-vinaigretteä ovat vain nuo räpsäytykset tuossa päällä. Kootessani annosta laitoin ensin alle salaatit, joille valutin kastiketta nauhana pitkin ja poikin, sitten lisäsin tomaatit, kurkun ja makkaran ja sitten vielä töpöttelin kastiketta.

Ja kuten sanottua, oikeastaan kaikki muu paitsi kastike on turhaa.

Resepti käveli vastaan Tastespottingissa, Sweets Treats and More -blogissa.Sattui olemaan ainekset suurinpiirtein kotona ja ei kun suin päin tekemään. Punasipuli korvattiin karskismmalla keltaisella, greipin mehu sitruunalla ja hups, hunajaa olisi ollut, mutta se minulta jäi kyllä kokonaan pois ja näköjään yksi basilikan lehtikin olisi pitänyt olla..... Kuinkas mä nyt oikein luen näitä reseptejä -suurpiirteisesti...- kun aivan kun taas uutta plaria lukis. Mutta siis tuommoisia sovelluksia voit tehdä omaan kastikkeeseesi, voisin kyllä itsekin lisätä ensi kerralla greippmehua ja hunajaa.

Mutta nyt siis näin.

Avokado-vinaigrette

1 kypsän avokadon lihat
1 pieni sipuli silputtuna
1/2 limen mehu
1/2 sitruunan mehu (tai greipin)
 2 rkl riisiviinietikkaa (voi varmaan korvata esim omenaviinietikalla, ellei sinulla ole)
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
puolikas puska korianteria
1/2 dl oliiviöljyä
kylmää vettä ohentamiseen
(1rkl hunajaa, 1 basilikan lehti, näitä en hoksannut laittaa)

Laita avokado, sipuli, sitrusmehut, etikka, suola ja mustapippuri tehosekoittimeen ja survauta sileäksi kovimmalla teholla.

Pienennä voluumia ja lisää öljy, hunaja, korianteri ja basilika. Sekoita hyvin, yrtti pilkkuja saa kuitenkin näkyä.

Kastike saattaa olla hyvin paksua. jatka sitä kylmällä vedellä haluamasi paksuiseksi. Säilytä jääkaapissa. (lukollisessa lasipurkissa, muuten ei ehkä säily)

Annostele reilulla kädellä haluamasi salaatin päälle.Omassani oli:

3 salaattia (rucola, jäävuori, lehtisalaatti)
pieneksi pilkottua luumutomaattia (luumutomaatit- joo, ulkolaiset- ovat mielestäni talvisin maukkaimmat tomaatit)
kurkkua puolitettuina siivuina
pannulla paistettua mausteista raakamakkaraa (saarioisten yrttibratwursti tässä)

Eli laita itesellesi mieluisan viherpohjan päälle  näitä tai esim, oliiveja, ruokaisaa saat makkaran sijasta vaikka kanalla tai pekonilla. Minä laitoin tuota kaapissani sattumalta (no kyllä mä olin sen ihan itse sinne ostanut, jotakin varten, jota en ollut vielä päättänyt mitä) ollutta raakamakkaraa, koska tämä avokado kastike inspiroi heti muistelemaan sitä aiemmin bloggaamaani tajuttoman hyvää avokado-keittoa, jossa oli chorizoa.




Mutta anna kastikkeen näytellä pääosaa. Se vetää roolinsa pirun hyvin.




8 kommenttia:

  1. Korianteria ja limee... Nam, ehdottomasti meinaan kokeilla tätä kastiketta! Tästä saa lisäaurinkoa.

    VastaaPoista
  2. Hyvin bongattu. Tämähän voisi toimia lohisalaatissa. Itse luulen pitäytyväni greipin sijaan sitruunassa.

    Mitäs pidät Saarioisten raakamakkarasta? En ole koskaan kokeillut, kannattaako?

    VastaaPoista
  3. A.Vipunen: Mustakin toi jo värillään lisäenergiaa! (siis mustaahan tässä ei ollut!) Sullon samat namit kun mulla.

    Jonna: Mä aina niin kateellisena luen noita Helsinkiläisiä esim. kun ne hakee kauppahalleista ja Votkinssilta ja Stockkan Herkusta tai mistä vielä armaasta lähikaupasta kaikenlaista raakamakkaraa... täälläkin on Ilmajoen makkaramestarit, mutta en kyllä ole niiden raakamakkaroihin Cittarissa törmännyt. (Ja ei siis merta edesmmäs kalaan :D)Eli kun joskus viimekeväänä bongasin nua saarioisten chorizo ja yrttibraatwurstimakkarat oon ollu aivan myyty. Yleensä ostan Chorizoa, mutta tällä kertaa tätä ja oli hyvää. Eli kannattaa.

    VastaaPoista
  4. Joo, me helsinkiläiset ollaan niin hemmoteltuja ;-) Mutta tuota Saarioista olisi myös ihan meidän kulmakaupassa eli nyt voin ottaa sen testiin, kun on noin luotettava suosittelija.

    VastaaPoista
  5. Avocado on ihanaa ja tässä onkin hyvä tapa harjoitella korianterin syömistä... :)

    VastaaPoista
  6. Tusla: Ai niin sullahan oli tuo "ennakkoluulo". Älä laita liikaa, niin kohta et osaa olla ilman.

    VastaaPoista
  7. Olipas tosi hyvää ja raikasta salaatinkastiketta! Joten kiitos, että tällainen helmi löytyi netistä, kun eilen kuumeisesti etsin jotain vähän erilaista salaatikastiketta vihersalaatille. Kaupassa ei ollut korianteria, niin googletin mikä kävisi korvikkeeksi ja sen perusteella laitoin lehtipersiljaa. Hunajaa en halunnut ostaa, niin laitoin täysraakaruokosokeria. Salaatin joukkoon lisäsin viinirypäleitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun löysit tänne!
      Tämä on kyllä hyvää! Ja tuunata saa!

      Poista