About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 2. tammikuuta 2012

Saganaki


Uuden vuoden ensimmäinen päivä. Kotona lasten kanssa. Takana maukkaasti ja pitkään nukuttu yö. Ei samppanjan aiheuttamia olovaurioita, koska kaadoin itselleni avaamani piccolon  (POP Pommery Champagne) viemäriin. Eihän se nyt mitään vuosikertasamppanjaa tokikaan ollut, mutta hiukan hämmennyin kun avattuani (kuitenkin aidon) korkin kaadoin lasiini nestettä, jossa oli noin 15 (heikosti)poreilevaa kuplaa. Ja itse mehukin oli sellaista väkevöitynyttä viiniä.

Toivottavasti tämä ei ole mikään ennuste tulevalle vuodelle!

No kuitenkin, ajattelin, että hieno, vähän vertauskuvallinenkin aloitus vuodelle on siivota jääkaappi. En tiedä teistä muista, mutta kodissani on kaksi mysteeristä aukkoa toiseen todellisuuteen. Toisen olen paikallistanut jonnekin kodinhoitohuoneen läheisyyteen. Se vetää puoleensa perheenjäsentemme sukkia. Ei pareittain, vaan yleensä vain toisen kerrallaan. Toinen aukoista sijaitsee vuorenvarmasti jääkaapissani. Se ei niinkään himiöi kokkausteni perään, harvoin kaapista katoaa mitään, vaan pikemminkin se kloonaa erilaisia avattuja säilyke-, hillo-, maustetahna- ja kastikepurkkeja. Sylkee niitä kaappiini  yksi kerrallaan kunnes jokainen hyllynnurkka ja kaapinoven kolo on niin täynnä, että myös tuoretavarat alkavat kätköilemään kaapissani vain osuakseen jälleen käsiini muutaman päivän (tai viikon) kuluttua viimeisestä käyttöpäivästä.

Oli aika siis aloittaa vuosi puhtaalta jääkaapilta ja niin heitinkin hyvästit varmaan parillekymmenelle erilaiselle purkille ja tuubille, parhaimmat olivat nähneet viimeiset hetkensä jo 2007.  Ja kuinka yhdessä jääkaapissa voi olla esim 3 avattua kaprispurkkia tai 2 avattua purkkia aurinkokuivattuja tomaatteja. Oliivipurkkeja en edes laskenut. Siis miten on mahdollista, että  jääkaapissani on tälläistä? Mustia aukkoja? Jos jollain nyt on taloudessaan nämä aukot toisinpäin, niin vois vääntää sen sukkaputken puhaltamaan meillepäin ja vaikka kerran kuukaudessa nielaisis ne ylimääräiset purkit mun jääkaapista.


Mutta löytyi sieltä yksi Saganaki-juustokin ja muuta vielä kaäyttökelpoistata yllätys(hyvään)iltapalaan.


Saganaki
2:lle

1 Saganaki juusto 50g
6-8 oliivia, tässä valkosipulitäytteisiä, puolitettuna
kourallinen rinksuloitua suippopaprikaa
muutama aurinkokuivattu tomaatin pala suikaloituna
öljyä niiden purkista/oliiviöljyä
kunnon tirskaus sitruunasta
mustapippuria

Leikkaa juusto kahtia ja aseta palat mataliin annosvuokiin, joiden pohjalle olet levittänyt aurinkokuivattujen tomaattien öljyä. Ripottele muut ainekset juuston päälle, lorauta vielä vähän oliiviöljyä (ei sitruunaa) ja laita uuniin  225 asteeseen kunnes juusto kuplii tai tuoksu kantautuu yläkertaan. Purista päälle sitruunanmehua, mustapippuria ja nauti alkupalana, iltapalana tai osana tapaspöytää tuoreen, rapeakuorisen maalaisleivän kera. Sen puutteessa myös Fazerin moniviljapaahtoleipä paahdettuna käy.

Tuota Saganakia oli tällä nimellä myynnissä ihan Cittarissa ja tämä ei ollut sellaista Feta-tyyppistä eikä Halloumityyppistäkään lajiketta, kuinka nyt kuvailisin sitä, aika tavallisen juuston näköistä. Fetastahan voidaan tehdä tätä myös, halloumi on ehkä turhaan kiinteää.

Mutta ilokseni puhtaasta jääkaapista sain siis vielä lisäbonuksena ihanan herkkuhetken. Vaikka olen kyllä päättänyt, että en tänä vuonna tapaile juustoja ainakaan yhtä kiihkeästi kuin menneinä vuosina.

Olen alkanut katsella porkkanoita sillä silmällä....



10 kommenttia:

  1. Joku aukko nielee myös mustia nahkahanskoja. Vain yksikössä.

    Sitä olen miettinyt myös tuon purkkikloonausmysteerin kohdalla, että kummasti se tosiaan kloonaa sellaisia vajaita purkkeja, ei koskaan täysiä! :)

    VastaaPoista
  2. =D Mulla on ainoastaan oikean käden hanskoja. Luulin että rottweilerini teki vasemmista selvää, mutta se siis onkin osa tätä samaa mysteeriä?

    VastaaPoista
  3. Minäkin rupesin uuden vuoden jälkeen vilkuilemaan porkkanoita, mutta kaupassa kävi toisin, kun karkkihylly alkoi flirttailla tuttuun tapaan...

    VastaaPoista
  4. Onkohan tuo purkkien määrä kaikissa jääkaapeissa vakio? Eilen juuri ihmettelin jääkaapin ovessa vierivieressä nököttäviä kolmea kaprispurkkia ja jääkaapin perukoilla lymyävää kahta (avattua) tomaattipurkkia. Puhumattakaan niistä oliiveista.

    VastaaPoista
  5. Saganaki on siitä vinkeä ruoan nimi, että se ainakin minut harhauttaa luulemaan, että nyt puhutaan japanilaisesta ruoasta:)

    Ai, avattuja purkkeja, joista on yksi pepperoni tai kapris otettu, niitä on meilläkin! Ja pestoa, sitä on melkein aina ainakin kaksi purkkia auki ja joskus ihan vierekkäin, kuinka puusilmä sitä voikaan olla?

    VastaaPoista
  6. Minä olen alkanut taistella sukankadottajaa vastaan. Kun vanhat sukat on ns. ajettu loppuun, ostan 12 samanlaista paria mustia sukkia. Sitten käytän ne taas loppuun. En edes huomaa, jos joku varastaa niitä sukkia, koska aina löytyy pari ;-)

    Jääkaappia vastaan sen sijaan olen yhtä voimaton.

    VastaaPoista
  7. salla: epäilemättä jonkun sortin korkkivika kun kuplatkin olivat häippäisseet...

    Heidi: niin, se on vaikeaa, kun ne suklaapatukat ovat iskeneet silmänsä just SUHUN!

    Liisa ja Campasimpukka: Epäilemättä liisalla ja mulla oln myös ne kaksi pestopurkkia....

    Entäs Horiatiki? Wakkari ma-sen? Hai! (Japanintaitoni on perua muinaisesta Shogun Tv-sarjasta, joten jättäkää se omaan arvoonsa.)

    Suolaajahunajaa: mutta vertaistuki on niiiiiin ihanaa, vai mitä?

    VastaaPoista
  8. Joo, sukat ja nahkahanskat ja kasa avattuja oliivi-, kapris- sekä aurinkokuivattutomaattipurkkeja. Noita kaikkia löytyy, joten tätä voiskin tehdä! No, ehkä jätän ne parittomat sukat ja hanskat ruasta pois, vaikka tulishan nekin siten käyttöön... Ja tuota juustoa en varmaan ole koskaan maistanutkaan, joten jonkinnäköinen täydennysreissu pitää tehdä ensin. Kunhan muistan olla ostamatta oliiveja, kapriksia ja tomaatteja :p

    VastaaPoista
  9. Olipas lohduttavaa lukea samanlaisia kommentteja!:D Nannalle kiitos,luin tänään ilta-sanomien liitettä ja siellä puhuttiin nagasaki-uuniruoasta.En koskaan ennen ole edes kuullut joten piti googlata ja löysin tänne.Ei siis halloumia eikä fetaa vaan ihan oma lajinsa?Kokeilen ehdottomasti kun löydän oikean juuston!:D T:Ansu

    VastaaPoista