About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

tiistai 18. lokakuuta 2011

Mustajuurikeitto -älä tee näin!


Kertoisko ensin hyvät vai huonot uutiset? Enten tentten....

Hyvät siis: Viime perjantaina kun tyhjentelin ennen yöpakkasia viimeiset kasvimaani elätit, nostin sieltä myös ihanaisia mustajuuria yhden metrin rivin. Kylvin ne jo keväällä 2010, mutta ei niistä kyllä mitään tullut vielä viime syksynä. Onneksi en ole niin tarkka kääntelemään kasvitarhaani, tänä keväänä nimittäin huomasin että siinähän tiukassa rivissä puskee jotakin maastani, juuret näyttivät olevan pitkät ja suorat, siis nämähän täytyy olla ne mun mustajuuret! Näitä olis varmaan pitänyt myös harventaa... No joka tapauksessa, sato korjattiin viime viikolla ja se olikin kinkkistä. Ne olivat niin tiukasti maassa, ettei niitä saanut vedettyä ylös. Naps vaan napsahtelivat poikki ja valkoista maitoa tihkui  katkokohdasta, melkeinpä pulppusi. Talikolla kun kuopaisin, niin kaikki mullat lähtivät ympäriltä, vaan mustajuuret seisoivat edelleen tiukasti pystyssä, juuri jossain syvyyksissä.

Aattelin keiton sitten keitellä. Joku ulkolainen black salsify'n käsittelyohje käski pestä juuret hyvin, keittää ja sitten jäähdytetyistä juurista hieraista kuoret pois. Näin ei kallisarvoista juurta menisi hukkaan. Minä kyllä en moiseen urakkaan ryhtynyt, aika reippaasti vetelin kuorimaveitsellä puhtaaksi ja upotin kylmään sitruunaveteen odottamaan. Se, tai etikkavesi, estää juuren tummumisen. Kuoriessa kannattaa laittaa myös jonkun sortin kirurginhanskat käteen, mustajuuren maito nimittäin tahraa ja limaa.Punnitsin kuoritut juuret, ja niitä jäi 400g. Kuoria oli varmaan hyvä ettei toinen mokoma...

Sen vielä sanon, ennen varsinaista reseptiä, että keitetty mustajuuri tosiaan maistuu kuin valkoiselta parsalta, tästä voisi tehdä jonkun parsamaisen alkuruuan.
Seuraava resepti on varmaan aivan toimiva, kun ottaa huomioon yhden seikan jolla sain koko keiton tosi kitkeräksi. Siihen asti se oli täydellistä samettia.



Mustajuurikeitto

400g mustajuurta kuorittuna ja pilkottuna
1 iso jauhoinen peruna kuorittuna ja pilkottuna
3 salottisipulia kuorittuna ja hienonnettuna
2rkl voita
n. 8dl kanalientä
2 dl kermaa
1/2 l vehnäolutta (suosittelen kokkia juomaan itse ennemmin kuin laittaa tähän keittoon)
suolaa

pinnalle:
 2 dl katkarapuja
1dl hienonnettua lehtipersiljaa ja ruohosipulia
1/2 sitruunan mehu
"sekoita kaikki pintamausteet yhteen"

Freesaa juuret, perunat ja sipulit kattilan pohjassa voissa. Lisää kanaliemi ja hauduta kypsäksi. Soseuta keitto. Lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.

Tässä vaiheessa keitto todella hyvää. Mutta olin niin paljon kuullut oluella kokkailusta ja pelkkää hyvää, niinpä kaadoin tuon pullon vehnäolutta sekaan vaikka määrä vaikuttikin suurelta.

mustajuurikeiton vihollinen nro1
Keitto kuohui aivan ihanasti, mutta voi ei, maku muuttui, eikä parempaan suuntaan! (tämä oli nyt se huono uutinen). Ainokaiset omakasvatetut herkkujuureni ja minä tapan ne oluella!

Mitä sitten olisi pitänyt tehdä? Voi olla, että pari desiä olutta olisi vielä ollut ok. Tai sitten valkkari. Tai pelkkä kerma oli ihanaa.

Mut näin kävi. 

Tarkista vielä suola ja lado jokaiselle lautaselle ruokalusikallinen noita katkarapuja. Aattelin niinkun vaihteeksi, ettei aina, savuporoa, pekonia tms krutonkia.

Tämä oli tietennkin äidilläni syödyn sunnuntaipäivällisen alkukeitto, eikä kukaan kehunut. Kylla kaikki nyt söivät sen, mutta jälkimaku oli tosi kitkerä. PikkuveliNuutti melkein kehui: "kummallista, mitä enemmän tätä keittoa syö, sitä paremmalta se alkaa maistua..."

Kaikkeen siis tottuu...

Onneksi äitini pääruuat olivat (as always)onnistuneet:


Vihersalaatti, pinjansiemeniä ja kuivattuja karpaloita.




Äidin ihanat kermattomat valkosipuliperunat.



Ja hirven ulkofilettä valkosipuli-persiljavoilla.

Jos mun alkukeitto oli ylipahaa, niin jälkiruokana oli sitten sitä mun  ylirumaa Angry Birds- kakkua.

Pitäisköhän mun nimeni mukaisesti tosiaan pysytellä vain noissa äitini reseptien jakamisessa?




12 kommenttia:

  1. No voih. Ostin juuri viikonloppuna nipun mustajuuria - joiden ylöskiskojaa arvostan nyt entistä enemmän. Ja en, en tule lisäämään keittoon olutta ;-), tämän jutun perusteella.

    VastaaPoista
  2. Justiin pilasin yhden kermakastikkeen väärällä oluella. Sitä katkeruutta voi yrittää välttää valitsemalla pullon, jonka kyljessä lukeva EBU (=European Bittering Units, eli oluen katkeroainepitoisuus) on mahdollisimman pieni (Esim. vahvasti humaloidussa Indian Pale Alessa se voi olla niinkin suuri kuin 60, kun taas noissa suomalaisissa saunakalja-lagereissa se on monesti vaan 15 pintaan.. Ja jos pullossa ei lue, voi yrittää googlettaa..)

    Esim. Hoegaarden (witbier) saattais vähän sitrusmaisena toimia paremmin kun tuo pikkasen vahvemmin humaloitu, pikkasen banaanisempi weissbier. Ehkä. Kantsii ehkä kuitenkin jatkaa testailua jollain vähemmän arvokkaalla aineella kuin mustajuurella:)

    VastaaPoista
  3. S&H:Hyviä keittoja; mustajuuri on herkullista!

    Ahmija: Kiitos vinkeistä! Sun blogis olikin yks syy miksi tartuin olutpulloon...No tässä taas huomataan, ettei kaikki ole niin yksinkertaista, miltä toisen tekemänä näyttää. Mutta siis monia herkulliselta kuulostavia olutkokkailuja sinulta löytyy.
    Multa vaan tämä yks epäonninen.
    Koittaiskohan seuraavaksi vaikka ostereita olutliemessä? ;D

    VastaaPoista
  4. Voi harmi, olis kyllä ottanut muakin päähän. Me ollaan pari kertaa tehty blogista löytyvällä ohjeella mustajuurikeittoa ja se on ollut ihanaa. Eipä ollut olutta eikä muutakaan alko-pitoista. Pysynee jatkossakin sellaisena.

    VastaaPoista
  5. Rva Patalinnun keitto vaikuttaa hyvältä.
    http://patalintu.blogspot.com/2009/12/mustajuurta-valkeana-keittona.html

    VastaaPoista
  6. Mä kasvatin kans yks kesä mustajuuria ja se niiden ylösrepiminen oli juurikin kuvaamasi kaltainen prosessi... Ne tehtiin keitoksi ja kuoriminen oli muunte kanssa aika episodi. Niistä irtosi jotain tahmeaa möhnää käsiin, saman tyyppistä kuin mitä tulee voikukasta.
    Mutta siitä keitosta tuli hyvä, ei alkkohoolia! :)

    Mutta hei, tekevälle sattuu! Ja se sun kakku on hieno, usko pois.

    VastaaPoista
  7. Olisikohan tuossa alkuperäisessä ohjeessa virhe, puoli litraa olutta kuulostaa isolle määrälle, puoli desiä olisi jotenkin parempi? Jää kyllää ehkä testaamatta myös tuon maa-artisokan kanssa...
    HIenoa että laitoit blogiin tällaisen epäonnisenkin tuotoksen!
    Ollapa oma kasvimaa...
    Kiitos taasen kehuistasi blogissani :)

    VastaaPoista
  8. Upean näköiset juuret. Omani ovat vielä nostamatta, täytyy kurkata missä kunnossa ovat ja sittene hkä keitellä niistä soppaa ilman olutta :)

    VastaaPoista
  9. Hahaha, kiitos piristävän rehellisestä ruokapostauksesta. :D

    VastaaPoista
  10. :) ihana Angy Birds ja kakku juttu. Mustajuuresta en tiedä, mutta näytti hyvältä. Ulkonäkö ennenkaikkea :)

    VastaaPoista
  11. Hyvvää oli soppa kun jätti olusen pois. Kiitos :)

    VastaaPoista
  12. Mitäs mä en oo vastaillu tänne lainkaan? Jos multa välillä jää vastaamatta, niin ei ole tarkoitus pitää kenenkään kommentteja vähäpätöisimpänä kun toisten. Ihana saada kommentteja ylipäätään! (paitsi se yksi ainoa kerran jossa luki Haista v....!)
    Mutta sallinette nyt tälläisen yhteisvastauksen, että kiitos kun jaksoitte kommentoida. Ootte ihania!

    VastaaPoista