About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Goooood mooorning Vietnaaaam! : Thịt nướng


No en ole kyllä paikan päällä nyt enkä koskaan aikaisemminkaan, mutta onnistuuhan ne vietnamilaiset pidot omalla terassillakin. Asia  on nimittäin niin, että vietnamilainen ruokahan on jo pitkään ollut hitti ja ymmärtääkseni varsinkin rapakon tuolla puolen se on nykyään supersuosittua.

Koska autenttiset Vietnami-kokemukset puuttuvat, saattaa olla, että moni asiaan vihkiytynyt kiemurtelee nolona tätä lukiessaan. Puhumattakaan nyt syntyperäisistä. Mutta tälläiseen tulokseen päädyin asiaa  tutkiskeltuani.

Thịt nướng on vietnamilaista possua, jota paistellaan kadunkulmissa eräänlaisessa halsterissa. Sitä voidaan sitten lisukkeiden kera syödä kulhossa nuudeleiden päällä tai siitä voidaan rakentaa  bánh mì,vietnamilainen patonki tai sämpylä. Minä lähdin jälkimmäiselle tielle, sillä olen muutenkin leipänarkomaani.

Originaali resepti

Vietnamilaista grillattua possua  Thịt nướng,  bánh mì - patongissa

1 kg possun filettä

2 sipulia hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 sitruunaruohoa pienenä hakkeluksena
2 rkl sesaminsiemeniä
2 rkl ruokosokeria
1/2 tl suolaa
 1 rkl hunajaa
2 rkl kalakastiketta
1 rkl sesamiöljyä
1/2 rkl öljyä

Tarjoiluun:
vehnäsämpylöitä
paahdettuja suolapähkinöitä, tuorekurkkua, etikkaporkkanoita, korianteria tai minttua, kevätsipuliöljyä, ja tulista kastiketta, sipulirouhetta


Viipaloi possu n. puolen sentin paksuisiin viipaleisiin. Yhdistä muut aineet sekaisin marinadiksi ja kääntele lihat sitten kauttaaltaan marinaadin peittoon, jätä jääkaappiin mieluummin vuorokaudeksi, mutta ainakin yön yli.

Öljyä halsteri ja levitä lihat halsteriin mahdollisimman ohuelsi kerroseksi, jotta lihat saisivat grillautuessaan mahdollisimman karamellisoituneen pinnan. Grillaa polttamatta  kypsiksi.



Täydellisestihän karstoittumista ei voi estää...Kuulunee ainkin omaan grillaustyyliini, valitettavasti.


Liha on kuitenkin herkullisen tuoksuista ja makuista. Kuten sanottu, tätä voi tarjota nuudeli- tai riisipedillä mutta Banh mi -leipä lisukkeineen kuulosti houkuttelevimmalta.


Paahdettuja suolapähkinöitä, kurkkua, sipulirouhetta, kevätsipuliöljyä, joka valmistettiin kaatamalla kuumennettua öljyä varsineen pikottujen kevätsipulien päälle,etikkaporkkanoita (valmistettu vähän kuin mummon hölskytyskurkut ilman tilliä), korianteria ja chili- ja kalakastike-pohjaista kastiketta ja lihaa  aukaistuun vehnäsämpylän sisään aseteltuna.
Todellakin Nam, Vietnam.


Mutta haluaisin kyllä päästä vertaamaan aitoon. 

8 kommenttia:

  1. Näyttää tosi herkulliselta. Vesi herahti kielelle, kun katselin noita kuvia. Meinaan kokeilla tätä ihan lähiaikoina.

    VastaaPoista
  2. Kiitos herra Vipunen.
    Minä jo ihmettelinkin, ettei ainoan ainokaista kommenttia ja kun mun mielestä oli niin hyvä ruoka, ja ei nyt kuiteskaan aivan jokapäiväisemmästä päästäkään. Kiva tietää, että ainakin joku innostui!

    VastaaPoista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  4. Hei, minä täälla taas. Tein tänään kanssa banh mi-patonkeja ja olivat kyllä hyviä! Kiitos tästä reseptistä.

    VastaaPoista
  5. Etten sanoisi herkullisilta näyttivät nuo teidänkin patonkinne, herra Vipunen! Ja olette aina tervetullut blogiini vierailulle!

    VastaaPoista
  6. Wao, näyttää aivan mahtavalta.
    Terveisin,
    Vietnamilainen :)

    VastaaPoista
  7. Ihan järkyn hyvän näköistä! Juuri nämä grillatulla possulla täytetyt bahn mi:t ovat minun suosikkejani vietnamilaisessa ruuassa. Ja pehmytkuoriravut. Ja kevätkääryleet. Ja...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ja, ja ja...sama täällä.

      Nämä kuvat nyt ei kylläs sinänsä oo häävisiä, mutta ehkä se herkkuus tulee läpi vähän huonommastakin kuvasta!

      Poista