About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

maanantai 27. kesäkuuta 2011

Mozzarellaterriini


Siken resepti jäi mieleen jostakin Ruokaa rakkaudella -ohjelman jaksosta ja kaivoin reseptin netistä Juhannuslauantaille kokeiltavaksi, pöytään kuin päätyi muutenkin melko linjaton sillisalaatti erilaisia kokeilemista odottaneita reseptejä. Joukossa oli sekä erinomaisiksi osoittautuvia (Lipstikkajäätelö, Balsamicolohi)että olis-kannattanut-ehkä-lukea-resepti-tarkasti-ja-pitäytyä-siinä tyylisiä epännistumisia (kukkakaalicouscous), hyvää-mutta-väärässä(muiden ruokien suhteen)-seurassa olevia(saaristolaistahna), hiiva-hiiva-miksi-minut-hylkäsit-leipää(juureen tehty patonki) ja tietenkin myös uusia perunoita.

Sekä tämä terriini, jolla oli kaikki mahdollisuudet nousta herkulliset-kastiin, mutta Sikke unohti kertoa yhden oleellisen seikan, jonka tietäessäni  ja huomioon ottaessani olisin saanut terriinistä yltiöpäiset kehut.

Terriini oli kuitenkin ihanan värinen ja houkuttelevan näköinen. Luulin jo, että ruoka saa minut muuttamaan mieleipiteeni terriineistä, jotka jostain syystä aina kierrän kaukaa.

Mutta ensin alkuperäinen resepti. Muutin hiukan aineksien määrää ("Hahaa- no siinä se" sanotte, mutta en usko, että kyse oli tästä koska lähinnä kyse oli vuokani koosta, käytin muutamia prosciutto siivuja enemmän, 100g enemmän mozzarellaa jne.) Mutta tässä siis alkuperäinen. Lopussa SE VIRHE.

Mozzarellaterriini

10 siivua prosciuttoa

500 g mozzarellaa (mielellään tankomozzarellaa)
2 ruukkua tai puoli punttia basilikaa
2 keltaista paprikaa kuorittuna ja viipaloituna (grillaa kuori mustaksi uunissa niin se irtoaa helposti.)
100g aurinkokuivattuja tomaatteja
mustapippuria

1. Vuoraa uunivuoka kinkulla niin, että siivujen päät jäävät roikkumaan vuoan reunojen ulkopuolelle.

2. Lado pohjalle kerros noin puolen sentin viipaleiksi siivutettua mozzarellaa ja sen päälle paprika, taas kerros mozzarellaa, kerros basilikanlehtiä,. mozzarellaa ja sitten auringon kuivattamat tomaatit ja päälle vielä kerros mozzarellaa.

3. Painele kaikki ainekset tiiviisti vuokaan ja käännä kinkkusiivujen päät mozzarellan peitoksi.

4. Paista uunissa 200 asteessa puoli tuntia.

5. Ota vuoka uunista ja kaada syntynyt neste varovasti pois. Anna terriinin jäähtyä vuoassa ja kumoa se sitten leikkuulaudalle. Leikkaa terävällä veitsellä sentin paksuisiksi viipaleiksi ja tarjoa rucolasalaattipedillä rapeakuorisen maalaisleivän kera.


Ja saanko kommentoida?
-Siis pitkänomainen terriinivuoka
- Nestettä omastani tuli aivan hirveästi. Tein terriinin myöhään juhannusaattoiltana/yönä (kas siinä tuore ja raikas juhannuksenviettotapa, ei ollu pää kipiä aamulla!) Annoin sen jäähtyä ja sitten kun kumosin haalenneen terriinin leikkuulaudalle ja leikkasin siitä päädystä palan , koska pitihän tätä nyt maistaa, söin sen(pehmeä mozzarella suli suuhun), leikkasin toisen, söin sen(tuore basilika aah...), leikkasin kolmannen, söin sen( ihana vieno savuinen maku paprikassa), jonka jälkeen rautaisen tahdonvoimani avulla "hillittin itteni", laitoin herkun (sillä sitähän se oli) takaisin vuokaan, kelmun päälle ja jääkaappiin.
Ja tämä oli SE VIRHE. Juhannuslauantaina ruokapöydässäni tarjottiin tekstuuriltaan lähinnä raakakumia muistuttavaa, sinänsä iloisen värikästä "herkkua", jonka mautkin tuntuivat antaneen itsestään irti jo kaiken (jääkaapillekko?).

Note to self: Valmista tarjoilupäivänä. Älä jääkaapistoi.

7 kommenttia:

  1. Heh,
    minuukin yleensä kaikki terriinit vähän hirvittää, että mitä niihin on oikein piilotettu :)

    Voin kuvitella tuon kertaalleen sulaneen juuston koostumuksen.

    Meidänkin juhannuspöytään kuuluvat "tietekin uudet perunat". Mie tein niille tänä vuonna sauraksi katkarapumajoneesia ja anoppi oli tehnyt "sillikaviaaria", jota en uskaltanut maistaa :)

    Lämpöistä kesää!

    VastaaPoista
  2. Oliko se vuoka uunissa vesihauteessa? En ole ikinä kuuna päivänä valmistanut terriiniä, mutta olen lukenut, että se laitettaisiin vesihauteeseen kypsymään:) Luulen, että minun on kokeiltava jotain terriiniä nyt, kun heinäkuun ruokahaaste tulee silmille päivän päivässä (kamala vauhti, koitan jarruttaa, mutta silti maanantain jälkeen tulee heti tiistai ilman mitään pientä paussia)

    VastaaPoista
  3. Tytti: Anoppisi ei ilmeisesti seuraa blogeja ;D

    Campasimpukka: Niin, kyllä minäkin liitän vesihauteet terriineihin, mutta ei ollut tämä vesihauteessa kun ei käsketty laittaa.

    VastaaPoista
  4. Eksyin tänne suolaa&hunajaa kautta ja ihania blogi, ihania reseptejä. Ja mulla on aina ollut vähän sama ongelma; kierrän terriinit kaukaa. Tämä vaikutti kyllä sen verran hyvältä, että täytyy ehdottomasti kokeilla:)

    VastaaPoista
  5. Kiitos Riikka, ja hyvä kun kävit. eksyin nimittäin sun blogiis ja aion eksyä toistekkin!

    VastaaPoista
  6. ihana kuulla, kiitos!:)

    ja kokeilin tuota terriiniä eilen. AIVAN MAHTAVAA. Ja kävi kuten sinulle ja vähän lisää; söin yhden viipaleen, söin toisen, kolmannen, kaikki. Mukavat iltaähkyt:)

    VastaaPoista
  7. MInä ostin silloin heti sen ohjelman jälkeen kaikki tarvikkeet...en ehtinyt heti tehdä. Kun tekemisen aika tuli; joku oli syönyt osan kinkkusiivuista, joku oli laittanut basilikaruukun jääkaappiin (paleltui)..tekemättä jäi ja ko. ohjelman tallennusta olen varjellut koneella näihin päiviin..nyt alkamassa kauan odotettu kesäloma (2 viikkoa), sen kunniaksi taidan nyt tehdä tän..syön siivun, toisen, kolmannen...lopulta ei ole jääkaappiin laitettavaa

    Mervi

    VastaaPoista