About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Uunikuhataskut ja lanttu-bataattiranet- olisiko sittenkin kannattanut tehdä jotain muuta?


Silakka on maailman paras kala. Lohi on hyvää, toisinaan jopa herkullista, mutta en koskaan tilaa ravintolassa kun sitä saa niin usein kotonakin. Ahven on nam, siika tosijees, haukikin on yleensä tosi herkkua, koska se on itse puudettynä niiiin tuoretta ja jossakin sanomalehtikääreessä notskilla paistettuna vaan niitä elämyksiä. Nieriät ja mateet ja tietenkin muikut, hyvää hyvää. Vaan enpä ole koskaan syönyt varsinaisesti sykähdyttävää kuhaa. En kotikeittiössä enkä ravintelissa. Ja se on kumma se, sillä eikös kuha nyt lueta ihan sinne maamme -tai siis järviemme- arvokaloihin?

Mun mielestä kuha on mautonta tai sitten sellaista, miten sen nyt sanoisi, mullan makuista. Ilmeisesti jossakin mulla on mennyt pahasti pieleen, mutta näin vain on käynyt.

Mutta taas koitin, vaikka kaupan kilohinta kirpaisikin. Ja resepti oli tälläinen kermahässäkkä a la Kodin Kuvalehti, ajattelin, että jo alkaa makujakin löytymään. Kopio omilla kommenteilla:

Uunikuhataskut


4 hengelle

1 sipuli tai 5 cm:n pala purjon vaaleaa osaa (purjoa laitoin, koko purjon)
2 dl paistettuja kantarelleja tai suppilovahveroita (käytin kuivattuja, liotettuja suppiksia)
4 kpl (noin 500 g) kuhafileetä
suolaa ja valkopippuria
4 kpl kylmäsavustettua lohta siivuna
2 dl kuohukermaa
1 dl kalalientä
maun mukaan suolaa ja valko- tai sitruunapippuria
hienonnettua persiljaa ja tilliä
1 sitruunan mehu

1. Kuullota pannulla öljyssä kuorittu ja hienonnettu sipuli tai purjo sekä sienet.

2. Pane kuhafileet pöydälle muovikelmun väliin ja nuiji kalapaloja kevyesti nyrkillä tai esimerkiksi lihanuijan sileällä puolella tasaisemmaksi. Poista muovi ja mausta fileet suolalla ja pippurilla. Tämä nuijiminen kalalle oli mulle aivan uutta, mutta toimi!

3. Nosta halutessasi kalafileille yksi kylmäsavustettu lohisiivu ja taita fileet taskuiksi. No minä halusin vuorata koko fileen kylmäsavulohella ja sitten käänsin fileen lopulta pituussuunnassa  taskuksi, kun en oikein ymmärtänyt, että mitä, mitä?
Nosta kalafileet reunalliseen uunivuokaan, jonka pohjalla on sipuli-sienisilppu. Kaada kalojen päälle keskenään sekoitetut kerma, kalaliemi, mausteet ja silputut yrtit.

4. Paista 175 asteessa 20–25 minuuttia tai kunnes kala on kypsää. Mausta kala juuri ennen tarjoilua sitruunamehulla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.



No joo, i-h-a-n hyvää. Vähän aneemisen näköistä ja kermakin olisi saanut keittyä kokoon enemmän. Luulen että maun pelasti suppikset ja lopun sitruunamehu. Ulkonäköhän on erittäin aneeminen tilli-persiljasipusta huolimatta. Annosta ja kuvaa katsellessani tulikin mieleen, että ehkä olisikin pitänythakea kuhalle reseptiä vähän kauempaa. Aatelkaa jos tuo valkoinen olisi kookosmaitoa, vihreä korianteria ja koko hoito olis ryyditetty punaisilla chilin suikaleilla. Ei paha, ei paha. Olisko peräti parempi?

Mulla oli vieraitakin (muistakaa  jännittävän elämän sääntö numero yksi: valmista vieraille aina ennenkokeilemattomia resepteä), niin en sitten viitsinyt tarjota tylsisä keitinperunoita ja päätin valmistaa Lantturanskikisia, joista inspiraatio RUOKAHOMMIA-blogista. Ajattelin saman tien  kokeilla myös bataattiranskiksia ja lisäksi paahdettua kukkakaalta parmesanissa.

Lantturanet ja bataattiranet ja mikä paistos siitä lopulta tuli

Lanttua
bataattia
öljyä, suolaa, pippuria

Kuori ja leikkaa juurekset ranskalaisen mallisiksi tikuiksi, sellaisiksi reilun paksuisiksi. Öljyä ja mausta ja levitä uuninpellille ja kypsytä 225 asteessa rapsakoiksi.

No mun omista tuli täysin löllön lötköjä veteliä ranskiksenmallisia muusipuikkoja. Maku oli hyvä, mutta ei ne kyllä mitään raneja ollu. Hermostuin (No, oikeesti en), yhdistin kukkakaalit  ja parmesaanit ja kaadoin kaikki samaaan uunivuokaan. No olihan sitä siinäkin.

Ja kersat pääty syämään nakkeja...kun kehtasivat pyytää.



4 kommenttia:

  1. Nanna!
    Mistä tuollainen itseruoskinta? Toi kuhahan on loistava kala kun voita käyttää. Ja ihan hyvät kontrastit on kuvassa. Vaalea ja vihree sopii keksenään. Hyvin sä vedät!

    VastaaPoista
  2. :D :D, Pitäiskin varmaan vaan paistaa pannulla (persilja)voissa...

    Mutta kiitos tsempistä!

    Hyvä ruoka, parempi mieli, taitaa toimia myös toisinpäin.
    Mutta taidan käydä visiitille, blogissasi tulee yleensä hyvälle mielelle!

    VastaaPoista
  3. Itse oon laittanut kuhaa uunissa joko pestolla tai rucola-pestolla (voiko sitä pestoksi kutsua). Siihen vaan pintaan sivelee, tuo ihanasti makua.
    Mutta hyvältä tuo sinun näytti ja kuulosti!
    Pipsa

    VastaaPoista
  4. Anonyymi: Varmaan onkin herkullista, Mä en periaatteessa niin tykkääkkään tuosta kermalla lottaamisesta, ei se aina ruokaa paremmaksi tee. Lohta olen tehnyt kans pestokuorrutuksella. Kuhaa tulee ostettua tuskin koskaan, kun on niin tyyristäkin, eli tässäkin oli ensin tuo (SATTUMOISIN KERMAINEN) resepti joka vaati kuhaa...

    VastaaPoista