About me

Ruokamaailman onnistumisia ja pettymyksiä äidin ja vähän muidenkin resepteillä. Gastronomian perinteet kohtaavat puolivalmisteet. Milloin missäkin kulttuurissa.

torstai 25. helmikuuta 2010

Blinejä siskokullalle


Ei onneksi ehtinyt helmikuu ihan loppuun ilman blinejä. Paikalliset ravintolat kun ei tunnu tarjoavan mitään bliniviikkoja täälläpäin, niin toki niitä on sitten tehtävä itse. Äitini kanssa on yhteinen blinipannuarsenaali ( joista 1 peräti oma!) eli eilen illalla paistettiin sitten kolmen rautapannun voimin. Teflonisia en ole vielä kokeillut, ne ei vaan tunnu oikeilta. Mutta niitäkin on jostain alennuksesta arsenaaliin hankittu. Tai siis äiti on. Minä kannustin.
Reseptit on aina hakuusas, milloin mistäkin lehdestä tai jauhopussin kyljestä. Nyt  muistelin viime vuoden reseptiä Koti ja Keittiö -lehdestä joka onnistui hyvin, ja onneksi se löytyi.

Pienillä muunnoksilla matkassa kuitenkin nesteiden ja jauhojen kanssa

Perinteiset blinit


noin 10 isoa bliniä
2 dl maitoa
2 dl bulgarian jugurttia (no mulla oli kyllä turkkilaista, joka hivenen liian paksua tähän tarkoitukseen)
20 g hiivaa
3 dl tattarijauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 munaa
3 rkl sulatettua voita
1/2 pulloa olutta (laitoin enemmän koska taikina oli tosi paksua tällä kertaa)
1 tl suolaa

Paistamiseen:

voita tai kirkastettua voita

Olen tullut siihen tulokseen, että tuo kirkastettu voi on aivan must. Se ei "likaa pannua" eikä tarttuile kiinni.
Tähänkin annoksen paistoon sain käytettyä sitten melkein paketillisen voita. Kirkastettu voi valmistetaan, sulattamalla voi ensin  kattilassa ja kuorimalla syntyvä pintavaahto mahdollisimman tarkasti pois. Sitten rasvan annnetaan seisoa hetki, jolloin "sakka" laskeutuu pohjalle. Nyt kirkastettu voi on kaadettavissa varovasti toiseen astiaan odottomaan paistoa, sakan sait toivottavasti jätettyä kattilan pohjalle.




Mutta ensin taikinan tekoon. Alkuperäisestä reseptistä kommentoinnilla höystettynä:
1. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää puolet jauhoista.

Anna tekeytyä huoneenlämmössä yön yli. Itse tein aamulla ja illalla puoli kahdeksan aikaan aloin paistaa

2. Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Lisää taikinaan keltuaiset, loput
jauhot, voisula ja olut sekä suola.

3. Vaahdota valkuaiset ja lisää taikinaan varovasti käännellen.

4. Paista blinipannulla sentin paksuisia blinejä. Laitan myös uunin lämpöiseksi n .125C ja sitä mukaan kun paistosta valmistuu laitan blinit uuniin ritilän päälle odottamaan, Yllättävää kyllä, näin niiden rapeus ei kärsi lainkaan, ja ennen kaikkea väki/vieraat pääsevät kaikki yhtäaikaa syömään. Viimeiset blinit nostetaan suoraaan lautasille ja kutsutaan ruokailijat pöytään, näin ensimmäinen blini on se herkullisin... mutta erittäin hyvin ne kestävät tämän lämpökohtelun!
Ainakin jos niitä paistettiin rautapannulla, kohtuu lämmössä. useaan kertaan käännellen ja joka välissä aina kirkastettua voita lisäten. Muuten sain taikinasta varmaan 15 bliniä...

Aah, herkullinen, kuuma, rapsakka, yhtä aikaa kuohkea ja rasvainen blini.... ja ne lisukkeet. Lisukkeissa helposti sortuu liioitteluun, jo runsaudenpulan takia. Melkein sanoisin, että normi ihminen ei jaksa 2-3- bliniä enempää ja 4 täytevaihtoehtoa on ihan maksimi.

Meillä oli eilen siis

  • Suolakurkku, hunaja ja smetana
onko se sitten varsinainen blinin päällys, mutta yhdistelmähän on jumalainen ja sopii tähänkin, ja sen saa nopsaan esille kun ei tarvitse oikeastaan kun lohkottaa kurkut.
  • Siianmäti, puna- ja keltasipulisilppu, smetana
sama vika, nopeasti esille, ja ehdottomasti blinipäällisten aatelia

  • Kylmäsavulohi ja sienisalaatti
taas lohi helposti kaupasta ja sienisalaatin tekaisin ylihelposti  roiskauttamalla  sekasienitölkin purkilliseen kermaviiliä ja tuhrauttamalla sekaan runsaasti sipulia.

Päivän kokeilu ja ehdoton menestys! Sopii myös varmaan tuulihattuihin yms täytteisiin. Tänään aion tarjota loput kokoustamaan tuleville Kennelkerhon tytöille rieskarullien muodossa. Tuosta edellisestä lusikat-sikin-sokin- kuvasta näyttää koko mousse puuttuvan mutta onneksi kuva löytyi. Reseptihän kopioitiin tuosta samaisesta K&K blinilinkistä, jossa oli myös monta muuta kokeilemista odottavaa täytevaihtoehtoa. tarkoitus oli eilen kokeilla Wasabi-avokadokatkarapu-lisuketta, mutta marketin avokadot olisivat olleet vasta 2 viikon päästä kypsiä, eli se jäi. Ostettiin vaan sitten kylmäsavulohta.

Mutta mainio porolisuke siis tässä:

Kylmäsavuporomousse
100 g kylmäsavuporoa

1 dl kuohu- tai vispikermaa
1 prk (200 g) ranskankermaa
2 tl piparjuuritahnaa
puolikas punasipuli
puolikas maustekurkku
3 rkl tuoretta ruohosipulia
hienonnettuna
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

1. Vaahdota kerma. Lisää ranskankerma ja piparjuuritahna.

2. Hienonna punasipuli. Kuutioi maustekurkku ja poro. Sekoita sipulit, maustekurkut, poro, ruohosipulisilppu ja mausteet ranskankermaseokseen.

3. Anna maustua jääkaapissa vähintään puoli tuntia

Ja kyllä oli ihana arki-illan juhlistus Turussa asuvan siskon vierailun kunniaksi. Äiti ja Nata myös osallistuivat tekoon, nata silppusi sipulit ja itsensä, äiti valmisti poromoussen, pöytä kattaantui kun itsestään ja muutkin lisukkeet ilmestyivät vateihin. Nata-sisko auttoi myös fyysisesti paistamisessa valuttaen pannuille kirkastettua voita, seka sanallisesti arvostelemalla paistotaitojani ja blinien saamaa liian kovakouraista kohtelua (?) Muutenkin ruokapöytäkeskustelu kulki entisten blinikokemusten vertailujen parissa.
Poromousse sykähdytti kaikkia!Äiti muisteli ja ihmetteli kuinka oli taannoin paistanut sisaruksilleen puolisoineen blinejä. Ja niitä sisaria ja veljiähän on yhteensä 10...(no kaikki kauimmaiset eivät taineet olla paikalla...)

Lapset, Urhoni ja Porvoosta hiihtoloman kunniaksi tulleet serkut Ilona ja Kasperi (5,6,4v) saivat lautaselleen pannulla kuumennettuja tavallisia Atrian einespikkulättyjä, sillä ei tämäkään äityli ihan kaikkeen repiä!


8 kommenttia:

  1. Entinen, jo eläkkeelle jäänyt työkaverini on armoitettu blinimestari. Hänen paisto-ohjeensa mukaan pannulle pannaan voita sen verran, ettei taikina missään vaiheessa kosketa pannun pintaa. Rasvaista, mutta ah, niin hyvää.

    VastaaPoista
  2. laitoin tämän nyt niin että kaikki voivat kommentoida, ei tartte rekkaroitua...

    VastaaPoista
  3. toimiikohan?
    joka tapauksessa blinit maistuivat mahataudin jälkeen t.äiti

    VastaaPoista
  4. Lihalisukkeet eivät aivan oikeasti kuulu blinien kanssa nautittaviksi! Tämä siksi, että silloin, kun blinejä syödään, on nk. lihapyhälasku jo ollut ja liharuoista on luovuttu. Blinien syöminen tähän aikaan vuodesta kun ei ole sattumaa, vaan sijoittuu ennen suuren paaston alkua, joka taas on ennen pääsiäistä. Ihan samoin, kun pääsäisherkkuihin käytetään paljon smetanaa ja kermaa eli paaston aikana säästyneitä maitotuotteita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana Teresa, että vierailet blogissani.

      ja kiitos informatiivisesta kommentista, mitä en lainkaan käy kieltämään.

      ,,,mutta muistathan sä, että mä kirjoitin nuorna likkana sun vaatekaapin oven sisäpuolelle, että "nanna rintala tekee isona mitä haluaa"... :)

      Aika pienimuotoiseksi jääny munkin protestit, jos nyt vähän kylmäsavuporoa blinien kanssa! :)

      Poista
  5. Joo muistan oikein hyvin ja se taitaa lukea siellä vieläkin! Tosiaan ihan intona vain tuo kommenttini - nuo perusteet, kun on monella tietämättömissä.
    Tänään juuri naureskelin Toni's Delin mainosta, että heillä bliniviikot jatkuvat maaliskuun alkuun. Mitäpä siihen muuta sanoa kuin, että voihan sitä joulukinkkuakin tarjota vaikka maaliskuulle saakka!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No just niin mä sen otinkin! (intomielinenkään ;D ) Info ei ole koskaan pahasta!

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista